Annonser från BloggPartner

Kiralyn update

Var hos kiralyn innan, kom hem vid halv nio :) tog ut henne i stallgången och borstade henne fin! :)

Hon är en sån otålig häst som alltid står och trampar eller skrapar med hoven! Det gjorde hon även idag tills hon kom på att hon faktiskt hade ont :/ hon går bättre men hon gör lite för snabba svängar så hon får ont efter det, så man försöker allt vad man kan för att hon ska vända lugnt! Men hon var duktig ändå tycker jag ! Vi stod och kelade lite innan jag borstade cookie åt Amelie och sedan mockade kiralyns box!
Sen fick hon komma in igen i en nyströdd box :)

Men det märks verkligen att hon inte är sig själv och uttråkad! Hon är vanligtvis ett riktigt matvrak, men nu tar hon inte höet hon får!:/
Vi trodde dock att hon skulle gå i taket helt o hållet men hon är duktig , hon får komma ut några timmar om dagen med så hon mår bra av det!:)

Men nu ska jag se färdigt en film!:)

Peace


pyssel

Var uppe och mockade innan när anna kom in och snackade lite :) Vi tog även in hästarna sen när jag mockat klart för att borsta, eller jag skulle borsta! :)
Det gick väl helt ok, Pilgrim är dock lite stirrig, inte så konsitgt kanske, han är bara 1 1/2 år ;) Men han fick hö att tugga p och då gick det väl bra, han trampade endel och sparkade på höet med framhovarna men inte mer än det..
Ronja tyckte det va skittråkigt att komma in så hon stod bara och gnäggade en massa haha xd Hon fick sig en liten rykt hon med sen, inte för att hon verkade bry sig, men hon blev lite snyggare :P

Jo jag tänkte på det, Pilgrim bajsar och kissar typ ingenting när han står inne på natten, är det någon av era hästar som inte heller gör det ? haha Ronja kan få ut sälert 5-6 högar på en natt medans det inte är någonting i Pilgrims box haha! Lugnt för mig eftersom det går snabbare att mocka men det är lite skumt :P Han kanske inte vill ligga i sin egen skit xd

aja, vi ska väl iväg ett tag sen och lämna in min väst så dragkedjan kan bli fixad, kanske köper någon julklapp när man ändå är ute :)
Det blir nog Kiralyn ikväll också! så då får ni en till uppdatering om hästarna :) Ni kommer självklart få fler under dagen! ;)

Jag tycker ni har blivit lite sämre igen på att kommentera och skicka in bilder ;) Skärpning!! ;)

WellWell ha de gött sålänge

Peace

Någon jag träffar vardagligen

Min mamma, Monica! :) Världens bästa mamma!!
Min pappa, Håkan! :) Världens bästa pappa!
Min bror Robin! :) Världens bästa bror, han är också den ända jag har bild på på denna datan x)
Robin och Isabelle i Bulgarien

Mina djur, Musse, Mimmi och Sammie!
Mimmi
Musse, inte den charmigaset bilden haha
Sammie! :)

Peace

Veckans outfit



Min fina vän Moa Jonsson tillsammans med hennes Tiger (Tigriz) blir Veckans outfit! :)
http://moajonsson.blogg.se
En läsvärd blogg som är intressant! Alltid genomtänkta inlägg som man kan få inspiration och lära sig något av!


Peace

Mitt motto

Som det står på headern! Together we are one.
 Jag tycker att det är väldigt bra för man ska jobba som ett team och inte mot varandra, när man rider är det viktigt att lyssna på varanda och bli ett! Man ska jobba ihop.

Så ;: Together we are one är mitt motto!

Vad är ditt?


Peace

Hoppning eller dressyr?

Jag tycker att det är rätt svårt att välja mellan dessa! Som ni kanske förstår på mitt bloggnamn är jag en allroundtyp! Förut var det helt klart hoppning som gällde men med tiden insåg jag att dressyr är rätt kul!
Jag är dock inte så förtjust i att sitta och titta på det men att rida är kul :) Hoppning är också väldigt roligt!

Jag tycker även att det är kul att jobba ifrån marken, typ lösa tyglar, tömköra, NH, Nh provade jag faktiskt med kiralyn, men hon sprang mest runt och larvade sig xd men jag hade helt klart velat prova igen! :)

Sen är jag en sån typ som tycker att det är extremt viktigt att variera sin ridning och typ inte bara hoppa varje dag eller dressyra hela tiden utan också rida ut mycket, jobba från marken, ha vilodag, det för att man ska få en hållbar och gammal häst!

Så jag måste faktiskt säga båda i detta fallet! :)

Vad tycker du är roligast och varför ?
haha hållningen där ;)
Peace

Någon jag vill träffa igen

Jay Smith!! haha (A)

Men det är många jag vill träffa igen, min bästavän ex ;) Barndomsvänner, nya vänner :)
Det är svårt att bara säga en person eftersom det är några stycken! :)
Blir ett kort inlägg om det men det finns inte så mycket att skriva ;)

Peace

Någon jag vill träffa

Det finns många som jag vill träffa! Men en som ligger på topp är helt klart Linn Ingvarsson! Jag har skirvit om henne innan, har du missat det finns det Här !
Hon är en stor förebild för mig! Hade helt klart velat ha henne som vän ;) Nä men jag gillar hennes syn på hästar och ridning, hon har ett sunt hästtänk, sätter alltid hästarna före allt annat!

Sen finns det ju andra kändisar jag vill träffa som typ Roffe, Tobbe Larsson, Jay Smith ( fast han har jag  ju redan träffat ;) )

Men Linn ligger på topp!! :D Dock kom jag på häromdagen att jag såg henne och ingrid på gbg horse show förra året (A)

Peace

Läkaren

Vad händer idag tro ? Stallet förhoppningsvis en stund :)
Ikväll ska jag till läkaren och få "bedömmning" av min nacke som sedan ska in till försäkringsbolaget!
Vovven ska ut på promenad och så, alltså en typ helt vanlig dag!

Kommer jag ut till stallet för ni självklart en update därifrån  :) Det kommer säkerligen fler inlägg under dagen!
veckans outfit ska också utses, skicka in om ni vill vara med, det kanske inte blir idag men det kommer ju fler veckor ;) [email protected]



Peace

storm?

Är det storm ute ? Tycker inte det är värre än vanligt ;s skämt åsido ;)
fy f*n haha, kunde det inte varit fallande snö istället ? :)
Åkte förbi Pilgrim och Ronja innan och dom såg inte ut att ta så mycket skada från blåsten!
 Dom har ju så dom kan gå in om dom vill, dock sällan dom gör det ,, knäpphhästar :)

 Hur blir era hästar i sånt här väder?
 Just nu är jag glad att hästarna kommer in så pass tidigt ändå!

Även om jag inte gillar vädret är det ändå fascinerande hur naturen beter sig xd

Det är dålig uppdatering idag men de får ni ta, vill ni att jag skriver om nåt så säg till!! Glöm inte skicka in bidrag till motiveringstävlingen och veckans outfit till [email protected]



Peace

Mobilblogg

Blir ett litet mobilinlägg nu såhär på eftermiddagen!

Riktigt pissväder är det! Det hade kunnat vara 10 grader kallare så hade det snöat istället!

Aja, har nyss bakat lussebullar med mamma, och jag var ute med sammie innan, vi blev något blöta :p

Idag blir det nog inget stall så jag får hitta på nåt annat att skriva om. :)
Vad ska ni hitta på idag i ovädret?
Bjuder på en bild på min mise :)
Peace


Mina schabrak

Så, här kommer några bilder på mina schabrak som någon ville se! :)




lite smutsigt (A)

¨

Så ser dom ut! :D

Peace

Mina tankar kring rodeo

Det är en HEMSK "sport"!!!
Jag kan inte förstå det roliga med det. Det ända som dom gör är att plåga djuren.
Inridning av unghästar exempelvis:
Dom slänger upp en tung sadel på en häst som aldrig sett en sån förut och dom trycker in bettet i munnen på dom! Instängda i ett litet bås med MASSOR av ljud runt omkring sig , skirkande människor , skirkande cowboys, rädda, förvirrade, skadade hästar, kor, och kalvar. Hur enkelt är det då att rida in en unughäst på bästa sätt ?
Nä utan som slänger upp varandra på dom stackars djuren och och hästen bockar och sparkar för att bli av med varelsen på ryggen. folken jublar och skirker och hästen blir allt mer förvirrad och rädd. Människorna kör slut på hästarna till dom verkligen inte orkar mer och GER UPP!!! En häst är en levande varelse men känslor, dom är inte dumma!
Det finns mycket bättre sätt att rida in en häst på, lugnt och sansat i ens egen takt, ingen stress!

Och om man kollar på den andra grenen inom rodeo.
När cowboysen rider omkring på sina vettskrämda hästar och jagar kalvar ?
dom kastar ett lasso kring kalvens hals och den springer för livet när hästen plötsligt vänder om och galopperar åt andra hållet och kalven slängs med och bara åker efter.!
Är det ingen som tänker på djuret ? är det bara pengar, uppmärksamhet och PR som gäller i huvudet på dom ? JAG tycker att det är fruktansvärt hur människor kan hålla på sådär. Vi som ska vara så mycket mer utvecklade än djur och ändå hålla på, på det viset, det är inte rättvist! :(

Känsliga varnas!!!
http://www.youtube.com/watch?v=er4bN3A9HDg

Peace

Piskor?

Här kommer ett litet åsiktsinlägg som jag läste om på min egen dayview  innan!

Nämnligen vad jag tycker om piskor...
Jag måste säga att jag står kvar vid min åsikt som jag hade för typ 2 år sedan

Enligt mig så är en piska till för att visa hästen, vägleda och ev för at få den att vakna till! Med det menar jag absolut inte att man ska piska hårt utan tillräckligt för att hästen ska bjuda å mer framåt sedan ska man ge eftergift eftersom man fick hästen att göra det man ville, skitsamma om hästen börjar trava , om man nu skrittar, eller om den saktar av igen efter några steg, för man fick fortfarande hästen att gå på framåt när man sa till den!

Det var en sak jag kom o tänka på när en tränare sa det till mig, hon sa att jag skulle nudda hästen med spöet, hästen började då trava när jag gjorde det och jag saktade av direkt! MEN då sa hon, låt honom trava, du ville att han skulle gå fortare och nu gör han det! Så jag lät honom trava några steg innan jag saktade av igen och berömde. Det är något jag är väldigt noga med, att just berömma, det spelar ingen roll om hästen gjort något stort eller litet, den gjorde det bra och då ska man berömma och ge eftergift!

Tillbaka till ämnet, när det gäller spö är det Tyvärr Väligt många som använder det som bestraffning! det är såna jag bara skulle vilja ta spöet ifrån och piska till dom i ansiktet!! En häst gör inte saker för att vara elak utan för att den inte förstår!

Därför använder jag endast spö som pekpinne och ev för att få den att vakna till lite! Det är dock inte ofta jag använder det, aldrig på Kiralyn ex, Ebbonie var jag tvungen att ha det för att inte bli hårde i skänkeln eftersom jag hade sporrar när jag red henne, både sporrar och spö ;/ Men tack vara det var jag inte tvungen att använda de mycket! :)

Hur är din syn på spö:n ?


Peace

Nytt världsrekord

Har ni hört om det nya världsrekordet i Barbackahoppning? Det sattes i Globen på igår!

Robert Whitaker hoppade nämnligen 2.12 m!

wow säger jag bara haha, jag har hoppas 40-50 Max barbacka och det var ostadigt haha ( typ 4 år sen )
Arrangörerna ska skicka in en förfrågan om att det skall komma i Guiness Rekordbok, hoppas det kommer med för det är otroligt att man kan hoppa så högt barbacka haha :P


Hur högt har ni hoppat utan sadel ?

Peace

Ny design

Nu har jag äntligen fått upp en ny desgin och header som Linn Strelin har gjort :) Jättefin är den!! Passar alldeles utmärkt nu till vintern och julen :)
Så Tack så mycket Linn!! :)


Idag ska vi ha gäster eller vi ska rättare sagt planera nyår tillsammans med dom :)
Ska upp till stallet senare med när jag känner för det :) Får väl bli innan dom kommer så det inte blir mörkt när jag sticker dit :)

Jag har även planerat ett inlägg till senare så kika in då ;)

Glöm inte tävlingarna! ;)

Peace

Idol

Tittade nyss på idol! Amanda borde ha åkt ut! :( Hon sjunger verkligen inte bra! ;( låter som om hon har en gris nerstoppad i halsen.... nä nu ska jag inte va elak (A)

Var ju på julmarknad idag därav den dåliga uppdateringen, jag måste tyvärr göra er besvikna med att jag inte har något hästigt att skriva om just nu, imorgon ska jag till stallet så det kanske kommer något kul efter det! :) Ska även kolla runder lite på internet för att se om man kan hitta något intressant! :)

Vad skulle ni vilja läsa om ? :) Är så glad attd et ploppar in kommentarer hir och dit så den frågan får ni gärna svara på! :D

Men nu ska jag somsagt titta om jag hittar nåt intressant, ha de gött sålänge :D


En kass mobilbild på Ebbonie!!
Peace

Julmarknad

Idag ska jag och mamma på julmarknad eller rättare sagt, vellingablomman , en 1 km meter lång gång på 5000 kvm :P tuuufft :)

Så det blir inte så mycket mer uppdatering fören senare idag men det får ni stå ut med :D Ni kan ju skicka in till veckans outift och till motiveringstävlingen! :)

Peace

Outfits

Tänkte göra 2 outfits som jag tycker är skitsnygga! :)
En dressyr och en hopp!

Vi börjar med dressyroutfiten :)
1                                                     2
3
5


Sen är det ju vilken sadel och träns man har men det spelar ju inte så stor roll :)

1. ett par marinblå ridbyxor, märke spelar ingen roll!
2. marinblått schabrak från schokemöhle
3. Cavallo grand prix plus
4. marinblå pike från HV Polo, mitt favoritmärke ;D
5. JW hjälm :)
______________________________________________________________________________________________

Hopp

1                                                        2


3                                                   4

5

samma gäller här med örig utsurtning, så som sadel och träns :)

1. Wilton horsehead ( har ett par och kan varmt rekomendera dom! )
2. röda JW byxor ( har dom men ;) )
3.  Cami- cell hjälm (i min ägo, rekomenderas)
4. ett rött scapa schabrak, behöver nödvändigtvis inte vara scapa
5. röd hv polo pike


Vad tycker ni om dessa outfitsen? Det kanske bara är jag som gillar dom ;) skirv gärna era favoriter :)

Peace

Något jag vill göra

Rida!
Det är dock något som jag alltid  vill göra :P Men vem hästintresserad vill inte det ? ;) Känslar av att sitta på ett så stort och mäktigt djur (a)

Det har ju inte blivit så mycket ridning för min del sedan jag slutade på ridskolan.. ;('Men förhoppningsvis kommer det väl att förändras... nångång!

En annan sak jag också vill göra är att handla julklappar xd MEN jag har ingen som helst aning om vad jag ska handla hahah :p Får väl hitta på något, hade en perfekt grej till päronen men det typ sket sig xd men jag kommer på något :D

Har ni börjat köpa julklappar ännu ?




Peace

Bildbomb?

Idag tog jag lite nya bilder på  min hund i skogen, är det någon som är intresserad av att se dom ? :)
Ska även fota mina schabrak !

3 myter

3 myter om sitsen

Trampa ner hälarna Man ska inte trampa ner hälarna, det ger sämre balans. Koncentrera dig i stället på att lägga vikten precis bakom stortån, så att vadens utsida får arbeta!
Sen kanske man kanske inte sitta som jag med hälarna rakt upp, men man ska inte spänna sig för att få ner hälarna och så ser det snyggare ut!

Sträck på dig- Den här instruktionen kan skapa spänning. "väx uppåt" kan vara bättre att tänka, man vill ha en avspänd kropp vid ridning.

Mjuka händer- Det betyder inte att man ska hålla löst i tygeln eller ha en lös kontakt, som vissa tror! Man ska ha konstant kontakt och följa hästens rörelser. Inte sitta med glappande tygel som vissa gör, då hästen inte får något stöd!

Taget från Häst & Ryttare
(jag hittade det dock hos http://topdressage.blogg.se/ och fick tillåtelse att låna texten! )

Vad tycker du om detta  ?
Peace

Smart hippson ;)

Var nyss inne och kikade på hippsons shop och såg detta



Haha hippson dom är smarta dom ;) En sadelhängare som används till sadlar :D

peace

Ridövning

Tänkte ge ett tips på en ridövning som ger träning på att variera och planera sin ridning. :)
Källa: Hippson.se

Travhoppa för lydnad

Många tycker att det är klurigt med travhoppning. Men att lägga in språng i trav ger en uppmärksam, stark och lydig häst. Veckans hoppövning är varierad och tvingar dig att planera.

Många som ridit en längre tid tycker att Travhoppning är svårare än att hoppa i galopp, vilket jag faktiskt kan hålla med om för i travhoppning kan man inte räkna språng lika lätt som i galopp, håller ni med ?

Hur gör man då när man ska travhoppa ?

Börja med att rida fram på spåret i båda varven och sedan på volterna i båda varven.
Börja med (1) och (2) i trav. Gå på travbommarna. Du ska kunna få hästen runt innerskänkeln och få den rak.
- Det är inte helt lätt. Man kan tycka att det inte är så märkvärdigt att rida över ett par bommar, men tyvärr är det ju det, säger Ann.
Du ska ha hästen rak före, över och efter bommarna och därefter vända. Det ska inte glappa i tygeln. Få hästen aktiv i ytter bak, tänk var den hamna i svängen så att den inte springer på dubbla spår, rama in den.
- Hästen ska inte "släppa" i svängen och den ska vara rak efter att ha svängt.
Lägg sedan till travhopp på en liten kryssoxer. Håll stödet och pressa ut hästen efteråt så att du kommer utanför studsen.




Hoppa studsserien (3) en eller två gånger så att hästen vänjer sig. Kom inte i för högt tempo, men använd dig av hästens galopp så att den får jobba med serien. Håll dig i mitten, låt inte hästen trilla in efteråt.
- Som tränare kan man fokusera på ryttarens sits och inverkan eftersom hästen själv gör jobbet på studsen.



Bommarna vid (4) hjälper hästen att komma rätt så att den inte kommer in i botten eller för långt ifrån.
- Eleven får en uppfattning om hur det ska kännas, för det blir ofta jämnt och rytmiskt. Även om hästen kommer fel på första bommen brukar den rätta sig så att den ligger helt rätt mot hindret.
Lägg volter här och där, fortsätt i galopp. Du kan bryta av och lägga in travbommarna. Om hästen inte byter, landa i balans, bryt av, fatta ny galopp och arbeta vidare.



Börja med trav över (1) och (2), fatta eller bibehåll galopp, det gäller att du har hästen framför skänkeln så att den fortsätter i galopp efter hindret. Jobba igenom studsen (3), få hästen i balans, vänd in på bommarna och oxern (4), bryt av till trav, gå över bommarna och kör hela serien en gång till.


______________________________________________________________________________________________

Det kursiva är taget från Hippson!

Brukar du travhoppa? I så fall, varför/varför inte ?

Peace


:D

Idag har statistiken stigit igen, blir jätteglad av att det är någon sån lägger ner tid och läser mig blogg !:)

Tack!!!!!!


Idag var jag uppe hos Pilgrim och Ronja igen :) Mockade och gjorde fint som vanligt, Pilgrim kom även och hälsade på i hagen så gick ut till honom och mös lite, borstade och busade med honom :)
Han brukar ofta stå och titta på mina skor (?!) haha och gärna försöka nafsa i dom så när han är påväg att göra det brukar jag rycka till lite i foten så han studdsar hahaha så kan han hålla på hur länge som helst, knashäst!
Men har är söt, han är ofta uppe i ansiktet och ska kolla läget men han haar aldirg försökt bita eller så, bara titta och nosa, visst är man lite rädd för att han ska få fnatt och nafsa till men han har inte gjrot det änsålänge i alla fall ;) Men man får vara på sin vakt!!

Ska se om jag kan få med mig kameran upp nästa gång, även till Kiralyn och fota lite , även om jag inte rider kan man ju få någon fin bild ändå :)

Kan bjuda er på en bild som jag tog på kiralyn igår kväll, hon var så himla mysig!! Dock var hon som mysigast när jag skulle hem ;( Ska ta en kväll och bara sitta inne i boxen och mysa med henne, kanske det blir en videoblogg samtidigt om det skulle vara intressant ?

 Imorgon hade jag även tänkt fota mina schabrak  och visa er :)
Är det någon mer som ni skulle vilja se när jag ändå är igång ?

Skicka även in bilder till veckans outfit om ni vill vara med, har fått några stycken dom senaste dagarna, men det räcker ju inte så läng ;) Så vill ni vara med kan ni skicka till [email protected]
 
Motiveriingstävlingen är fortfarande igång ett tag till, så vill ni vinna en FET  länkning +  Intervju så är ni välkommna, fråga om ni undrar någonting!!



Peace

Ännu en tävling :P

Lite kul måste man få ha haha :P


Bilden är en länk!

Peace

tips

Tänkte ge er lite tips på olika hästshoppar :)
Bor man inte i närheten av någon av dom kan man ju beställa på internet!!

http://www.filippasridsport.se

http://www.chevalridsport.se

http://www.charlies.nu

http://www.sharpman.se

Och så självklart den lite nyare

http://www.tophorse.se


Vilken shop tycker ni är den bästa ? :)

Jag gillar att klicka runder på Sharpman och se om man hittar något kul !

Har ni något tips på en bra sida ?

Peace

Bild på min bästa vän och varför han/hon är det

Stephanie Johnsson, Hon helt enkelt förtjänar att vara min bästavän! Även om vi inte ses så mycket längre så vet jag att jag alltid kan prata med henne och hon lyssnar!<3
Vi var grannar i hmm 3-4 år ? haha minnet där!!
Visst har vi haft våra stunder där vi bråkat, men vem bråkar inte liksom? Man måste bråka för att hålla ihop sägs det.


i love u<3


Peace

Bloglovin

Måste säga det att om du slutar följa eller börja följa mig på bloglovin så säg till!!

Det är itne så kul för mig om tex någon slutat följa och så fortsätter jag följa dig?  Jag vet jju liksom ite vem det är som slutat ? ;s
Så säg till  om du slutar och gärna om du börjar för då kan jag följa tllbaka!

Peace

Bloggtävlning


Klicka på bilden för att komma till tävlingen

Det hade INTE varit helt fel!!

Peace

Veckans outfit


                                                 tennisryttarna.blogg.se



Vill du vara med i veckans outfit ?
Skicka din bild till [email protected] glöm inte ange namn /bloggnamn!

Peace



hem

Kom nyss hem från stallet efter att ha varit där 1 timme.. Mockade lite och skrubbade vattenhinken och bara mös med henne.. Hon var busig idag och skulle nafsa lite o så, öppna boxdörren hela tiden .. :p

HAr inte så mycket att skriva om eftersom jag inte gör så mycket....
Därav väldigt tråkiga inlägg! :(
Peace

En bild jag aldrig publicerat förut

Jag har många bilder som jag inte publicerat innan ;) Kan bjuda på en riktigt ful en :P
titta och njut haha

Jag menar... Vad hände ?

Peace

Låtar som jag lyssnar på när jag är arg, ledsen och glad

Jag är en person som lyssnar på väldigt många olika musikstilar!

Därav blir det nästan alltid olika låtar jag lyssnar på!

Kan väl säga att jag lyssnar på Von Benzo oavsett vilket humör jag är på för dom har låtar som passar alla!

Oftast när jag är ledsen kommer jag tillbaka till mitt gamla Jonas Brothers hysteri! haha

När jag är glad lyssnar på på roliga och lite knäppa låtar!
Det är svårt att säga precis vilken låt jag lyssnar på så  det är lättare att skriva vilka band eller så :)

Nör jag är arg brukar jag inte lyssna på någon låt alls, tror jag xd haha
Den 4 mars -11 var faktiskt jag och min bästa vän o tittade på Von Benzo, och hur grymt var nu inte det? :D woho äger skiten ur allt hah :D Så jävla tufft var det:D
Vad brukar du lyssna på?:)

Peace

Diss

Just nu måste jag fetdissa Frossle som jag lägger ut reklam åt! Reklamen funkar och allt men för nästan 2 veckor sedan så mejlade jag dom ang en grej, men svarar dom ? NEJ!!!!

Samma gäller Bloggpartner! Lägger ut reklam åt dom, men mejl, nä det går inte att svara på!!! Så tack vara det kommer inte pengarna in... så här går jag med deras jävla reklam utan att få något tillbaka,.... Pissed blir man!!


Peace


Hoppträning

Nästa video! Det var bara dessa 2 som blev bra!


Hoppträning

Här är en av videosarna :)


Hoppträning

Kom nyss hem från stallet.. i sista sekund bestämde jag mig för att följa med på hoppträning :)
Jag filmade lite så jag lägger upp det lite senare! :)

Även om det är kul att titta så hade man ju gärna suttit i sadeln själv ;)
Jag fick i alla fall skritta av Cockie :) Asså den hästen!! Hon är inte så gammal och inte ordentligt riden så länge men så fin hon är, hon gjorde riktigt fina galoppfattningar idag och byten, hon hoppade jättefin även om hon kom fel eller i fel galopp. Hon är Hur mjuk som helt i munnen, man behöver knappt röra på bettet för att hon ska ställa sig eller gå i form. När jag skrittade av henne red jag henne i ganska låg form på långa tyglar och hon gick superfint ,, så somsagt man behöver inte ta i henne alls :) Kul!!

Ja ni får se filmerna lite senare, lägger upp dom från mobilen för jag orkar inte hämta sladden (A)

Ni får en söt bild i repris på Cockie och Katten Simon


Peace

schabrak

Ja, jag har ju som sagt varit i blekinge i helgen :)
Trevlig att träffa morfar...

Jag har inte så mycket att berätta om det.. var ute i skogen och plockade svamp haha och ute med deras schäfer chess :) überfin!!!!

Imorgon ska jag till Pålsjö gård ang praktiken :) hoppas att det går vägen!

Jag har inte varit i stallet sedan i fredags, men ska ut imorgon hade jag tänkte mig!

Är det någon som är intresserad av att se mina schabrak som jag har gjort? Fick en förfrågan om det innan, men lägger bara ut om fler vill se! :)

Peace

En bild som gör dig lycklig



Lite  dålig bild men hittar inte "orginalet"
Men hur kan man inte bli lycklig av den?

Peace

Varför får hästar och ridning mig att må bra?

Hur kan dom inte göra en att må bra ? Visst man mår kanske inte bra om man blir skadad men annars ?
De är helt underbara djur som tycker och tänker som dom vill!
Det är exceptionellt att man kan gå med lite läder eller nylon runt deras kraftiga huvud och ett snöre och  hästarna följer efter en... Att kunna sitta på deras ryggar och bli accepterade när dom skulle kunna göra vad fanken som helst! Dom tillåter att man pillar och kramar dom..

Man mår helt enkelt bra för att ett så stort och starkt djjur tillåter att en människa sitter på deras ryggar och tar hand om dom.!
Dom kan visa många olika känslor precis som människan!

Även att tamhästar har flyktinskinkten kvar i sig fast att dom är i fångenskap, uppfödda i fångenskap.. att generna kan förflytta sig så långt!

Häftiga djur helt enkel!!

Peace

Blekinge

Jag är i Blekinge idag och imorgon, kommer hem imorgon kväll! Återkommer då!


ont

Var h os kiralyn innan och mockade... Dock vet jag inte om jag mockade hennes box haha, hon bytade till sin gamla som är större nu när hon är skadad.. men hon är sån lortgris och det såg värre ut i hennes vanliga box haha så jag tog den med mest skit i :)
Gick ut i hagen också. som hon står i ?! Hon skulle ha boxvila i 6 veckor så vet inte vad som hände xd Hon gick väl på väggarna ;)
Hon har ont!! Det är inget man kan säga nåt annat om... Hon kan knappt gå, hon bokstavligen hoppar fram...
:(

Snart kommer min vän stephanie, hon ska hålla mig sällskap idag för jag ska vara själv hemma hela kvällen annars xd det gillas inte när det är mörkt :)
Så vi ska glo på nån film och käka massa skit :)

Peace

Saker du gör vardagligen (i stallet och till vardags)

Hm  ja vad gör jag egentligen nu när jag inte har någon praktik och bara sitter hemma ? x)

vardagligen : Ja, sitter vid datorn, kollar på tv, är ute med hunden! Det är väl det... någon gång har jag bakat, finns inte så mycket att göra i lilla Ekeby! Idag fick jag i alla fall besked från pålsjögård om praktik, ska dit på tisdag och prata med dom..

stallet: När jag är hos Pilgrim och Ronja så mockar jag bara deras boxaar, ibland borstar jag lite och myser, dock svårt att mysa med en unghäst som trycker upp huvudet på mig och ska nafsa ;o Ronja kan du vara på kelhumör ibland :)

När jag är hos kiralyn, så nu i alla fall så mockar jag bara, och borstar.. Innan mockade jag, borstade, red en sväng, la upp hö och fixade vatten. dock gör jag ju det med även när hon är skadad haha.. men idag mockade jag faktiskt bara, hade inte tid med något annat...

Men ja det är väl så en vanlig dag ser ut.. När jag är ute på praktik kommer det ju förståss ändras med det kan jag skriva då :) Jag ska ju även ta privatlektioner så dom kommer jag med att skriva om, det kommer bli så mycket bättre och ROLIGARE uppdatering när jag börjar rida igen.. lite ridbilder osv :) Så försök stå ut :)

Hur ser era dagar ut?

Peace

Min högsta dröm

Den var inte så svår!

Det är ju självklart att få en egen häst, eller i alla fall en foderhäst!
Jag vill kunna utvecklas tillsammans med min bästavän.. Och inte bara rida på ridskolehästar, dock har jag inte ridit på ridskola på ett tag men ja ni förstår, hästmänniskor förstår ;)

Jag vill kunna vakna på morgonen och veta att någon väntar på mig och gå upp tidigt på morgonen för att rida ut i dimman! Eller bara kunna gå upp för att mysa!

Tyvärr har jag haft otur med alla hästar jag hittat som jag ska kunna ha som sköthäst eller medryttarhäst men det har jag redan skrivit om en gång!

Men ja, att få en egen häst är min högsta dröm!


Peace

bukspottkörtel inflammation

Idag fick vi tillbaka provsvaren från sammies bukspottkörtelprov och det visade sig vara Akut bukspottkörtel inflammation! Inte det roligaste man får höra direkt men hon hade fått den lindriga varianten och kommer därmed att bli bra igen! Vi ska byta till Hills i/d (foder) och ska på återbesök för nytt blodprov om 2-3 veckor !:) och då har förhoppningsvis värdena gått ner igen!

Det är i alla fall skönt att veta att hon kommer bli bra igen! :) min lilla skrutt <3


Peace

Rösta

Lägg gärna en "röst" på min blogg och visa hur många stjärnor du tycker den är värd! :)
Det kan du göra Här

Tack!

Peace

Privatlektioner

Kom nyss hem från Helsingborg! Pratade som sagt med Rosie och jag ska ta min första privatlektion den 2 dec och sedan den 9 dec :) Skönt att komma igång lite med ridningen igen i alla fall !
sen om jag kan rida privat såhär så kanske jag inte behöver ha en praktikplats där jag måste rida varje dag...
Har inte så mycket mer att berätta om det nu, häst och så får jag reda på samma dag som jag ska rida så jag kan inte berätta om den nu :)
Vill ni läsa om hfrk:s hästar så kan ni gå in Här !

Peace

Diss

Jag måste dissa snabbspännen på träns!!

Visst kan det vara praktiskt att ha det till ex unghästar som inte har så stort tålamod och man kanske av någoon anledning måste ta av/på tyglarna snabbt! Men det är så fult! det ser bara slarvigt ut tycker jag!
Inte alls snyggt!


Vad tycker ni  ? Hiss/diss?

Peace

Min favoritgren

Som ni nog förstår på mitt bloggnamn så är jag en allroundryttare :) Förrut var det endast hoppning som gällde även om jag typ aldrig hoppade xd men jag tyckte de var kul och dressyr tyckte jag va skittrist för det hände ingenting, men man mognar väl med tiden sägs det ;)

Jag tycker fortfarande att dressyr är trist att titta på, men att rida det själv tycker jag är kul :)
Hoppning tycker jag är kul på lägre höjder, typ run 90-100 cm :) Sen blir de förhögt för att jag ska hålla mig kvar haha :D
 Men jag är mer av en allroundtyp än någon ren inriktninstyp :) Det är jag nöjd med för om man har häst, som jag dock inte har, men så är det viktigt att man kan variera sin ridning för att hästen ska hålla och för att den ska tycka det är roligt :)



Peace

dagens planer

Idag har jag förhoppningsvis saker att göra hela dagen! Jag är en sån människa som måste göra saker hela tiden, hatar att va still haha xd Men jag ska snart upp till Pilgrim och Ronja, väntar bara på att håret ska torka lite, blir det gamla vanliga där, dvs mocka, får se om någon är intresserad att bli ompysslad, brukar vara tomt om det xd
Sen När pappa har vaknat ( han har  jobbat natt) Så ska vi in till hbg ridklubb, och prata med min gamla mentor Rosie som ag hade när jag gick på praktiska, så ska vi se om jag kan börja ta privatlektioner ett par gånger i månaden för att komma igång med ridningen nu när kiralyn är skadad! :(
Sen ska jag nog ut till Kialyn också och pyssla om henne!

sen ikväll ska jag , mamma och mammas vän oh hennes dotter till Ugglebadet i Perstorp på ljuskväll, De släcker ner hela badhuset och tänder ljus  :) Trevligt!!

Väntar fortfarande på sammie provsvar från veterinären, hoppas på att dom kan komma så man förhoppningsvis kan slappna av lite!

Hur ser eran dag ut ? :)
Bjuder på en knasbild haha vet inte vad som hände där xd

Peace

En låt som påminner om en häst du älskar

Jag kan göra en liten lista och sen skriva vilken som passar till vilken häst!

Someone like you- Adele Ebbonie
Angels- Robbie Williams Kiralyn

ja den listan blev ju lång xd

Men jag kom faktiskt inte på fler! Det finns fler hästar som jag älskar eller älskat  men jag kommer inte på någon låt som passar till dom!  Men dom jag skrev tycker jag påminner om Dessa hästar!

Har jag förresten skrivit att Ebbonie är dräktig igen? :) I sitt nya hem i Kristanstad, hon är betäckt med en skäck-paint hingst:) Hon mår för övrigt bra med så det är skönt att veta! :)


Peace

Ge förslag!

Mina fina läsare, ni kan väl ge mig varsitt förslag som ni skulle vilja att jag skriver om ! hehe

Onödigt inlägg jag vet, men behöver inspiration nu när jag inte kan rida...

Peace

10 saker du inte visste om mig

hmm okej, får se hur det går :P

1. Jag har linser och glasögon ( ibland xd )
2. jag tycker inte om att köpa kläder!
3. Jag har jä*ligt dåligt självförtroende!
4. Jag har alltid fått rida dom snälla lugna läromästrarna, dock endast för att det är de enda dom haft på dom ridskolorna jag gått på... har därför inte utvecklats speciellt mycket.
5. Jag har hjälpt till att rida in en häst, som var rent galen.
6. Jag tycker mycket bättre om djur än människor, djur är ärligare.
7.  jag fick 265 p när jag slutade 9an
8. Jag har alltid otur!
9. Jag övningskör
10. Förut tränade jag 5 gånger i veckan + red, nu gör jag ingenting.... -,- promenerar bara med hunden

Ja det finns väl en hel del jag skulle kunna skriva men just nu kom jag inte på något annat :P

Ber om ursäkt för kass uppdatering idag men dagen har varit så tråkig så har inte haft nåt att skriva om, hoppas på förbättring imorgon, både från min sida och er ;)

Peace


photoshop?

Någon som hat tips på bra photoshop? Gärna gratis, enkelt och på svenska, skall användas till att göra design och header till bloggen! :)

Tack

Peace

Hovbensfraktur fakta

Fraktur på hovbenet är allvarligt och kräver lång konvalescens, ofta mellan 6-8 månader, och rätt behandling för att läka och hålla för belastning igen. Orsaker till hovbensfraktur kan vara ojämnheter i underlaget, felaktig skoriktning eller verkning men det kan också räcka med en spark i boxväggen.
Hovbensskada uppkommer oftast akut. Diagnos ställs med hjälp av röntgen efter att misstanke om fraktur fastställts.
Frakturer orsakar plötslig svår hälta eller att hästen vägrar stödja på benet – blockhalt. Svullnad och ömhet i kronranden kan uppstå i vissa fall. Värme i hoven och förstärkt digitalpuls kan också uppstå.

En hovbensfraktur kan lätt förväxlas med hovböld, och som jag skrev för några dagar sedan när hältan uppstod så trodde vi först att det var en hovböld så symptomerna är samma, dvs kraftig och plötslig hälta, hästen vägrar att stödja på benet.

Text från agria
"Hovbensfrakturer är tyvärr ganska vanliga. Det typiska symptomet är kraftig hälta. Hästen stöder ofta enbart på tån mot marken. Symptomen kan variera beroende på brottytans beskaffenhet. I många fall är symptomen likartade dem vid hovböld. I allmänhet ger hovböld dock en mer förstärkt puls. Ömheten vid undersökning med visitertång är i allmänhet mer diffus vid hovbensfraktur än vid hovböld. En vanlig reaktion vid hovbensfrakturer är att hästen reagerar när man med visitertång klämmer ihop trakterna. Tillkalla veterinär eftersom symptomen är svåra att särskilja."

Vad ska man då göra om man misstänker hovbensfraktur?

1. Se till så att hästen är still, få bort all utrustning.
2.Leta efter synliga tecken på skada – till exempel svullnad eller sår. Se efter om du kan hitta spår efter slag i hästens hårrem – till exempel i form av ytlig hudsvullnad, avskavt hår eller smutsavtryck.
3.Böj det ben hästen inte kan stödja på. Kontrollera om det går att böja eller vrida i onormala lägen. Lyssna efter benljud. Notera i vilka lägen hästen visar starkast smärtreaktion
4.Linda ett stödbandage.

Peace


stallet

Då var stallet fixat, borstade fin henne och fixade man o svans så dom blev fina :)
Mockade ut lite,  lite svårt o mocka när hästen står i boxen :P Visst får jag ta ut henne men hon behöver inte belaste benen mer än nödvändigt speciellt inte på hårt sten golv, inte ännu i alla fall :)
Men det blev fint, skrubbade rent vattenhinken med, och sen bara mös jag med henne..

Måste säga att hon ser väldigt pigg o glad ut trots allt att hon har ont , vilket är bra :)

Glööm inte att kika in sen när jag skrivit om hovbensfraktur :)

Peace

Någon du skulle vela byta liv med för en dag, och varför?

När jag skrev ett inlägg om Linn Ingvarsson , dressyrmuppen, så skrev jag även att om det var någon jag skulle vilja byta liv med så skulle det vara henne, och det håller jag fast vid!
Jag skulle väldigt gärna vilja se hur hon har det för en dag, för att förstå hur jobbigt hon kan ha det vissa dagar och hur underbara andra kan vara, tänk vad häftigt att få vara så duktig som många ser upp till :D haha

Om det skulle vara en större tävlingsryttare, så har jag faktiskt ingen aning, för jag är inte intresserad av att tävla stora tävlingar eller så, jag håller mig till mindre :D

Vem skulle du vilja byta liv med för en dag  ?


stabletime

--- eller ja snart i alla fall :) Väntar på pappa som bör komma hem vid 5 halv 6 kanske så därefter åker jag ut, vill inte lämna sammie ensam hemma när hon mår dåligt!

I stallet blir det det som kommer blir det vanliga nu en tid framåt ;/ dvs mocka borsta och låta henne beta lite bakom stallet, längre än så kan hon inte gå! Jag kommer att berätta lite mer om henne sedan , hur hon mår o så och kommer även göra ett inlägg ang hovbensfraktur för er som inte vet vad det innebär!
Det är inget kul kan jag i alla fall säga, mer får vi veta sen om ni inte googlar på det ;)

Det är verkligen synd att det skulle hända nu när jag börjat rida henne igen efter en långtids uppehåll!
Har ingen häst alls att rida nu :( Visst letar jag efter medryttarhäst som jag kan utvecklas med men bor man där jag bor är det verkligen inte lätt!!

Bor du i skåne/ helsingborg och har en ponny/häst  så hör gärna av dig! :P

Hör sen!

Peace

Nosgrimmor

De flesta lägger vikten på vilket bett som är bäst för hästen, men att ha en bra nosgrimma som är rätt anpassad är minst lika viktigt!
Om en häst har en felanpassad nosgrimma kan ge både felaktigt inverkan på bettet samt skapa obehag för hästen.

Det finns olika typer av nosgrimmor som ska spännas på olika sätt.

  • Engelsk nosgrimma:
  • Aachengrimma:
    En engelsk nosgrimma med en tunnare rem på nosgrimmar, som spänns framför bettet
    (lånad)
  • Remont:
    Spänns framför bettet. Remot är ett gammalt ord för unghäst.
    (lånad)
  • Pullargrimma
    Kallas även mexikansk nosgrimma. går i kors på nosryggen och spänns både framför och bakom bettet.
    (lånad)

    Vad använder du för nosgrimma och varför ?

    Tips: Om hästen har problem med nosgrimman- kolla tänderna!

Peace

Den spänns innanför och bakom bettet


Orange blir poppis

jag läste nyss att årets nya färg inom ridmode är oranget, vem kunde tro det va ? ;) Haha näe man jag tycker det är snyggt med orange på svarta och vita hästar, gråa passar också i det men de berors på lite vilken grå färg det är :)



Kanske har dressyrmupp-ingrid haft någon inverkan i detta ? ;) Hon var ju ett tag ute efter endast oranget !
Men det är kul när det kommer lite mer utstickande färger till ridsporten och inte bara, vitt, marinblått, rött osv :)

Peace


En säker och trygg ridning

det finns många saker som man bör tänka på när man håller på med hästar!
Det är står och starka djur med flyktinstinkt, de är flyktdjur och det ska man ta hänsyn till! De kan blir rädd, De kan trotsa dig om den anser att saker är fel!
Det finns väldigt många människor som har kort stubin och blir sur när hästen tex inte vill gå framåt, den backar, vänder , frustar och fnyser. Men vad är det då som orsakar det? När man är ute och rider i kanske en skog så är kanske inte det första man tänker på att hästen är rädd, den ser någonting eller luktar någonting, utan man vill få hästen att gå framåt, för det är ju ändå vi som ryttare som bestämmer och hästen ska inte vinna! (tänker många, kanske inte alla men många! )

jag tycker att vi som ryttare och människor har som skyldighet att ta reda på vad problemet är, Ofta är det någonting som hästen ser men itne vi som den blir rädd för.
Men kan ju faktiskt hoppa av hästen och leda den förbi "faran" så man visar att det inte är några problem!

För att få en säker häst så finns det ett sätt som man kan träna på! Jag tycker att det är värt ett försök om man vet sig ha en lite skyggare häst!

Säkerheten kommer alltid först!
Om man ligger steget före hästen oh tänker igenom vad som kan hända när du tränar din häst är sannolikheten stor att ingen av er kommer till skada eller behöver upplev onödiga saker.

Det mentala tillståndet!
Prioritera hästens mentala tillstånd, först då kan den hantera informationen du vill ge den.

Ge hästen tid!
 Vill du lära din häst något? Ha INTE bråttom... Den behöver tid för att förstå och acceptera det som du vill lära den, det kommer att bli så mycket lättare om du har tålamod och kan vänta ut hästen.

Ta händsyn till hästen!
hästen uppfattar situationer utifrpn sin egen psykologi och utgår från instinkter och tidigare erfarenheter då den utsätts för olika saker eller situationer. Hästen har aldrig fel!

Lagom är bäst!
Det finns en viss risk med att överträna en häst med toleransträning. Ha balans mellan förflyttning och stillhet. Om du tolerarer en häst förmycket så slutar den att vara engagerad.

Var medveten
Ditt krppsspråk är oerhört viktigt! Det är bra om du uppmärksammar vardagen mellan er ovh var säker på att hästen förstår vad du menar innan du går vidare och hästen ska vara uppmärksam. Ett tips är att tänka på att hästen är som en dövstum, visa den gester vad et är du vill att den ska göra..

Repetera!
Det är viktigt att man repeterar övningar så man är säker på att hästen förstår och accepterar situationen. Hästen blir generellt trygga av upprepnignar. det är viktigt att berömma hästen när dom gjort som du bad den om..

Avsluta positivt
Det är viktigt även för oss människor för att man ska se fram emot nästa tränign.
Avslutar man när det går som sämst kommer man inte att ha motivation till att göra samma sak nästa gång när man vet att det gick dåligt förra gången! Samma gäller för hästar, de kopplar ihop saker, avslutar man positivt kommer den att komma ihåg att det var kul förra gången!
______________________________________________________________________________________________

lånad bild från google!!

Vad tycker du är viktigt att göra för att få en trygg häst?

Peace

Vit text?

Asså, fråga mig inte varför det blir vit text när jag gör en punktlista... för jag vet faktiskt inte, störigt är det i alla fall...

Under kvällen har jag varit inne på vääldigt många hästbloggar, jag blir så avundsjuk när jag ser deras designer och headers :( Dom är så fina, jag vill också ha sån! :(

Peace

Lösgjordhet

Jag tänkte ge några tips som jag lästa i Häst Magazinet om hur man kan lösgöra sin häst å¨ett bra sätt!
Då jag själv har haft många funderingar på hur man kan göra det på bästa sätt så lärde jag mig rätt mycket, missuoofatta mig inte för jag vet hur man kunde lösgöra en häst med innan jag läste detta men det är ändå en väldigt bra text ;)

Jag kommer att skriva en del av det som står i tidningen samt hur jag själv gör på vissa övningar :)
Det som kommer ifrån tidninger är skriver med kursiv text

  • Sträck ut på lång tygel:
    Den här övningen är bra att använda i början och slutet av passet eftersom den låterr hästen sträcka ut musklerna i ryggen ända från nosen till svansen.
    - Genom att tillåta hästens huvud och nacke att söka sig framåt och nedåt, medan du behåller en lätt kontakt i tyglarna, uppmuntrar du hästen att söka kontakt med dig.

    Såhär gör du:
    Läng tyglarna stegvis medan du behåller drivningen med skänklarna. Du vill att hästens nos ska söka sig framåt och nedåt under hans knän.
    Öva först i skritt och förtsätt sedan i trav och kort galopp när din häst blir mer balanserad och kan bära upp sig själv.
  • Övergångar:
    Övningen innebär att man minskar traven och gör en övergång till skritt, skritta 5-6 steg och öka sedan till trav igen.
    -det får hästen att engagera sina bakben och samtidigt blir den mottaglig för ryttarens ben-och sitshjälper.
    Man ska vara noga med att man inte lägger in förmånga skrittsteg mellan övergångarna.

    Såhär gör du:
    Dina avsaktningar får inte bli för abrupta (plötsliga) men hästen bör komma ner i skritt efter 2-3 tygeltag, och igångsättningarna till trav bör ske nästan direkt!
  • Skänkelvikningar:
    En bra övning som aktiverar hela hästen kropp. Hästen flyttar sina inre ben under sig och korsar dom öveer de yttre benen och skapar sidorörelserna.

    Såhär gör du :
    Vänd in på trekvartslinjen och flytta hästen i sidledes ett steg, framåt ett steg och sedan sidedes igen ett steg. Med en erfaren hässt kan du vända in på medellinjen och flytta hästen i en tvärare vinkel ut mot spåret för att få en större utmaning.
    Hästen ska vara rak i bålen och ställd från rörelseriktingen. Du som ryttare ska kunna se hästens inre öga och näsvinge.
  • Öppna:
    En annan sidvärtsrörelse som är mycket användbar för att försäkra dig om att din häst verkligen är lösgjord genom hela kroppen. Det får även hästen att samla sig och bära sig bättre eftersom övningen kräver att hästen sätter sitt inre bakben under sig.

    såhär gör du:
    Övningen utförs på 3 spår. Din häst bör vara lätt böjd runt din inre skänkel och titta bort från rörelseriktningen. Hästen inre framben passserar och korsar framför hans yttre framben, medans hans inre bakben placeras framför hans yttrebakben.-
    Använd din innerskänkel mot sadelgjorden och flytta båda händerna mot innerspåret, det kommer att få hästen att flytta sin framdel längs med innerspåret medan bakbenen stannar kvar på spåret
    .
    ( Jag  har alltid haft svårast att förstå öppnor och slutor)
  • Halvhalt:
    Hjälpen består av att koordinera inverkan av ryttarens säte, skänklar, och händer. Tanken är att höja hästens uppmärksamhet och balansera upp den för att förbereda en rörelse eller övergång.

    Såhär gör du:
    Tänk dig att du ska göra en övergång från trav till skritt. När hästen svarar på dina hjälper rider du framåt så att övergången aldrig helt blir av.
  • Tempoväxlingar inom gångarten:
    Denna övningen hjälper dig att göra hästen mer uppmärksam på dina skönklar och din sits och den aktiverar hästens bakben. En häst som sätter sina bakben under sig har lättare för att bära upp sig själv, inramingen blir lättare  ich rörelserna ser mer flytande ut.

    Såhär gör du:
    Uppmuntra hästen att sträcka ut och länga sina steg samtidigt som du behåller samma rytm och balans. Skillnaden mellan steglängd behöver inte vara jättestor, den behöver bara vara tillräckligt stor för att hästen ska börja utveckla sin förmåga att länga och korta sin kropp.
    Rid framåt några steg, gå sedan tillbaka till att rida i arbetstrav innan du rider framåt igen. Behåll en stadig kontakt i tyglarna och uppmuntar hästen att länga sina steg genom att använda dina skänklar. Ta sedan tillbaka hästen genom att använda en eller flera halvhalter.
    ______________________________________________________________________________________________
    Det var några övingar som man kan göra för att få en känslig och läsgjord häst!
    Jag gör bara några av dessa ibland då kiralyn inte är speciellt utbildad som jag sagt innan och då är det svårt för henne att göra vissa grejer och med tanke på att hon är 23 år gammal och rids ut i skogen några gånger i veckan, iaf när hon inte är skadad!!

    Vad brukar du göra för att få din häst lösgjord och känslig?

    peace

Min största rädsla inom ridsporten

Att skada mig så allvarligt att man antingen dör eller blir förlamad/ aldrig kunna rida igen är väl den största rädslan! Liksom vem vill det ? ;) Det är självklar med som jag skrev igår om vad som aldrig får hända, att någon av hästarna jag rider tar hand om skulle dö!

Men jag är väldigt rädd för att skada mig allvarligt, i nuläget är jag inte direkt en sådan ryttare som sätter mig på vilken häst som helst, vilket jag tycker är synd, men jag har inte det självförtroendet som jag önskar mig, jag hade mer än gärna varit den självsäkra som kan hoppa upp på vilken häst som helst och rida igenom den..
Jag skulle gärna vilja med tillridare eller liknande, men just nu känner jag att det är rätt hopplöst..! Vilken egentligen inte är så konstigt med tanke på att jag inte ridit "ordentligt" på väldigt länge.. :( Jag har tyvärr haft en hel del otur med hästar som sälj, avlivas, blir skadade, och tyvärr hittar "fel" hästar för mig som vill utvecklas... Jag har älskat och älskar alla hästar jag har haft som sköthäst eller medryttarhäst men eftersom jag har velat utvecklas som ryttare har det blivit helt fel.... Med tanke på att de jag hittat varit lite till åren... kiralyn är 23 år i nuläget skadad, Ebbonie var 18/19 år och Falken, har var ju dock bara 15 men det blev inte riktigt som de skulle.. Behöver inte gå in på det ! ;)

Men ja som ni kanske förstår så har jag endel otur.. :( Nuförtiden brukar jag kalla det "min dagliga otur" För det händer Alltid något i stortsett varje dag som inte borde hända, eller något som inte händer men borde händ.. ja ni fattar.....
Men inte mer om det!! :)

Ni förstår nog vart jag vill komma ;)

Jag bjuder på en fin bild istället!!


Jag kommer dessutom att uppdatera lite mer underkvällen, ni får kika in igen senare och se vad det är ;)

Peace

En sak som aldrig får hända!

Hur ska man kunna välja?

Det som aldrig fick hända har redan hänt.. Kiralyn är skadad och det kommer att bli lång konvalescent.
Jag vill aldrig råka ut för att någon närstående dör eller liknande!

Jag vet inte vad jag skulle gjort om någon av de jag älskar skulle försvunnit ur livet! Det får och ska helt enkelt inte hända på väldigt länge..

Liksom vad mer ska man säga? Ingen vill väl att någon ska dö som man känner och stå nära. Det enklaste sättet att förklara något sånt är ju det här... Det finns inte så mycket man kan skriva om det, det är det viktigaste och inte mer med det..

Även en annan sak som hänt som inte borde hänt om det inte funnits såna jä*la idioter ute i världen är ju självklart djurplågeri och typ krig!  Jag tycker att det är 10000 gånger värre när idiooter till människor dödar djur utan någon anledning, döda varanda istället om ni nu ska döda... Ingen kommer att sakna er ändå..

Men ja som sagt, det är skador på närstående som inte får inträffa!



Peace

Hovbensfraktur

Min lilla skrutt har råkat ut för en hovbenesfraktur! Inte så konstigt att hon har haft ont! :(

Så nu börjar en lång resa att komma tillbaka..
Först ska hon ha boxvila i 6 veckor, sedan ska hon  på återbesök hos veterinären, för att ev bli het återställd skull det ta 6 månader!:(

Vad är det för förbannelse som kommit över mig? Otur med praktik, sammie blir sjuk igen, kiralyn skadar sig! :(

Jag var inte med hos veterinären så jag kan inte berätta så mycket om vad som sas mer än detta, det räcker ju dock för att veta att det kommer ta väldigt lång tid...

Hon kommer i alla fall att få mycket omtanke, blir mycket mockning, eller ja så mycket som det går när hon är i boxen samtidigt, man får väl mocka flera gånger om dagen! Hon kommer att få bli borstad mycket också! Det är första gången hon har stått inne såhär länge ( 5 dagar) utan att åka i taket och nu skahon behöva stå inne i minst 6 veckor till :(

ledsen för samma bild!

Peace

Sammie

Det har varit en jobbig dag idag, sammie, minhund, har inte mått bra! hon kräkte 3 gånger imorse och hon har bajsat 5 gånger när hon brukar göra de 2 och det kom dessutom blod...
Vi åkte in till djursjukhuset där dom undersökte och röntgade, inget sytes på röntgen men hon var lite uttorkad och irriterad i magen/baken så vi fick med mediciin hem som hon dock kräkte ut igen -,- Hon är piggare nu ikväll och gnäller inte likamycket som innan idag! Så nu hoppas vi på att hon ska blo helt bra igen! :)

Hovslagaren och veterinären var och kollade på Kiralyns ben idag med, men ingen av dom hittade något så det är väl ingen hovböld som vi trodde :( så imorgon bär det av till djursjukhuset för hennes del, jag skriver mer när jag får reda på felet imorgon, om jag får de vill säga..

Ja det är väl ungefär så min dag har sett ut, var nyss i stallet och nattade Kiralyn och mockade o borstade lite grann :)

Ha de gött

Peace

Alla hästar i stallet

Det får bli från båda stallen :) Jag tror att jag har bilder på alla, annars får jag låna (a)

stall 1:

Pilgrim


Ronja


Stall 2:

Kiralyn


Cookie:


Kislany:
ingen bild

Carat:
lånad

Iris masha
lånad

Frisbee
lånad

Peace


byte

Här är en liten lista på vad som är aktuellt på allroundhasten.blogg.se

  • Länkbyte- Endast hästbloggar eller överenskommelse
  • bloglovin
  • Veckans outfit- med en självklar länkning
  • Motiveringstävling
  • header/design- Behövs här på bloggen, vill du göra en kommer du att bli länkad i varje inlägg fram tilll ett viss datum
  • Fanbilder uppskattas :)

 

Vid intresse eller frågor för något av ovanstående
Kontaka mig: [email protected]

Peace

 


Favoritbilder jag tagit


Jahapp då var det dax för en liten bildbomb men bilder som jag har tagit alldeles själv :d *stolt* haha
det blir väldigt vairerande, även med mina djur ;)




insåg nyss att jag inte hade så många bilder på den här datan!:-( Jag får helt enkelt lägga in fler när jag har flyttat dom :)

Peace

(glöm inte skicka in till Veckans Outfit om du vill vara med och bli länkad :) )

Dåligt humör

Är inte på så bra humör därav ingen bloggning idag! Ska lägga upp från listan senare så kolla in då! Jag är glad att några kikar in även fast uppdateringen inte varit på topp!!

Peace


hästutrustning

måste hissa dessa "kläderna"!

Täcke från Horseware:
Tycker att det är grymt snyggt! Visst jag är ju galen i brunt men det finns i andra färger som också är grymt snygga! Jag har ingen aning om passformen då jag inte äger något men någon av er kanske gör?


Täcke från Amigo:
Speciell färg men på rätt häst kan detta vara grymt snygg, ex på en svart ;)
samma här, är det någon av er som vet hur passformen är?



Peace


hoppa utan häst

såg detta videoklippet på ponnysanning.com och var bara tvungen att lägga in det här haha så tufft :P



Hur högt klarar du att hoppa utan häst?;)

Peace

Det här är jag bra på

Jag har ju inte direkt något bra självförtroende precis men det finns väl alltid något jag är bra på ?

Inom ridningen och hästhanteringen så  måste jag nog säga att jag är bra på att vara lugn! Jag är rätt bra på att hantera hästen i sig..
I ridningen är jag rätt bra på att hålla mina händer rätt och göra skänkelvikningar o så :P Jag vet inte riktigt vad jag är "speciellt" bra på, har sett mig sjävl rida 1 gång så det är svårt att säga.. Man känner ju oftast efter hur känslan varit i ridningen men känslan kan ju vara bra och man har kul fast att det inte ser så bra ut xd så jag vet faktiskt inte.. Jag får se till o försöka filma någon gång när jag rider en mer utbildad häst än Kiralyn x)

Jag ska ju till Landskrona ridklubb imorgon så kanske kommer rida på praktiken då, eller jag ska rida på praktiken men jag vet itne hur ännu.. men det återstår att se :)

Vad är Du speciellt bra på?
Bilden är INTE den bäste direkt men jag bjuder pådet :D
Peace

hovböld?

Kom nyss hem från stallet. Pysslade om Kiralyn och Cookie som står som sällskap till henne!
Borstade och mockade och mös med dom, Cookie fick även lite halm att tugga på när Kiralyn fick hö, de mumsade även i sig lite äpple :) Man får ju faktiskt ha lite specialbehandling när man står inne och har ont, eller är sällskap ;-)

Vi misstänker även att det är en hovböld som kiralyn har, Annelie (hennes ägare) ska lägga om hoven när hon ommer hem och ska väl sen ringa hovslagaren igen! Hon var i alla fall väldigt varm runt hoven och upp i benet :(

För er som inte vet vad en hovböld är så kan jag skriva lite om det!

Hovböld:
Hovböld är en vanlig orsak till plötslig och kraftig hälta.
Jord och smuts från marken och hästens omgivning tränger in i hoven genom uppluckring i sulan t.ex. vid vita linjen eller via ett litet hål eller stick i sulhornet.
En infektion utvecklas i området och smärta uppstår i hoven. Genom att verka upp sulhornetgenom att göra ett hål på rätt ställe i sulan kan infektionen dräneras.
Det var som bildats och som vanligen är mörkt och tunnflytande kan rinna ut och infektionen kan då läka ut.
Större bölder kräver mer omfattande uppverkning och kan medföra att hoven måste gipsas en tid efter ingreppet tills nytt hårt horn bildats. Under en övergångsperiod är det vanligt att hästen skos med en hård sula för att skydda hoven.
Det är vid hovböld väldigt viktigt att se till att hästen har skydd mot stelkramp.

Symtom:
Hälta – oftast akut och kraftig
Förstärkt digitalpuls och stasade digitalkärl
Värme från hoven
Reaktion för visitertång
Eventuell lätt feber om kraftig smärta
På grund av att hästen ej belastar benet – sämre cirkulation – kan benet svullna upp

Åtgärd:
Kontakta veterinär eller hovslagare omgående
Om möjligt drag av skon
Eventuellt våtvärmande omslag kring hoven
Håll hästen i box

Vid misstanke om hovböld är det viktigt att komma i kontakt med en hovslagare eller klinik, för att så fort som möjligt öppna upp bölden. Om det går en längre tid, blir ofta bölden mer omfattande och det kan bildas fistelgångar under sulan, vilket innebär att mer horn måste verkas bort och läkningen tar längre tid.

I allvarliga fall kan spikar eller andra långa, vassa föremål perforera sulan och sedan trampas djupare in, vilket kan skada mjukdelar längre upp i hoven. Mycket känsliga strukturer är bland annat strålbensbursan och djupa böjsena. Skador på dessa ger nästan alltid mycket dålig prognos.

Såhär kan det se ut när en häst har fått en hovböld:


__________________________________________________________________________________

Har din häst haft en hovböld någon gång?

Peace


Hickstead's död

Jag måste bara säga att jag håller med Moa jonsson och sara carlsson om vad de skrivit om hicksteads död..
Om det var rätt eller fel av svt att visa hela "kittet" , när han faller ihop och dödsryckningarna osv..
Jag tyckte att det var rätt , för som de ovanstående skrev så får man kanse upp ögonen om VAD som faktiskt kan hända!
Sara´s inlägg kan du läsa HÄR!

R.I.P Hickstead



Peace


Hicksteads död

Jag måste bara säga att jag håller med Moa jonsson och sara carlsson om  vad de skrivit om hicksteads död..
Om det var rätt eller fel av svt att visa hela "kittet" , när han faller ihop och dödsryckningarna osv..
Jag tyckte att det var rätt , för som de ovanstående skrev så får man kanse upp ögonen om VAD som faktiskt kan hända!
Sara´s inlägg kan du läsa HÄR!

R.I.P Hickstead


Peace


halt

Idag hade jag tänkt rida en lite längre runda, men i morse fic jag ett sms om att Kiralyn blivit jättehal :( så det blir tyvärr inen ridning, men jag ska ut senare och bara mysa och pyssla  om henne!
Det började tydligen igår och hon hade så ont så hon var tvungen att få smärtlindring.. Ikväll ska dom även ringa till djurambulansen för hon kan inte stödja på höger bak så dom kan inte lasta henne själv! :(

Min stackars flicka:(


Jag får helt enkelt försöka komma på nåt annan att skriva om, ska leta upp lite utrustning och sånt med sen så ni får kanske en utrustningsuppdatering..

Men nu ska jag göra mig iordning så jag kan åka..

Peace

snabbt

ett litet snabbinlägg!
På onsdag ska jag tll Landskrona ridklubb på besök och hoppas på att jag kan trivas, för isåfall kommer det bli min praktikplats ett tag framöver:)

det är verkligen drygt att bara sitta hemma hela dagarna utan att ha något att göra.. :( alla andra är ju i skolan..
Aja jag hoppas i alla fall på det bästa nu! :)

Kika in lite senare igen för då kommer de fler inlägg:)

Mer än såhär hinner jag inte nu för jag ska gå till bussen om 20 minuter och åka till pappa på hans jobb :)

ciaao

Peace

Det här behöver jag träna mer på

ovanligt blogg inte funkar att komma in på... har försökt hur länge som helst

Ja, vi alla har ju alltid något vi behöver träna på!

Det jag behöver träna mest på är mitt skänkelläge :)
Men tanke på att jag knappt gått på någon "seriös" ridskola så har det helt enkelt blivit så att jag måste träna på det :) men jag ser inga problem i det utan det är bara att träna :)
just nu så  rider jag typ bara barbacka så det blir ju inte så mycket träning med sadel, men kan jag komma igång mer sen på praktiken så är det självklart det första jag ska fixa till :)


Har du något speciellt du behöver träna på?
Peace


Anmäl er

Glöm inte bort att anmäla er och skicka in bilder till veckans outift!

VECKANS OUTFIT
MOTIVERING

[email protected]

Peace

Rip Hickstead

Läste nyss att hopphästen Hickstead dött inne på banan!
http://svtplay.se/v/2592309/har_segnar_os-hasten_ned (länken funkar inte som jag vill så det får bli sähär.. )

Hickstead var en hilma fin häst, så tragiskt att något sånt kan hända!:( Många fina framgångar fick han! OS!! Han kunde kommit så mycket längre :(

Rest in Peace Hickstead!

Peace

När & varför jag började rida

Ja,  jag var väl runt 6-7  år gammal när jag började rida på min första ridskola Marielund, som dock inte finns kvar idag!
Där var jag vog i 2-3 år sen bytade jag till viarp tror jag.. Jag vet inte riktigt varför jag började eftersom jag va så liten, då vet man aldrig vad man tänker på haha men jag antar väl att det va för jag tyckte om hästar?! haha

Det finns egentligen inte så mycket mer att berätta om det mer än det jag syss skrev..

Jag har gått på flera olika ridskolor så jag kan ju lista dom istället :P

1. Marielund
2. Kvistofta provade jag en gång men avskydde det, läste också att den lagt ner!
3.Viarp, http://vkrk.se
4. Konga Ridcenter! Den senaste! http://kongaridcenter.se

sen red jag ju också på Helsingborgs ridskola när jag gick på hbg praktiska! http://helsingborgsridskola.se

Ja det  var väl det :D
Mickey var den första hästen jag red å hfrk :) Supertrevlig :)
Peace

Svaren från frågestunden

1. Har du en egen häst?
Nej Jag har tyvärr ingen egen häst!

2. Hur gammal är du?
16
3. Vad är det du gillar mest med hästar och ridningen?
Hästar är så fantastiska djur! Känslar att kunna umgås och rida på ett så stort och starkt djur med helt egen vilja är underbar! Att kunna veta att man samarbetar med sin häst och man är glada tillsammans!
Så det är själva känslan i allt och att det är så underbart fina djur!

4. Vad brukar du äta för frukost?
Haha , när jag äter frukost så brukar de bli typ ett par mackor bara :P

5. Vad har din tandborste för färg?
Rosa :)

Vad är det bästa du vet?
Djur!!

Vilka bloggar läser du regelbundet?
Förut läste jag säkert minst 7-8 stycket bloggar om dagen, men insåg att det blev lite väl mycket haha så nu är det väl Dressyrmupparna, ponnysanning, NellieBerntsson :) Sen är det väl några B-bloggar som jag klickar in på ibland, och typ ett par gamla vänners bloggar men dom är rätt trista haha xd Det händer att jag går in på johannagrant och teamsl och ibland kissies :)

Dina favoritlåtar?
Alla med Von Benzo :D

Varför rider du ofta utan bett?
Jag har sagt det innan men jag kan väl ta det igen.
Redan från när Kiralyn reds in avskydde hon bett, hon tyckte det var riktigt obehagligt att hanågot i munnen så alternativet var ju då hackamore! Det funkar hon jättebra på, hon reds in i det och därför rider jag ofta i grimma också, dock gör jag det nu endast för att hacket är sönder. igen. så Kiralyn har helt enkelt aldrig gått med bett, vilket jag tycker är bra, man ska ha så lite som möjligt på sin häst tycker jag:)

Berätta lite om din häst?
Jag antar att du menar kiralyn då eftersom det är henne jag rider...
Kiralyn är ett shagya-arabsto på 23 år. Jag har ridit henne i 4 år, haft henne i 5 men hade ett uppehåll som vi inte behöver gå in på!
 Kiralyn är världens snällaste (oftast) haha MEn hon är supersnäll, aldrig elek, förutom när hon inte vill bli fångad i hagen (A) Det är på senaste tiden hon lärt sig att man kan göra ett bocksprång i galoppfattingen , sånt som jag egentligen hatar men jag känner henne och vet att hon inte gör något annat än det! Om jag hade provridit någonannan häst och dom innan sagt att det bockar, hade jag aldrig hoppat upp på det xd men nu är de på senare tid honbörjar med det och då känner jag henne redan :)
Hon har gått som avelssto i hela sitt liv, eller slutade -07 då hon fick sitt första stoföl, som vi väntat på så vi kunde avla vidare på henne :) Hon är knappt utbildad, hon har ridits pyttelite western för flera år sedan mend et är inget direkt hon kommer ihåg, men med tanke på att hon är så gammal så blir det endast skogsridning för oss nu, hade vårt sista dressyrpass för ett par veckor sedan och det gick så dåligt så jag insåg att det inte är värt att lägga energi på så det blir istället något vi båda tycker om :) Ja det var väl lite om henne! Hon är en väldigt personlig häst vilket jag gillar :)

Vad är det bästa och sämsta med din häst?
Bästa: hon är en helt underbar individ, hoon är jättesnäll och söt och även pigg för att vara 23 år gammal :)
sämsta: hon kan vara förjävlig när man ska hämta henne i hagen, hon verkligen jävlas med en, man kommer typ 1 meter ifrån henne sen sticker hon iväg så man man hålla på så hur länge sen helst... men det är väl det, sen äde ju dock synd att hon itne är mer utbildad men det är ju inget som är direkt dåligt med just henne :)

Vad är ditt mål med ridningen och hästarna?
Ja, det första är väl att kunna få ha en egen häst! Jag är inte direkt ute för att tävla stora klasser eftersom jag har sån prestationsångest! Men kanske få tävla någon klubbtävling eller CR :) Och bara ha roligt och utvecklas tillsammans med hästen!
__________________________________________________________________________________
Så då var det alla svaren! Jag tänkte ha en frågestund i månaden eller varannan månad så då kan ni fråga mer, ni får självklart fråga annars också :)

Peace

Favorithästen

Hmm ja alltså jag har och har haft många favoriter genom åren :) Så det får blir många bilder hah;)

Ebbonie



Kiralyn


Pilgrim


Champion


Ozzy


Ja de får väl bli dom som är på topp! Det finns en ponny till som jag red när jag var midnre men henne har jag ingen bild på :( Unåla hette hon iaf :P

Peace

Lista

Jag tänkte börja med den här listan:
1. En bild på favorithästen
2. När & varför jag började rida
3. Det här behöver jag träna mer på
4. Det här är jag bra på
5. Favoritbilder jag tagit
6. Alla hästar i stallet
7. En sak som aldrig får hända!
8. Min största rädsla inom ridsporten
9. Någon du skulle vela byta liv med för en dag, och varför?
10 saker du inte visste om mig
11. En låt som påminner om en häst du älskar
12. Min favoritgren
13. Min högsta dröm
14. Saker du gör vardagligen (i stallet och till vardags)
15. Varför får hästar och ridning mig att må bra?
16. En bild som gör dig lycklig
17. Låtar som jag lyssnar på när jag är arg, ledsen och glad
18. En bild jag aldrig publicerat förut
19. Bild på min bästa vän och varför han/hon är det
20. Något jag vill göra
21. Någon jag vill träffa
22. Någon jag vill träffa igen
23. Hoppning eller dressyr?
24. Mitt motto
25. Någon jag träffar vardagligen
26. Hur mina vänner beskriver mig
27. Såhär vill jag att mitt liv ser ut om ca 20 år
28. Någon som älskar dig
29. Någon jag skulle riskera livet för
30. Mitt mål med ridning

Nu har jag iaf något varje dag som jag kan skriva om :D Så hoppas att ni fortsätter att läsa bloggen :)
Snart lär jag nog komma igång emd praktiken med så då blir det ännu fler inlägg ;)

Jag ska även svara på frågorna från frågestunden :)

Peace

stan

Idag har det blivit dålig uppdatering men inget som jag ber om ursäkt för , för jag har inte varit hemma på hela dag och ska snart iväg igen ;)
Vid halv 1 var jag i stan oh mötte upp min kusin och sen gick vi hem till henne och väntade på min mamma, sen gick min kusin, jag , mamma och min moster iväg och fikade och  gick lite på stan, jag skulle dock vara hemma innan den blev mörkt för jag skulle till stallet och promenera Kiralyn!! Det blev mörkt när vi var tillbaka men det gör ju inte så mycket :) Jag mockade lite snabbt och la in hö och äpple och sen ställde in en glad häst ii sin box :)

Nu ska jag snart in till stan igen med min bror, får väl se vad vi hittar på... så det kommer tyvärrinte bli så mycket mer uppdatering ikväll, får se  om de blir mer när jag kommer hem :)

Frågestunden avslutades idag med, men svaren kommer inte fören imorgon, så har ni någon mer fråga kan ni passa på at ställa den nu i sista sekunden :)

Ha de gött ;)


Peace

Leriga ben

Jag tänkte fortsätta disskutionen som många andra bloggare har eller har haft på sina bloggar, nämnligen vad man gör när hästen har leriga ben!

Den har varit mycket frågeställningar som vad som är rätt och fel och det jag har läst är varken rätt eller fel, vissa kan väl vara bättre eller sämre alternativ än andra!

Några alternativ jag har läst om vad vissa gör är bl.a

sköljer av benen och sedan borstar medans det är vått.
Borstar av benen när de torkat, dvs efter man ridit eller om det inte redan är torrt när man tari n sin häst
Ja det är lite svårt nu såhär att komma ihåg allt men ni förstår nog ;)

Jag kan ju skriva lite om hur Jag gör!
För det första har vi ganska lerfria hagar, iaf hos Pilgrim och Ronja, Hos Kiralyn är det lreigt inne i skogen och in/utgångarna. Det som dock är bra där är att det finns många utgångar, så man kan lätt välja en som är mindre lerig för att underlätta!

Men iaf, om hästen blivit lerig brukar jag :
Våt lera: Jag borstar av med en mjuk borste och torkar benen efter åt!
torr lera: borstar även här av med en mjuk borste och kollar sedan om det uppkommit något sår
!

Anledningen till att jag gör så är att jag ser hästens hud som människans! Lera är bra för huden men i rimliga mängder, dvs inte för mycket. Men lite skrubb kan behövas för att döda hudceller ska försvinna! Om sedan huden torkat ut för mycket på dom kan man alltid smörja in med någon fet salva tex helosan!

Om det är väldigt lerigt så sköljer jag även av benen först då det är bättre att göra det när leran är blöt eller torr eftersom det river mindre, säger ju sig själv!


Om man ska ha lindor eller benskydd måste man även vara noga både innan och efter så att där inte finns någon lera alls kvar som kan skava mot benet!

Man måste även vara noga med att se till så att hästen har så lite lera på benen som möjligt, därför är det alltid bra att minst en gång om dagen ta in sin häst och göra rent benen, dels för att förebygga mugg och att det inte är så skönt för hästen att gå med stelnad lera på benen hela dagen...

detta är ofta en grej många missförstår, ang hovskägget.. Denna meningen är tagen från agria:
Häststens hovskägg är till för att skydda karleden mot smuts och fukt. Vissa hästar har mycket hovskägg och har därför bättre skydd.
Många tror att det är tvärt om.. Visst kan man klippa men då är det mycket viktigare att Du själv håller koll på det!

Tips:

  • Håll karlederna rena.
  • Spola gärna av leriga ben.
  • Försök att hålla hagarna lerfria.
  • Spola av benen om hästen gått på saltat underlag.
  • Mocka minst en gång om dagen.
  • Kontrollera att hästen inte får skav av benskydd, till exempel boots.

  • Hur gör Du för att få bort lerar och varför?
    ex på hur det kan se ut!


    Peace


    uteritt

    Kom hem för en stund sedan, det blev samma runda som igår, hade dock en galopp mer ;)
    haha men nä det gick bra idag också, Detta inlägget blir inte så långt men det kommer ett till lite senare så håll utkik ;)

    Peace


    kommentera mera :D

    Då  var det snart dag att bege sig till stallet, för ännu en barbackatur påKiralyn :) Blir förmodligen samma runda som igår, men vi får se :) Det är ju ruskigt kallt ute idag med så det är på med varma kläder idag... jobbigt och rida i mycket kläder ju :P

    och som det har varit den senaste tiden har jag ingen direkt inspiration, så jag vet tyvärr inte vad jag ska skriva om idag.. :( Ni får mer än gärna kommentera om ni vill att jag ska skriva om något..

    Ni får gärna kommentera  ändå, jag tycker ni är lite dåliga på det ;) ville gärna veta om någon läser vad dett är jag skriver, även om det inte är jätteintressant i nuläget.. jag kan lova er att när jag fått min praktikplats så kommer uppdateringen att vara på topp!!!



    Peace

    barbacka

    Idag blev det en sväng barbacka på Kiralyn :) Även idag gick det kanon!
    Det blev ett lite lugnare pass med mest skritt, lite trav och lite galopp med tanke på att hon gick lite "hårdare" igår på en lång skogstur. Men jag tyckte att hon kändes  helt ok idag ändå :) Jag lyckades även hålla mig kvar å hästen i galoppen hhaha :D jag har urkass balans så varje gång jag galopperat barbacka blir jag överlycklig (A) Men framöver kommer det mest att bli barbacka, dels för att Kiralyn slipper sadelgjorden som hon hatar, (+ sadeln ligger inte bra tycker jag) och sen för att jag ska få träna min balans :)

    Vi fick även se ett giganstiskt rådjur ;P

    Aja när vi gik tillbaka så släppte jag in kiralyn i hagen på vägen så man slipper gå fram och tillbaka (A) Vi hade jag ju inget direkt krävande pass och ingen sadel så hon fick gå in direkt :)

    Sen efter det åkte jag direkt upp till Pilgrim och Ronja, som var måttligt intresserade av mig ... Så där uppe blev den endast mockning :)

    Jag vill även säga att frågestunden  kommer till att avslutas på Fredag eftermiddag så passa på att fråga allt som ni undrar mellan himmel och jord :)

    hittade ingen annan bra bild just nu så de fick bli på min lilla sammie :)

    Peace

    frågestund

    Jahapp, efter att ha bloggat i 2 månader känner jag att det är dac för en frågestund!
    Ni får nu tillfälle att fråga att som har mellan himmel och jord :) I fråga så svara gärna på den här frågan

    Omröstningen Hur vill du att jag svarar på frågestunden? är en tjänst från fnul.se där du enkelt kan skapa din egen omröstning!


    Jag har inte bestämt när det avslutas men jag säger till !:)

    Peace


    Ute på tur

    Haha en helt random videobloggning från mig (a) Den blev rätt liten men sånt är livet när man rider samtidigt :P

    Aja turen gick iaf jättebra, hade en superbra känsla idag :) Kiralyn blev faktiskt lite piggare sen ;P

    Vi red den långa turen idag, dvs skogsrundan som tar drygt 1 timme :) vi hann precis tillbaka innan det blev mörkt.
    När jag kom tillbaka fick hon massa mys , sen fick hon vänta på att jag skule mocka klart, o sen fick hon gå in i en nymockad och nystödd box och äta sin mat = glad häst :)

    Peace


    usch på blogg.se

    Jag ha försökt komma in på blogg.se hela förmiddagen men det har inte gått! -,-
    Är trött på blogg redan haha, finns inget direkt kul man kan göra.. Deras designers är astrista, och speciellt när man itne kan göra själv så borde dom vara lite roligare...

    aja, igår när jag kollade på hästar så hittade jag den här hästen, blev helt kär!! Usch det är så orättvist att alla inte kan köpa en häst :(

     Visst är det jättebra att jag har Kiralyn osm jag kan rida ut på, men jag lär mig ju ingenting, verken hästskötsel eller ridning :( Jag gör det vardagliga, mockar, rider fyller vatten lägger upp hö. Sen är det ju inte mer, o det är inte ens alltid jag gör det... :( blöööööööö

    jag ska iaf ev ut dit senare..


    Peace

    RSS 2.0