Annonser från BloggPartner

Lyx vs budget





Jackson safety  ca 1495 ;-                                                                         Riders company ,999 ;-

                                                            lånad bild


Jag har själv en jackson safety men hade helt klart velat ha en riders company istället! Jackson väsen är väldigt lätt men uppe vid axlarna är den väldigt hög så den ligger inte mot kroppen, vilket iinte är bra för mig som har problem med nacken ! Så en Riders company hade varot bättre för mig för den sitter mer slimmat på kroppen + den är billigare efter dom priserna som jag hittat.

Vad tycker du? Har du någon av dom?

Peace


Frågestund svar del 1

Här kommer några svar från frågestunden!

Gör du länkbyte?
Ja Jag gör länkbyten Men inte till alla! Främst mina vänner. Är du intresserad får du höra av dig till [email protected]

hur länge har du ridit ? ^^

Jag började rida när jag var typ 6 ?! så i 10 år

1: innan skrev du så mycket om Kislany, varför är du inte ute hos henne så mycket mer? Är du bara där till och från?

Ja, ni ska få en förklaring till varför det plötsligt inte blev så mycket! Det är så att stallet ligger en bit bort och jag är därför beroende av att någon kan köra, som ni säkert förstår inte alltid funkar! Speciellt nu på vintern när det blir mörkt så fort så vill jag inte vara där mitt i natten, jag är mörkrädd (a)
Sen finns det ett par anledningar till som jag inte vill ta upp i bloggen!
Så vissa veckor kan jag vara där nästan varje dag och andra knappt någonting alls! Sen är det också att Kislany är väldigt lite hanterad och av den anledningen vill jag itne heller vara själv i stallet när jag håller på med henne. Nu snart ska hon förmodligen också iväg på inridning så då blir det ju ännu mindre


2: det verkar som att du har ridit länge och så, är mycket ute i stall. Men har du aldrig funderat på en egen? Varför har du inte det eller en foderhäst typ? Något som hindrar dig? :)


Ja jo jag har ridit rätt länge, 10 år ungefär. Jag älskar att vara i stallet och hade gärna spenderat mina dagar där! Att få en egen häst eller foderhäst är min högsta dröm, tyvärr kostar det pengar! Och det är dom pengarna jag inte har just nu :( Och där jag bor finns det inte så många som behöver medryttare eller liknande så det blir inte så mycket häst som jag önskat..

vad är det roligaste som hänt i ditt liv??
Oj, det har hänt en hel del roliga saker! Men framförallt, midsommarafton 2008! Den dagen jag fick reda på att vi skulle köpa hund! Jag hade tjatat om en hund i flera år.. Den 6 juli 2008 fick vi även hem världens finaste Labrador! Även 2007 när jag och familjen var 3 veckor i usa på roadtrip, det var fantastiskt kul!!

 

okej, vem är din största idol, efter mig? ;)
HAHAHA Eftersom jag känner dig kan jag bara säga att du är störd!!! :D Men för att svara på din fråga, Imon hästvärlden är den nog Roffe. Annars.... Jay Smith !! Fast jag gillar ju Jennifer Aniston också...


Shoppar du mycket?
Nej det vill jag inte påstå! Konstigt nog tycker jag inte det är kul att köpa saker till mig själv utan föedrar djuren. Men nej jag shoppar inte mycket! Gillar att spara ;)

Favoritaffär?

Måste nog vara Gina tricot! Där hittar jag sakeer till 99% av gångerna jag går in där.

Favoritaffär? (häst)
Eftersom vi inte har så många hästaffärer här nere i skåneland, eller Helsingborg, så måste jag säga Hööks! Vi har ett par till men det är mer B-affärer som är privatägda.




Det var dom första svaren på frågestunden! Resten kommer senare eller någon annan dag så håll utkik :)


tomorrow

Imorgon kommer svaren från frågestunden upp så håll utkik!! Kul att så många rfågade någonting :)

Ska förmodligen ut till Kislany också och mocka, får se om det blir någonting mer eller inte.
Nu tänkte jag gå och lägga mig och tänka ut lite inlägg som jag kan skriva i veckan, får se hur det går haha
Glöm inte att skicka in din bild till veckans outfit och har du inte ställt din fråga kan du fortfarande göra det i inlägget nedanför :)

Ha en bra kväll/ natt



Peace

Frågestund



Vi kör en liten frågestund nu! Miinst 15 frågor för att jag ska svara!

Peace

läsarfråga



Peace

tjugonionde januari

Eftersom jag inte gjort någonting hästrelaterat idag så tänkte jag berätta hur min dag vairt idag ändå.
imorse följde jag med mamma till gymmet och tittade hur det såg ut där, ska ev börja träna ddär också :)
Efter det åkte vi till väla och köpte ett iPhone 4 skal till mamma som nyligen köpt nu mobil för första gången på 7 ?! år haha. Och sen åkte vi hem och då stack jag, Robin och Isabelle till skogen med hunden. När vi gått en stund så stötte i på 3 älgar som sprang iväg haha :D Sen stötte vi på en argsint jägre som tyckte vi störde deras grisjakt ;p Synd ju ! Sätt upp skyltar istället! Aja vi kanske räddade någon gris liv !

Tittade även lite på hoppningen som gick på svt1 kl 17.00, tittade dock inte på hela så vet inte vem som vann, gör du ?
Jag hittade en d-ponny på hästnet innan som jag skulle vilje se, den är även för utlåning som jag vill ha, vill ju helst köpa, men foderponny/häst är minst lika bra :D Men har ingen stallplats i närheten så ja.... :(

Imorgon vet jag inte hur dagen ser ut, skittrist att aldrig ha någonting bestämt, speciellt inom hästarna, åker väl kanske till Kislany och mockar, jippi! Älskar att mocka :D Not, äsch det kan väl va trevlig ibland men att bara göra det varje gång man kommer till stallet är rätt drygt. Men jag ska inte gnälla här!

Och jag vet att uppdateringen fortfarande är låg men jag har verkligen ingenting att skriva om! Jag är knappt i stallet och jag gör  ingenting på dagarna så har inget intressant att berätta. Men jag gör mitt bästa! ni får skicka in till veckans outfit o så så blir det lite kul uppdatering :)


Peace

hahaha

Läste nyss DETTA inlägget i hippson, som havrepappan skrivit på sin blogg! den texten är så klockren! Den sätter verkligen en idiotstämpel på dessa sportjournalister :D



Peace


Litet åsiktsinlägg

Ja som rubriken lyder så blir detta ett litet åsiktisinlägg. Och det kommer att handla om inte mindre än hjälptyglar!

Vad tycker jag om dem egentligen? Alltså, först och främst måste jag säga att jag nästan aldrig rider med de! Jag har gjort det några gånger på min förra ridskola och då var det endast gummitygel / halsförlängare och ingenting annat och av den orsaken har jag inte full koll på hur det olika hälptyglarna har för fuktion!

Men jag kan väl säga såhär: I en van ryttares händer, ska hästen inte komma till någon skada! MEN tyvärr finns de dom som rider med ex martingal eller brösta men har ingen som helst aning om varför ded gör det eller vilken fuktiion de skall fylla utan de rider med de för utseendets skull, vilken är hel fel eftersom hästen kommer till skada...!

Som ryttare tycker jag att man har en skyldighet att se till hästens bästa och inte göra saker som man inte vet hur eller varför! Självklart skall man få lära sig men då ska man ta hjälp av en kunnig och inte experimentera med olika hjälptyglar!  och som jag skrev i början, är det en van ryttare som rider med det så ska hästen inte fara illa utan hjälpas däremot med en ovan som skulle ridit med det utan koll skulle mer gjort skada än nytta!

Helst av allt hade jag velat att om man har problem men sin häst/ponny så skall man hitta ett sunt sätt att lösa det istället för att sätta på massa olika hjälptyglar. Det finns alltid en anledning till varför hästen går med huvudet rakt upp eller skjuter med ryggen , inte ta bettet osv, ta reda på varför istället för att tvinga hästen till att göra någonting den inte är bekväm med :)

Tyvärr är det många ridskolor som använder hjälptyglar som martingal eftersom där finns så blandade ryttare,nybörjare till rutinerade, man får se till att lösa poblemen på bästa sätt men se till så hästen inte far illa för att någon ikkekunnig sitter på ryggen! :)

Det var väl lite tankar kring det.

Vad tycker du om hjälptyglar?


Peace

inaktiv

Jag har inte varit så aktiv de senaste dagarna pag omständigheter! Jag fick en kommentar innan att jag inte alltid behöver skriva om hästar, är det någonting nu funderat på? Detta är ju trots allt en hästblogg, men kanske ha något inslag av annat?

Jag är tacksam över att så pass "många" Hänger kvar fast jag inte uppdaterat på mycket!

Peace

Visste ni att....

... Jag avskyr att rida med spö, men ändå gör jag alltid det? - usch det är bara ivägen vad man än gör...!



...
2007 var jag och min familj i USA 3 veckor på en roadtrip? Bästa resan i mitt liv!



.... Jag har simhud mellan tårna! - oj vad många skratt jag fått pga det haha



... Jag har askasst självförtroende men försöker bättra det...- lättare sagt än gjort!

Peace


Lützen

Hemkommen från stallet! Idag stod markarbete på schemat:) fick rida en häst som heter Lützen, valack på drygt 160 cm. Han var en liten surpuppa i stallet och lite i början när jag skrittade fram tills jag insåg att jag spänt nosgrimman fel haha han har remont och på ena sidan satte jag den rätt dvs framför bettet men på andra sidan hade jag fått det bakom ?! Klant!

Lützen är en väldigt tydlig häst som jag märkte eftersom han inte gillade en felsatt nosgrimma + att han irriterade sig på pisken så den fick jag lägga av mig. Men när vi kommit igång så märkte jag hur fin och trevlig häst han är!

Jag har inte ridit storhäst på flera månader så det var lite ovant men jag tycker att jag lyckades hitta "knapparna" rätt fort, hans galopp var väldigt stor också kändes det som i alla fall. Men han är en väldigt välutbildad häst :)

Nu till övningen!
Rosie hade lagt ut 6 bommar på ena långsidan, 3 st på var sida ( a och c)
+ 2 hinderstöd på var sida.
Började med att komma i trav på dom 3 första bommarna, mellan dom och de nästa bommarna gjorde jag halt för att sedan komma i trav igen på dom! Gjorde så ett par gånger innan jag började travhoppa på ett saxhinder!

Sen var det dax för galopp , gjorde samma sak fast i galopp då fast utan att göra halt i mitten.

Ja det var väl det jag gjorde, red lite på volterna med för att ställa igenom honom i båda sidorna :)

Allt som allt gick det jättebra, det var superkul :)

Film kommer nog också sen och lite fler bilder om det blev någon bra!


Mobilblogg

Har nyss varit med pappa på hans jobb och "tränat" lite och nu sitter jag på trivas på Råå och väntar på pappa som ska få massage -.-

Jag är ledsen för kass update men har inte varit på humör :( jag har även ingenting att skriva! Var hos pilgrim och Ronja igår och mockade. Pilgrim var lika nyfiken som vanligt och försökte slicka på mig och bita mig i håret!!

När jag skulle hem så följde den lilla stallkatten efter mig och halvvägs hem innan han insåg hur långt bort han var :p det är nog världens keligaste katt! Tycker inte om att vara ensam :(

Och snälla ni, kom med förslag på vad ni vill läsa om nu när jag inte kommer på något!

Peace


veckans outfit


http://erikastorbraten.blogg.se

grymt fin häst du har !


Peace

Länkbyte

Tycker att ni ska besöka min vän Frida's blogg och kanske lämna en liten kommentar! :)
Bilden är en länk!
OBS! Öppna gärna bloggen i explorer

Peace

Prata om sin häst?

Jag har funderat på detta inlägget länge och nu bestämde jag mig för att ta upp det!

Många av er kanske inte tycker att det är något speciellt men jag gör! Det handla då om hur man pratar om sin häst och till sin häst. Det finns många som pratar om sin häst som om den vore en sak, typ Den, är vanligt ord. Sen finns det dom som är allmänt otrevliga! Häromdagen när jag satt på bussen så hörde jag några prata om sina hästar och en sa : Min häst är så j*vla dom i huvudet! Han är så korkad..! Sånt tåler jag inte! Ska man prata om sin häst som om han/hon vore en sak eller säger att h*n är dum i huvudet så kan man lika bra låta bli att ha häst!

Visst hästarna förstår inte vad man säger, men när man pratar så säger det mer om en själ än om hästen! Det är kanske Du som är dum i huvudet istället och inte kan ge tillräckligt synliga signaler i ridningen eller hanteriingen.

VIsst  kan man bli arg och irriterad på sin häst men varför måste man säga så otrevliga saker om sin vän??

vad tycker ni om detta ? Är det "rätt/fel" att prata otrevligt om / med sin häst?



Peace

Läsarfråga

Hur länge får era hästar gå ute?

Peace


PA3

Snart är det dags för andra avsnittet av ponnyakuten. Ska du titta? Vilket problem tycker du verkar mest intressant? ( om du såg förra avsnittet)

Peace


noll fantasi

Jag har verkligen ingen blogglust just nu, har ingenting att skriva om...  Har inte varit i stallet eller nåt ,Så det blir nog inte mer uppdatering denhär lördagen. Så var så snälla människor, kommer ni på något ämne eller har frågor till mig så säg till nu :) Jag behöver ideér..

På återssende

Peace

bloggtävling


Bilden är en länk till bloggtävlingen.

www.chevalridsport.se

Peace

Hööks

När mamma hämtat mig efter ridningen , åkte vi till hööks för att köpa skärp till mig :) tittade även på lite andra grejer. De nya schabraken hade kommit , jag gillade färgen men dom såg väldigt knöliga ut?! Utbudet på lindor var bland det sämsta jag sett! Fanns typ 3 olika färger sen var det inte mer med det! Är utbudet bättre där du bor?

Aja jag kom hem med ett skärp som jag var ute efter i alla fall :)

Peace


ridlektion

Nu är jag hemkommen och duschad och färdig efter att ha varit  och ridit :))

Jag skulle egentligen rida Ozzy idag men typ 10 min innan jag skulle sadla och tränsa frågade dom mig om jag kunde ta mickey istället för där kom en elev som bara rider ozzy ?! som dom itne trodde skulle komma... Så det var bara till att skynda sig att borsta honom och sadla och sen ut i ridhuset!

Idag låg fokusen på att han skulle lossa på bettet och vara mjuk i båda sidorna samt lyssna knivkt på mina förhållningar! Han gick superfint i mellanåt och trotsade lite ibland, kan ju även säga att jag va stel som en pinne efter träningen igår och min träningsvärk :( Men allt som allt gick det jättebra! Han studsade några gånger i galoppen, vilket känns rätt kul (A)  haha

Kan berätta lite om hur vi gjorde övningarna. Jag skulle rida i en båge från ena hörnet, mot mitten och sen in mot andra hörnet, fast på samma långsida om ni förstår. jag skulle ställa honom hela tiden så jag gick mjukt och lyssnade på mig! när det var dags för galopp så gjorde vi samma övning för i trav men när jag kom till C vände jag rätt upp och fattade höger galopp ( om jag kom från vänster) sen samma sak i andra varvet!
Han trotsade  lite i ställningarna så vissa gånger fick jag göra massa volter för att han skulle släppa på bettet och vara rund i sidan.

Ungefär så såg mitt pass ut idag, nästa vecka ska vi köra lite markarbete så då hoppas vi att det går lika bra som idag :)

Jag har fått lite bloggtorka nu så därför blir uppdateringen dålig, ni får ta och skicka in bilder till veckans outfit istället :)

Mickey                                            Ozzy
Peace

snööö

Var nyss på aerobic, skönt att komma igång igen! Imorgon ska jag på ridlektion igen så då får ni en uppdatering hur det gick och vilka övningar vi gjorde :) Idag har itne varit någon bra blogg dag, har absolut inte gjort någonting ;o

Nu har det även börjat snöa, tjooohooo :D

Ja, ha de gött sålänge, jag ska duscha och fundera på åsiktsinlägg till imorgon!

Peace

Till minne av Kiralyn


usch....

Usch, nu har jag gjort en jobbig grej! Det kommer upp senare på bloggen! Nu ska jag ut med Sammie enstund, ledsen för dålig uppdatering idag, men har hållt på med denna grejen i ett par timmar...

Jag saknar dig så...
Peace

Men herregud.....

ni har väl säkerligen hört om Lasse Anrell och vad han tycker om ridsport! Enligt honom är det ingen sport och Roffe borde inte vunnit, speciellt inte utan hästen... Han är helt enkelt inte insatt hur det är att ha kolla och behärska en häst på 500-700 kg och få den att göra som man vill, OFTAST!!

Tidningen Ridsport skickade ett brev till honom och gav honom en halvårsprenumeration där han ska få lära sig och få mer insikt hur det faktiskt ligger till i vår älskade Sport!

Personligen tycker jag han är helt puckad liksom många andra som påstår att ridningen inte är någon sport! det är bara fegisar som aldrig provat på det innan och inte vågar! såna som tror sig kunna allt om allt och alla utan att egentligen ha en aning om vad de snacka om ! Usch, jag tåler inte sådana människor!!
Liksom, prova att sätt er på en gigantisk vilja som gör Precis vad den vill och när den vill!! Är det något som inte duger, synd!

Peace


E-Ponny

Ett  tag snackade det mycket om att det skulle införas en ny ponnykategori, nämnligen E-ponny.
Det skulle alltså betyda att mindre storhästar, dvs mellan 149 cm och uppåt till någon gräns skulle vara E-ponny och inte storhäst! jag tycker att det var ett bra förslag eftersom det finns många som har mindre storhästar och har svårt för att hitta tävlingar om man nu ska tävla. de får inte vara med i ponnytävlingar och det kan inte mäta sig bland de större hästarna, så att de skulle haft en kategori för sig tycker jag är jättebra!

Är det någon som hört nånting mer om det?

Tex Cockie som står i stallet är en liten storhäst, och om hon skulle tävlat högre klasser med hästar på 170 i mkh skulle hon ju aldrig haft en chans medans hon som sagt skulle vara för stor för ponnytävlingar!

Så in med en kategori till!!!

tilllagt:
Glömde ju skriva att mindre storhästar även kommer att stig i pris! En liten storhäst är inte lika mycket värd som en d-ponny på 148 eller en storhäst över 160! jag förstår verkligen varför vissa är oroliga innan den sista mätningen på deras ponnyer!

Peace

You don't have to be afraid

Detta blir ett inlägg till alla er som är rädda för någonting inom ridningen!

Jag tror att ni flesta såg första avsnittet av ponnyakuten i söndagskväll. Där fanns en tjej som var rädd för att rida ut efter en olycka. Jag vill ge all creeds till er som VÅGAR erkänna att ni är rädda för någonting, det kanvara att rida ut, hantera hästen på marken, hoppa ja det finns många saker man kan vara rädd för men det finns få människor som vågar säga det! Tyvärr inom ridsporten har det blivit lite att man ska vara bäst på allt vilket leder till att man inte blir helt ärlig i vissa situationer. Vi tar en hopprädd för ex. det finns många som är rädda för att hoppa  men inte vågar visa det för att då skulle hon/han vara sämre än de andra. Istället ger H*n sig på ett hinder som H*n egentligen är skiträdd för att hoppa, och då kan det istället leda till att någon blir skadad och ryttaren blir ännu räddare!

Istället tycker jag att man säger till när man tycker att saker och ting blir läskigt och tar hjälp istället! Det är  mycket starkare gjort att att hålla tyst och kanske förvärra det inte istället. Man ska inte stressa i ridningen, ta det i din takt och gör ingenting du tycker är läskigt, det kommer, du kommer kunna hoppa det höga hindret, du kommer kunna rida ut! En viktig del i det hela är att man måste Vilja, viljan måste vara stark för att man ska klara av det! Ta Julia i PA1 som var hopprädd, hon vågade inte hoppa 30 cm Men hon tog hjälp och i slutet hoppade hon 70 cm utan att blinka, för att hon vågade säga ifrån, hon fick hjälp, och hon hade viljan.

Dit jag vill komma är att ni ska inte vara rädda för att säga ifrån! Jag vill ge creeds till er som kan säga : Jag tycker det är läskigt!
Till er som ännu inte vågat säga det än, gör det, du kommer få så mycket emr ut av din ridning och du kommer att vara stolt över dig själv, du kommer klara det!



Finns det någon av mina läsare som har något ni är rädda för? Vad har ni i så fall gjort/ Har du gjort någonting ååt det?


Lånad bild på Julia och Jamba från PA 1 ( från google)

Peace

Hiss/diss?

Lami-cell har ju kommit ut med en ny färgstakr kollektion i schabrak och lindor! Dom är väldigt färgstarka men jag tycker ändå att dom är snygga, man kan ha det som en rolig vardagsoutfit eller liknande :)

Vad tycker ni, hiss / diss?




Peace

Varför är det så?

Efter att ha läst DETTA inlägget hos Linn Olsson så började jag också att fundera på den frågan. Det finns ett fåtal bloggar som har flera tusen läsare om dagen oavsett om dom bloggar eller inte?! Dessa så kallade storbloggare kan ha bloggtorka, inte tid, ingenlust osv till att blogga men de har ändå flera tusen läsare som hänger med dom, de är hetast på skvallerbloggarna, de har flest kommentarer, schyssta som oschyssta, deras statistik ändras helt enkelt inte även om de inte bloggar för en eller två dagar. Och som Linn sa, sen finns de oss småbloggare som lägger ner hela sin själ i bloggningen för att få ut sitt budskap till omvärlden, men får vi någon respons på det? nja!  Det verkar finnas någon sorts förkärlek till bloggare med egna hästar, de som tävlar mycket OCH har mycket pengar! Varför är det så ? Varför får storbloggarna så mycket uppmärksamhet oavsett vad dom gör? En storbloggare kan skriva om någonting, kommer inte på ett ex och få 100 kommentarer och sedan kan en mindre bloggare ta upp samma fråga men få kanske 1 ? Tillbaka till vad Linn också skrev, Varför är hennes vikt så intressantt men inte Majas?

Vad är det som gör att provokation är så roligt att läsa? Även när man Vet om att bloggaren provocerar!
Varför är det kul att läsa någonting rått och inte personligt?

Jag säger inte att det är fel att läsa dessa bloggarna, eftersom jag gör det själv, men hur kommer det sig att det är så stor skillnad? En storbloggare kan skriva typ ; Ska till stallet nu hörs sen,!  och få  creeds för det! När en mindre bloggare sitter och skriver i timmar om någonting som faktiskt berör och betyder någonting, men får absolut ingenting för det!

Jag vill absolut inte säga att jag är avundsjuk på storbloggarna för det är jag inte, men samtidigt hade det varit kul att ha kanske ett par hundra läsare om dagen, men itne för att vara bäst utan för att nå ut till så många som möjligt, att dela med sig av åsikter osv. jag tycker att bloggningen ska vara en rolig grej för at ta del av varandras kunskaper och tankar och inte vara en sorts tävling!

Varför är det på detta viset?



Peace

svar på tal

Karolin Tagesson om Hfrk:
Hej!
Är ridgymnasiet i helsingborg bra? Har funderat lite på den skolan och eftersom du går där kanske du skulle kunna berätta lite. Är lektionerna bra? Har man mycket tillgång till hästar på skoltid?
Jag kommer inte på mer som jag undrar över men du kan vän berätta lite?


 HejHej!

Jag tycker att skolan är jättebra! Dock har jag bara gått där i drygt 2 veckor eftersom jag valde fel från början och kände att det blir bättre att börja om nästa höst, och et ska jag men jag ska fortfarande gå på ridgymnasiet eftrsom jag gillar skolan :) Lektionerna är också bra, man lär sig mycket! Beroende på vilken linje och inriktning man går ha rman olika mycket tillgång till hhästarna, går man hästhållning profil ridning, så i 1an rider man 2 dagar i veckan och har hästkunskap några dagar och då får man tillgång till hästarna, eftersom jag inte gått där sålänge så vet jag inte hur det är med stalltjäns och så! Till hösten ska jag gå hästhållning profil djursjukvård och då kommer man ha "praktik" på hbg djursjukhus 2 dagar i veckan och ha hand om hästarna där! Sen finns det även linjer där man inte har någonting alls med hästar att göra.
Du kan gå in på http://ridgymnasiet.nu och läsa lite om de olika linjerna och samt kolla kursplanerna där det står vad man gör i de olika profilerna :)

Hoppas att det var svar på dina frågor :)
Hoppas vi ses till hösten!

Peace

Kiralyn

Skulle ni vara intresserade av att läsa om min och Kiralyns tid tillsammans?

Peace

Hfrk

Ska strax göra mig i ordning och gå ut med hunden en sväng, sen vid 1 drar jag och pappa till Helsingborg och bokar in privvatlektioner, ska även titta på en väns lektion, hon går på praktiska där jag gick och har hoppning idag  : ) Jag ska även ut till stallet och mocka så tar det efteråt :)

Ska förbereda lite inlägg senare också!

Hörs sen!

Saknar dig så mycket! Det gör ont att titta på alla bilder på dig. Varje gång jag kommer till stallet önskar jag att du var där...

Peace

Jerringpriset


Läsarfråga



peace

Gästbloggning

Hej!

 

Då var det dags för oss att gästblogga här hos Rebecca. Vi heter Hanna & Rebecka och bloggar på http://dailyhorses.blogg.se. 

 

Hanna är 17 år gammal och har ridit i ca. 12 år på Jönköpings Fältrittklubbs ridskola. Hon rider i en hoppspecial på fredagar, och hennes favoritponnyer heter Sunshine Sandy Hill (kallas Sanni) och Boy, och på de tävlar hon även upp till lokal nivå i hoppning. Utöver ridskolan så rider hon sin medryttarhäst Fleche Gallant, som är en ridtravare på 14 år. Honom har hon ridit i ungefär 2 år och hon tävlar lokalhoppning på honom också. Fleche har utvecklats något enormt under de senaste åren. Från att bara kunna gå som ett lok rakt fram till att kunna bli riktigt fin i dressyren och hoppa upp till 120. Han tävlar upp till 110 men har kapacitet för ännu mer.



Rebecka är 15 år och rider i samma grupp som Hanna på ridskolan. Hon har ridit i 8 år och har sina favoritponnyer, Sune och Kuhs. På dem tävlar hon lokal i hoppning, med blandade resultat. Till en början var Sune hopprädd och stannade på varenda hinder under en hoppträning, men Rebecka gav inte upp. Hon fortsatte rida och tävla honom och efter hand kom belöningen efter arbetet hon la ner. De började bli felfria på klubbhoppningar och blev placerade då och då. De gjorde även lokal debut och andra lokala på hemmaplan blev de placerade. Rebecka har nu letat egen häst ett tag och har hittat sin favorit. Nu är det bara det sista som ska fixas innan hon har sin egna.



Det var presentationen om oss och mer kan ni självklart hitta på vår blogg. Där kan ni också läsa allt från vår utveckling, våra ridpass och hästarna till mode inom ridsporten, tips, åsiktsinlägg och outfits.

 

Vi vill också tacka Rebecca för att vi fick gästblogga här. Fortsätt med bloggen som du gör, den är superbra! :)

 

Kram

/ Hanna & Rebecka – http://dailyhorses.blogg.se


Every day has a tomorrow

... eller ja , det vet vi ju inte ;) Vad händer idag då? Det blir gästbloggning senare i eftermiddag, håll utkik, Och jag ska ev boka in privatlektion-/er. Detta blir ett sånt kort tråkigt inlägg men det kommer bättre ;)
Eller ja, jag måste bara komma p något kul först, har du förslag så kom med dom! Det är alltid  lättare att skriva  när man vet vad ni vill läsa om.

Ha det så bra sålänge!



Peace

Veckans outfit



http://mysancarlsson.blogg.se

Peace

Sitta fint över hindren

Denhär övningen lär dig hur du ska sitta fint över ett hinder vilket är väldigt viktigt.

För att hästen ska kunna göra sitt och koncentrera sig över hindren är det minst lika viktigt att ryttaren koncentrerar sig på sin sits och inte stör hästen.

Svikt i lederna
En bra hoppsits, alltså lätt sits, kännetecknas av balans och följsamhet. Det innebär jämn viktfördelning, svikt i fotled, knä och höft, blicken i ridriktningen och en följsam hand.
Ett vanligt sitsfel, är att man sitter för djupt i sadeln med för mycket vikt på sittbenen.

Personligen står jag nästan alltid i lättsits när jag hoppar, dels för jag tycker det är lättare och man blir mer följsam och inte dunsar i sadeln när hästen hoppar.
det kan bli att man driver på ex en het häst, men sätet istället för att minska farten.

Ett annat vanligt fel är att ryttare går snett med i sprången. Man kan bli lite för ivrig och kastar sig fram eller att blicken är riktad nedåt i stället för framåt.
Då blir det gärna att man hamnar på sidan av hästen.
Skänkeln, blicken och så vidare, och ger feedback på en sak i sänder.

Banbygge:
Använd åtta stöd, två plastblock(sockerbitar) och 10–12 bommar. Du behöver två koner. Hindren ska vara relativt låga.

Gör så här:
Värm upp som vanligt på marken. Hoppa något enkelhinder innan du börjar med övningen. Bygg det hindret där det passar.
Starta lågt för att känna att avstånden är bekväma för hästen, så att du inte behöver inverka så mycket. Det ska flyta på.
Ha fokus på olika delar av sitsen olika gånger.

Variationsmöjligheter
För att variera övningen kan man välja att antingen påverka hästen att landa i rätt galopp – och rätta galoppen om det blir fel, genom galoppombyte eller avbrott med ny fattning – eller att ryttaren ska välja varv utifrån den galopp hästen landar i.
– Vilket man väljer beror lite på nivå och ålder. För duktigare ryttare är det en viktig del att kunna påverka galoppen. Men för den på lägre nivå är det stort nog att kunna se vilken galopp man har och kunna agera från det, särskilt om man är tio år, säger Lena.
Efter tio gånger börjar det bli jobbigt för en normaltränad häst, övningen är styrketräning för hästen, så håll inte på för länge.
En annan variant av övningen är att hoppa serien, vända höger eller vänster enligt ovan, fortsätta snett igenom och hoppa C-hindret i serien diagonalt, göra ett galoppombyte eller ett avbrott och därefter en ny fattning och så rida in i serien igen.
Avsluta gärna med ett enkelhinder (det du värmde upp på till exempel) eller en kortare bana så att hästen får galoppera på något annat än en serie.

Syfte:
Sitsträning, samt styrka och självförtroende hos hästen.

Tänk på det här:
Öva sitsen ofta, och som här - med fokus på en del i taget. Hindren ska vara relativt låga i dagens övning, det viktiga är att öva sits och följsamhet. Men den här banan kan också användas om man vill känna på lite högre hinder. Då ska avstånden ut lite.
– Och tänk på att inte göra så många repetitioner då



Kursiv text är kopierat från hippson!

Peace






Mobilbloggen?

Jag bloggade från mobilen innan idag, men det inlägget har tydligen inte kommit upp? Gjorde det för att det inte skulle bli så stort mellanrum mellan inläggen men det sket sig visst. Det var ju synd.

Det var egentligen ingenting viktigt men ni hade haft nåt att läsa haha Läste en annons nera i vår lilla affär i byn att en häst var till salu eller fodervärd, synd, för den verkade vara trevlig, och stallet ligger inte sålångt härifrån, fast tillräckligt långt för att jag inte ska kunna ta mig ut själv, annars hade jag kanske kunnat bli medryttare på den ;) haha jaja, nån dag så..

Göteborg horseshow börjar närma sig, ska du dit? Jag ska vara där hela lördagen tillsammans med mamma :) Vet inte vad jag ska handla, vill handla så mycket men har ingen användning för det :(
Vilken / vilka dagar ska du dit? Kommer du fram och säger hej om du ser mig?, ska ha min skoljacka på mig, dvs Helsingborgs Ridgymnasium ;)

Peace

App för terrängen

Läste nyss i ridsport att det kommit en app för terrängryttare! Det går bland annat att mäta banan och göra en karta av denna med hjälp av appen.
kan ersätta mäthjulet som många fälttävlansryttare använder när de går terrängbanan. Via gps görs en karta över banan under bangång. Till denna karta går det bland annat att lägga in egna bilder på hindren och kommentarer till dessa om till exempel anridning och antal galoppsprång mellan hinder. Appen klarar att lägga in numren på hindren själv.

Det kan jag tycka är en bra ide, i alla fall för dom som har iPhone. Jag är egentligen inte så förtjust i terrängritter eller tävlingar med fasta hinder! På lägre nivå är det ok men när hindrena blir över metern så klarar jag inte med det, skade risken är alldeles förstor för hästarna kan jag tycka!

Är det någon av er som har provat appen? Den heter Crosscountryapp.

Peace


Mobilblogg

Har nyss tittat klart på "när lammen tystnar" med mamma! Knäpp men bra film :)

Nu ska vi snart iväg till min mormor på middag, lasange blir det :D äääska...
Lite senare kommer ett träningstips till så kika in då. Ikväll kommer även fler hästiga inlägg!

Allroundhasten har även hoppat upp på listorna på bloggportalen , superkul, och allt tack vare er!

Ni får ha det så bra sålänge så hörs vi sen!

Idag är det en månad sedan min älskade häst försvann!:( saknar henne så mycket, behöver henne!

Peace


Har du en framtung häst?

Är din häst framtung? Här är ett träningstips hur du får hästen att lägga mer tryck på bakbenen.

Man kan börja med att få hästen kvick för hjälperna, göra snabba övergångar och tempoväxlingar.
Och man får inte hänga i handen, var lika kvick med handens hjälper som med de andra.

En Text från hippson och Nina Begntsson
Börja i stallgången
Kvickheten ska genomsyra all hästhantering, menar Nina.
– De flesta har sina hästar så sega! Även i stallgången. När man leder dem går de inte med, de flyttar sig inte i stallgången, och så vidare. Man kan vara mycket rappare med hästar än vad folk är. Man ska så klart inte bli djurplågare, men vara mycket tydligare.
Nina citerar Kyra Kyrklund: ”En häst kan känna en fluga”.
– Då kan den känna en kvick hjälp. Vi har en förmåga att ställa in hästen på "Lugna favoriter" i stället för på "NRJ". Tänk att dina hjälper ska vara som en av- och påknapp. Den här ridningen när man ska inverka, understödja, det är inte så längre. Man tänker kvicka reaktioner, hela den holländska ridningen går ut på det.
Renodlade hjälper och kvickhet är alltså Ninas tips inför dagens övning.
– Och när du tycker att du är kvick – gör dig själv ännu kvickare

Hur gör man nu då?`

Rid i trav med öppna eller skänkelvikning på långsidan och gör övergångar i den rörelsen. Förböj inte hästen!
Håll den hellre rak så att den kan fördela vikten på båda bakbenen!
Gör övningen 2-3 gånger på varje långsida.

Rid in och lägg en femkantig volt på kortsidan – ställ i nacken men hästen ska inte vara förböjd.
– Du ska rida volten för att hästen ska lära sig att svänga och bära på sina bakben – men volten ska vara kantig för att hästen inte ska bli förböjd och trilla ner på sina framben.
Hästen ska vara på yttertygeln, uppe, framför dig.
– Vik den inte i volten som så många gör, då kollapsar korthuset. I volten ska hästen hålla sin framdel uppe.
Tänk ”ta med ytterbogen”, känn att ytterbogen är med, vänd lite, känn, och så vidare.

Vänd sedan snett igenom. Mellantrav framåt, sakta sedan av till skritt eller gör halt för att få fram kvickheten.
Det ska helst vara skritt men lyssnar inte hästen så gör halt.
Det yttersta målet är mellantrav – halvhalt – mellantrav

Syfte:
Styrketräning, samt att lära hästen att förlägga sin tyngdpunkt mer över bakbenen. Övningen lär ryttaren att inte ha hästen hängande i handen.

Tänk på:
Att inte förböja i volterna. Bli inte hängande i handen och gör det enkelt och tydligt för hästen.



Peace

tidsinställda

Nu har jag suttit och plockat ihop ett par tidsinställda inlägg till imorgon! Det är 2 träningstips, ett för hoppning och ett för dressyr, hur man får sen framtunga häst att lägga mer tyngd på bakbenen! Hoppas att det uppskattas :)

Det börjar blli tomt om veckans outfit bilder nu, så nu får ni mer än gärna skicka in bilder för att det ska bli någonting av det :) gör det till, [email protected]

Hoppas ni uppskattar träningstipsen :)

Peace

Ridövning-dressyr

Fick tips om att skriva om lite ridövningar o både dressyr och hoppning, så vi börjar med ett nu :)

Jag hittade denna övningen i hippson och tyckte att den verkade bra! Jag har alltså inte provat den själv, men jag delar med mig den och skriver lite vad jag tycker!

Övningen går ut på att lära dig sitta rätt oer hästen och vägleder dig till bättre balans.
Ett + är att hästen samtidigt blir lösgjord, så denna övningen är bra att göra i början av passet.

Hur ska man göra för att sitta mitt över hästen?

Ett bra sätt att få in känslan kan vara att se spåret mellan hästens framben och öron då man rider på en volt. Ridläraren Ulf Lind börjar gärna sina träningar med att låta eleverna skritta på små volter.
- Hästen ska kunna skritta regelbundet på en relativt liten volt. Det går ut på att få en så naturlig böj som möjligt, så att frambenen går rakt fram på det böjda spåret, instruerar Ulf.
Om man inte sitter mitt över hästen blir det svårt för hästen att spåra.

Detta har jag också hört och hästen ska endast gå så böjd att man ser näsviingen, hästens kropp ska vara ställt men frambenen ska gå rakt och inte korsa varandra.

Ett vanligt fel är att när ryttaren ska belasta det inre sittbenet så följer överkroppen med inåt - och hela tyngdpunkten hamnar där.
- Det gör att ryttaren sitter innanför hästens framben och därmed kommer även hästen att tappa sin jämvikt. Det blir omöjligt att i balans få hästen att spåra, säger Ulf.



Här känner jag mig träffad! Jag har lätt för att få över vikten till ena sidan och sedan bli sne i min ridning! Men det är något som jag vet om och jobbar på det.

Nu till själva övningen!

När du har skrittat fram på lång tygel, ta tyglarna och börja med övningen. Den går ut på att rida längs fyrkantspåret och att lägga små volter så ofta det behövs. En bra utgångspunkt kan vara en volt per sida av fyrkantsspåret, alltså fyra volter per varv.

Jag ser gärna att man skrittar fram i minst 15 minuter innan man börjar jobba hästen, skritta hellre fram och skritta av längre än jobba hästen länge! Fram och avskrittningen är otroligt viktig!

10-metersvolter kan vara bra att börja med, så småningom kan du göra mindre volter. Om det behövs, rid samma volt ett antal varv.
Hästen ska skritta framåt med bjudning och vara böjd motsvarande voltens storlek. Med händerna vänder du in hästens framdel på volten så att du ser spåret genom frambenen. Med yttre skänkeln skapar du böjning bakom sadeln, så att inte bakdelen sladdar utanför volten. Innerhanden ställer i nacken, inre sittbenet belastas utan att överlivet hamnar innanför hästens framdel. Drivningen från sätet och båda skänklarna förmår bakbenen att bära lika mycket vikt.
Så småningom kan du rida små volter även i trav och i galopp.

Det gäller verkligen att veta vilken del som är vilken och hålla koll så man gör rätt! Att hästen har framåtbjudning och också viktigt kan jag tycka för att hästen verkligen ska jobba.

Syfte:
Att lösgöra hästen och ge ryttaren bättre känsla för spårning. Hästen ska ta drivning och våga kliva på lika bra med båda bakbenen. Då känns det för hästen som att den går mer rakt fram än vad den vänder åt sidan, vilket ger bättre aktion och bjudning.

Tänk på:
Sitt mitt över hästen. Titta inte inåt, då tappar du känslan för hästens spårning.



Har du provat denna övningen eller gör det, berätta gärna hur det gick!:)

Peace



Födelsedag

Som jag skrev igår så fyller min bror år idag och uppdateringen kommer inte att bli super, jag har tyvärr itne heller gjort något tidsinställt inlägg, men jag ska försöka skriva något eller komma på något ikväll, ev blir det ett åsiktsinlägg igen om ni vill det?

Jag var i stallet innan och mockade, det var inte så mycket idag heller så det gick på typ 10 minuter :)
Stackars Evelina skulle åka och träna i ridhuset med Frisbee, men när hon tog in honom upptäckte hon att han tappat en sko, och hovslagaren var där i tisdags! hoppas att han kan komma ut igen snart..

Har ni något förslag på åsiktsinlägg ni vill läsa?


Peace

Hiss & Diss




Hiss:

  • Jag börjar i skolan till hösten på en linje  jag tror jag kommer trivas bra på
  • Det går rätt bra för bloggen
  • Jag har äntligen börjat spara pengar på riktigt nu


Diss

  • Jag har absolut ingenting att göra på dagarna x)
  • Jag är såååååååå ridsugen ;(
  • jag saknar Kiralyn!


Haha ja det var väl det. Som sagt eftersom jag inte har så mycket att göra finns det tyvärr  inte så mycket att skirva om, men jag gör mitt bästa för att komma på saker! :)

Peace




Ridfilm

har äntligen klippt filmen från privatlektionen 16 dec! Jag vet att stolsitsen kommer in lite då och då haha


Ibland blir det inte som man vill

Som rubriken lyder, det blir inte alltid som man vill,  tyvärr! Jag hade tänkte blogga mer och roligare inlägg idag, men ja, vi alla ser ju hur det gick x) Jag har verkligen ingen fantasi just nu! jag är ridsugen till 100000 , vill bara vara i stallet hela dagarna och pyssla och rida och ha kul  men de funkar ju inte. Vet inte hur jag ska göra!?

Imorgon fyller min bror år så jag kan redan nu förvarna er om hur bloggningen kommer bli, inte så bra! Men jag ska försöka förbereda några inlägg, bl.a kommer en video upp :) Den får ni ta o kika på!
 Och snälla söta rara människor ute i världen! Kom med förslag på vad ni vill läsa om, det är desto roligare att uppdatera om man vet vad det är ni vill läsa om, speciellt nu när jag inte rider förtillfället! Jag behöver all hjälp jag kan få!

Nu ska jag försöka få igång mitt tänkande litegrann, see ya!


Peace

redigera video

Jag har nyss fått hjälp av Linn Ingvarsson hur man redigerar en video i windows movie maker! Guldvärd hjälp!
Så nu kanske ni kan se lite bättre videos när jag lägger in dom :)

Tack så jättemycket Linn!! :D

Peace

Bilder

Nyss hemkommen från stallet och skogen, Sammie fick följa med så vi kunde gå  med henne efter.

Det var ovanligt lite skit i Kislanys box idag, så mockade på 5 minuter, det behövdes inte heller strös nytt för allt så fint ut, skönt! :)

jag tog några bilder på hästarna i hagen, dom blev inte så bra för jag tog dom på avstånd, men ni kan få se några ändå!




Iris ville inte vara med på bild



Peace

stallet

Ska snart göra v mig för att åka ut till stallet och mocka.. Tar nog med kameran ut och fotar hästarna i hagen lite! Den blir bara en snabbis där, sen ska pappa åka och jobba och mamma slutar tidigt så vi ska hitta på något :) Vad tyckte ni om åsiktsinlägget igår? Tcykte ni var lite snåla med kommentarerna!

Jaja nu får jag stänga ner och göra det jag ska, återkommer till er senare!


Kass iPhone bild


Peace

oj, vad händer?

Igår la jag till min blogg på bloggportalen! Trodde inte jag skulle ligga så pass högt upp redan idag som jag gör, är superglad! :) Jag menar, jag har ju ändå bara en liten blogg!!

jag ligger på plats 41 på mest besökta proffsbloggar i kategoring djur
och på plats 24 på mest besökta proffsbloggar i helsingborg! :)

wow Tack säger jag bara!!

Peace

åsiktsinlägg

Jag ser hindret framför mig och tänker: Jag klarar det aldrig! Väl framme stannar jag för jag tycker det är för högt och läskigt! Varelsen på ryggen skriker och sparkar mig i magen, jag tar ett jätteskutt över hindret och galopperar iväg, bort från det läskiga! Den på ryggen drar mig i munnen och jag springer fortare, jag tycker det gör så ont! Till slut stannar jag, det var jobbigt att springa så mycket. Jag hör att någon skriker och låter sur, H*n är sur på mig, jag gjorde inte som Jag får en spark i sidan igen och jag börjar galoppera, jag blir styrd mot det läskiga hindret igen, jag kommer ihåg vad som hände när jag stannade så jag tar ett enormt hopp över det för att inte riva. jag får en enkel klapp på halsen, var det bra eller dåligt? Jag vet inte!

Jag ser på den andra hästen igen , hans varelse drar honom i munnen, varannan hand, höger, vänster, höger, vänster! Det ser ont ut.. Han går väldigt lågt med huvudet, öronen är bakåt, han lyssnar inte, han har bara ont, han försöker komma undan, precis som jag!

Ännu engång är vi påväg mot ett hinder, inte samma, detta är inte lika högt, jag känner att jag klarar det. Jag sätter fart i galopp mot det men det var tydligen fel, jag blir dragen i munnen igen så jag minskar farten, Jag tar ett skutt över hindret samtidigt som jag får ett piskrapp för att hoppa högre.

Äntligen är hoppningen över! Nu ska vi göra någonting annat, något som inte gör ont! Trodde jag.
Vi rider i en cirkel, runt och runt och runt, där ligger bommar som vi ska gå över. Min varelse drar mig i munnen, det känns som en såg, jag böjer på huvudet och trycket lättar i munnen, skönt! Jag höjer huvudet lite för det var inte skönt att gå på de viset! Men då ökar trycket i munnen igen, jag kröker på nacken och hör någon säga : Bra! Jag gjorde alltså rätt! Men varför måste det göra ont för att man ska göra rätt?

Den andra hästen ser ledsnare ut än innan, han går på sidan med huvudet mellan benen, hans varelse har glansiga piggar på fötterna som trycker in i magen på honom. H*n drar honom i munnen och han stannar, det var fel, hon trycker med fötterna i magen på honom, han travar, det var också fel! Nu blir han dragen och "sågad" i munnen igen.

Plötsligt ser jag en ny häst komma in på banan! Den ser väldigt glad ut. Hans ryttare rör knappt på händerna för att han ska sänka huvudet! Oj, tänkter jag, finns det? Den mjukheten? Jag tittar länge på dom, det ser så lugnt ut, hästen ser glad ut hela tiden! Även om det går för fort eller förlångsamt så blir hästen aldrig sparkad eller dragen i, allt går lugnt och stillsamt. Jag  känner hur ont jag har överallt, varför är inte min varelse lika mjuk, vad har jag gjort fel? Hindret var läskigt men jag var ändå tvungen att hoppa över det, jag blev dragen i munnen för att jag sprang, sprang från det onda!

Jag ser den första hästen gå ut, han ser lättad ut, äntligen är det över, för nu!
Trycket släpper i min mun, jag stannar, nu står varelsen på marken och tittar surt på mig, sedan börjar vi gå.
Jag tittar en sista gång på den glada hästen, Jag önskar att det var jag!


Detta inlägget handlade då om hur man rider, vissa kan inte bestämma sig om det ska gå fort eller långsamt!
Här kommer även problemlösning in, hur gör man för att hästen ska gå fortare utan att sparka den i sidan? Hur gör man för att den ska gå långsammare utan att dra den i munnen? Hur gör man för att hela hästen ska jobba, få den kröka på nacken och jobba med ryggen?
Det finns väldigt många som rider på detta viset jag skriver om till största del, springer hästen förfort? Då drar man i den och tvärtom. Hoppar inte hästen? Det finns alltid en anledning till det, det är din skyldighet som ryttare att ta reda på Varför hästen inte vill hoppa, eller varför hästen inte vill kröka på nacken, har den kanske ont?

Jag tycker att det finns allt förmånga som inte bryr sig om att ta reda på varför vissa situationer uppstår. Vill du att din häst ska bli bättre, då får du bli bättre själv, det säger ju säg själv!
När det gäller farten på hästen eller om den ska kröka på nacken så gäller det att man ger eftergift, man måste ge för att ta! Det går inte att ständigt sitta och hålla motstånd i hästens mun, den lyder dig inte bättre för det.

Det finns en anleding till varför man hör att man ska vara mjuk i sin ridning, mjuk i handen!

Hur resonerar du kring detta?

Tänk nu på att detta inte gäller alla, verklien inte, men det finns alltför många som ser ridningen som en lek, inte att det är ett livs levande djur som vi rider på!


Peace

Sverigetoppen

Ja, ni har säkerligen hört hur bra sverige ligger till på världsrankningen!

I hoppningen har vi ju sälvfallet vår käraste Roffe i topp och i dressyren ligger Patrik Kittel! Hoppas att dom håller sig där nu. Längesedan Sverige låg så bra  till.





Vem är er favorit?

Peace

wait for it

usch vilket väder! MenMen här i bloggvärlden verkar dom som om det är lite solsken i alla fall!

Jag ska snart åka med pappa till jobbet för att fördriva tiden lite tills min bror kommer och hämtar mig igen haha
Då kommer även ett åsiktsinlägg upp så håll utkik!

Vi kommer även att få besök av en gästbloggare inom de närmaste dagarna ( har inte bestämt när ännu) Vem det är får ni reda på då ;)

Glömde skriva igår att jag var uppe hos Pilgrim och Ronja! Dom har det bra, Pilgrim såg ut som en lort igår haha
Idag när jag var där var dom inte ens intresserade av att komma och hälsa så jag mockade bara sen åkte jag hem och duschade. Var nyss på banken och öppnade ett nytt konto, sparkonto, så nu ska jag bli rik! skämtåsido!

Men somsagt ni ska få ett åsiktsinlägg senare, då får ni komma med era åsikter om det och skriva vad ni tycker!!



Peace

ett åsiktsiinlägg kanske?

Jag tänkte skirva ett åsiktsinlägg, har ni något förslag på vad ni skulle vilja läsa om? Något ni vill veta vad jag tycker om? Kom med förslag så väljer jag  ut de som verkar intressantast just nu, bra med många förslag så kommer det fler såna inlägg! :)

Ledsen för kass uppdatering och tråkiga bilder senaste tiden!

Peace

Onormalt?

Är det bara jag som tycker det ser väldigt fel ut på denna annonsen?
Nog för att araber har väldigt konkav nosrygg, men detta ser inte friskt ut?! Allt serr fel ut på annonsen!

http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=570890

Peace

Påminnelse

Påminner er om vad som är igång här på bloggen!

Veckans outift är alltid igång så det är bara till att skicka in bilder!
En mini-tävling, Det ända du behöver göra att att skicka en kommentar om varför just du borde vinna en fet länkning till din blogg!
This or that, ni hittar de här
Glöm inte att gilla allroundhasten.blogg.se på facebook, vid 100 gillningar blir det tävling!

Har du frågor eller tips är du välkommen med det till [email protected]

Peace

ang frågor

Ville bara säga att jag inte kommer lägga in alla frågor som Svar på Tal eftersom det då kommer bli väldigt många sånna och det är inte så kul att läsa om hela tiden, så om du inte ser din fråga i ett inlägg så gå tillbaka till inlägget där du ställde din fråga! Jag kommer att svara på alla :)

Glöm inte bort att skicka in din bild till Veckans outfit som väljs ut och blir länkad!
_______________________________________________________________________________________________

idag vet jag inte vad dagen bjuder på, ska försöka ta mig ut till stallet och mocka om jag får skjuts! Ikväll ska jag och mamma till Väla, får se om man hittar något, ska bl.a ha örhänge :)

Jag vet att det är lite tomt på hästfronten nu eftersom jag inte rider för tillfälligt men ska blrja med privatlektionerna igen nu när ridskolan öppnat efter juluppehållet! Så snart bör det komma lite roligare inlägg, under tiden får ni gärna komma med förslag som jag sagt innan!!

Förresten, är det någon som är intresserad av en frågetund? Det var ett tag sedan jag hade det.
Lämna då en kommentar på detta inlägget!


Bjuder på en bild på mig själv, visst hade jag en festlig outfit på julafton ;)

Peace

Svar på tal

Andrea om Önskeinlägg:
Oj, Carat! Han stod som privathäst på "min" förra ridskola. Härligt att hitta honom & att han mår bra. :)
________________________________________________________________________________

 Jasså? :) vart var det någonstans?  Ja han mår superbra!! Lufsar på och är glad, lever livet helt enkelt :)

Lägg gärna till mig på Facebook om du har det, så kan vi prata :) Rebecca Vinje

Peace

Få hästen lydig...

...Efter hindren!

Jag vet att det är många som har problem med att hästen rusar och drar ifrån efter ett hinder. Jag tänkte skriva lite om en övning som man kan göra för att få hästen lydigare.

Det är precis lika viktigt att hästen är lydig efter hindret som den är innan! Man ska alltid se till att ha en lugn och harmonisk häst men samtidigt en taggad häst innan man rider an mot ett hinder.

Hur börjar man nu då?

Svårighetsgrad
Övningen rids på ridbana eller utomhusbana med måtten 20x50 meter eller större.
Starta med en hinderhöjd på 60 centimeter och öka successivt beroende på hästens utbildnings­nivå.

Var noga med att inte höja förfort utan träna på en höjd några gånger tills du känner att både du pch hästen klarar av det!

Sätt upp ett rättuppstående hinder på långsidan innanför spåret. Lägg sedan en bom 15 m (ca 4 galoppsprång) på ena sidan av hindret och en bom 18 m (ca 5 galoppsprång) på andra sidan.

Börja sedan med att rida på en volt över en av bommarna, det tränar både ögat, för att rida rätt på bommen samt att göra hästen lydig.

När du ska gå över till själva övningen så börjar du med vänstergalopp över bommarna och hindret

Till att börja med blir det ganska enkelt att få in fyra språng före hindret. Däremot blir de fem galoppsprången fram till nästa bom ganska svåra att få in eftersom avståndet blir kort.

Byt varv och hoppa från det and­ra hållet. Nu blir det enkelt att få in de fem sprången före hindret men det blir däremot svårare att få in de fyra galoppsprången efter hindret.

När det fungerar (och om du har en rutinerad häst) kan du lägga in ett galoppsprång extra, framför allt före hindret. När du höjer hind­ren blir det svårare att få in det extra galoppsprånget mellan bom och hinder eftersom hindret blir högre och avsprångspunkten något tidigare. Om du ändrar till oxer flyttar du bommen bakom hindret motsvarande hindrets längd.

Övningen ska resultera i att du får en lydig häst så att du kan rida med en mjukare och jämnare rytm både före, över och efter hind­ret.

Glöm inte att ta dig tid! Utveckling kräver tid och man kan inte alltid se eller känna resultat efter en träning! :)

Om du provar denna övningen får du gärna säga hur det gick!

Peace


Årets hingst 2011

2011 blev Briar klassad som årets hingst! Inte så konstigt med tanke på hans enorma kapacitet! och snygg är han också.

Briar (f -91 e Magini u Charis ue Krocket, uppfödare/ägare Hans-Yngve Göransson, Trelleborg) har under avelssäsongen 2011 varit verksam på Holstud i Holland.

Med en mycket meriterande elfte plats i årets World Breeding-ranking för dressyrhingstar visar Briar prov på sin starka förärvning av prestationsegenskaper för internationell sport. Det är också kul att konstatera att de hästar som legat till grund för Briars höga rankningsgpoäng alla är SWB-hästar skriver ASVH på sin webb.

Utmärkelsen kommer att utdelas i samband med bruksprovets avslutning lördag den 3 mars nästa år.

Källa: http://www.tidningenridsport.se/Avel/Nyheter/2011/12/Briar-ar-Arets-hingst-2011/





Han är hela 21 år gammal/ung!

Vad tycker du, var han värd det?

Peace

Läsarfråga



Peace


tröttis....

Gud vad jag är trött! Gick och la mig vid 22 igår för jag var trött, men kunde jag somna? Nej, kul när man ska gå upp kl 6 för att åka på MR!!

Aja, jag var inte trött imorse, åkte med mamma till sjukhuset 20 i 7 när jag skulle va på MR kl 7.30, det gick bra, låg och halvsov under tiden haha
Efter de åkte jag med pappa hem som kom och hämtade mig, men vi åkte inom Mc donalds och åt frukost :D
Får se vad resten av dagen har att erbjuda, vet inte om jag hinner till stallet, ska ev följa med och titta på bil till min bror. Jag ska åtminstone förbereda lite inlägg för dagen..

En påminnelse om hästtävlingar på tv!

svt24: Söndag 22 Januari kl 21.00, Världscupen i hoppning från Leipzig, Tyskland (sammandrag)


Bjuder på en bild på världens finaste hund!

Peace

Vilken dag!

Tänkte nu berätta om min händelserika dag!

Jag kom ut till stallet vid 1, tog in Kislany och borstade henne, idag kunde jag även spola benen sjjälv å henne, så då tänkte jag att, men detta kan ju bli bra idag om hon är så duktig!

Gick sedan ut i paddocken och började träna lite, hade långpisken med mig, ho gick lite på en volt runt mig och skötte sig bra tycker jag, hon var dock väldigt sällskapssjuk och ville gå vid mig hela tden!

Jag ropade in till pappa som va i stallet om han kunde komma med lite godis som jag kunde ha när hon var duktig. Efter det blev Kislany helt galen! Hon försökte gå på mig, bita, och sparka! Hon var förbannad! Har ingen aning vad som tog till henne, hon har ALDRIG gjort så innan! Men eftersom hon är unghäst var det ju bara att säga ifrån! Vi fortsatte en stund till innan jag tog in henne igen! I stallet var hon glad igen men när jag skulle ta ut henne till hagen och nästan var framme så tvärnitade hon och reste sig! Det har hon heller aldrig gjort... Jag är glad att jag hade avstånd från henne. Hon kom ut i hagen i alla fall men hon var sur på dom andra hästarna och hon bråkade lite med frisbee. 

Efter ett tag kom mina kusiner ut och en av dom fick skritta lite på carat, det gick jättebra. Sen när jag skulle ta in hästarna... Vi släpper alltid dom från hagen så dom spirnger in själva för där ligger mat i stallet och som vanligt gjorde jag det... Kislany och Frisbee var först ut och samtidigt som jag släppte dom, släppte grannen ut sinhund som triggade igång hästarna som stack! alla hästar stack runt husen och iväg, ut på en åker 50 m längre bort. Jag vart helt chockad haha för så gör dom ju aldrig tills jag förstod vad som hänt. Det var bara till att vissla, dom är vana vid visslingarn och kommer, så alla hästar vände och galopperade som galningar tillbaka till stallet och runt igen och in i stallet! Till slut kom alla in där dom skulle och jag kunde pusta  ut! 

Kislany som drog igång det hela var heltaggad hela dagen, så jag är nästan glad att jag inte ledde henne för hon hade ju kunnat dra omkull en hur lätt som helst. 

Hon som alltid brukar va så lugn, man kan inte undgå från att man blir lite ledsen när hon beter sig så efter dom gångerna som gått så bra! 

MenMen det slutade ju bra och jag blev en erfarenhet rikare.

Hur har er dag varit idag?



Peace

Mobilblogg

Nu ska jag snart ut i stallet o mocka, fixa foder och träna med kislany! Sen kommer min kusin ut och ska titta på hästarna :)
Ni får bättre uppdatering senare!

Peace


Redigering

Idag händer det inte så mycket, får se om det blir stallet eller inte, kanske måste vila upp mig för imorgon :P Jag hade även tänkt prova longrera Kislany imorgon!! Hoppas det går som jag vill.

Jag håller i alla fall på att redigera lite, ni ska få 2 smakprov.



Vill du få din bild redigerad? Mejla mig på [email protected]

Peace

Önskeinlägg

Jag fick ett önske inlägg om att skriva och berätta om alla hästar i stallet så det kommer nu!

Vi börjar med min plutt

Fon Kislany

Den 25 Maj 2007 fick vi ett samtal på kvällen av familjen Fonskov! Kiralyn hade äntligen fått sitt föl!
15 minuter senare stod vi i stallet och tittade på den sötaste varelse jag sett i mitt liv, Fon Kislany!

Hon blir alltså 5 år iår och hon ska förhoppningsvis ridas in detta året.
Kislany är en glad och pigg plutt, som ibland kan bli lite för glad och ivrig. Hon är dock väldigt snäll, när jag tränar med henne på banan så går hon efter mig som en hund, hon är alltså en social häst.
Om jag inte minns fel är hennes pappa ett Fullblod, Kiralyn är Shagya-arab. Så det lär nog finnas krut i henne.
Eftersom hon inte är inriden finns det inte mycket mer att berätta om henne i nuläget.


Carat

Den minsta ponnyn i stallet! Han är runt 132-138, kommer inte ihåg. Han är otroligt snäll och välutbildad, har för mig att han kunde gå FEI program på yngre dar, han är 25 (?!) år nu.
Jag har ridit honom några gånger och han är jättetrevlig! Hans trav är dock väldigt skumpig, men galoppen är npg den mjukaste som finns.
Han har tävlat en del innan men har varit avställd ett tag, Johanna ska ev ut och tävla ivår med honom igen om han är igång, men det blir mest för skojs skull.


Frisbee

Han är inackorderad i stallet och ägs av Evelina! Frisbee är nog den finaste skäck jag mött!
Han rids och tävlas i dressyr och är välutbildad. Han reds tidigare i hoppning men en dag tyckte han det var nog och slutade att hoppa. Honom har jag ridit 1 gång men gör gärna om det. När man rider ut är han väldigt pigg, lite för pigg haha Men han är ändå trevlig att rida. På banan går han jättefint , mjuk och trevlig.
Kass bild

Iris Masha

Iris är en c-ponny som mestadels tävlas i hoppning! Hon är jättesnäll i all hantering, kan ibland vara lite åsna när hon rids (enligt Johanna xd) När hon rids ut så kan hon få för sig att det inte duger och då reser hon sig. Jag har aldrig ridit henne men det skulle va kul att prova någongång!
Hoon är en väldigt duktig hopponny men fart i. hon är typ 20 år.


Cookie

Det är nog välrdens snällaste häst! Hon skulle aldrig göra en fluga för nära. Hon har dom snällaste ögonen!
Henne harjag ridit rätt mycket för några år sedan. Hon är väldigt trevlig, hon rids nu av Amelie och tränas i både hoppning och dressyr och sköter sig bra. Hon var lite efter i utbildningen pga ryttarbrist och ryggont men är nnu på banan igen. Ibland kan missförstånd uppstå och då vet hon inte vad hon ska göra utan låser sig i huvudet istället, men hon är en häst som ALLTID försöker!


Det var alla hästar i stallet!
Har ni några frågor är det bara att ställa dom!

Peace

Hiss

Idag går dagens hiss till DM-tjejerna Linn och Ingrid! Dom har gjort ett otroligt jobb med deras blogg och kollektionen som nyligen släppts på perfect sist! Är grymt imponerad av attdom har kommit så långt å så kort tid!
Och lite avundsjuk får man väl erkännaa att man är ;) Men om det är någon som förtjänar det så är det dom!
Linn med all sin otur hit och dit, med både sig själv och med sin lilla knäpphäst Cupido och sen ingrid med Claudia som fick en senskada och sedan när dom börjat komma igång igen så blir hon sadellös i 3 månader.

Så all creeds till dom!

bild tagen från equipage


http://dressyrmupparna.se
Peace

Svar på tal

Jessica om Kislany:
Hej!
Kan du inte lägga ut bilder på alla hästarna i stallet och skriva lite om dom. Hade varit kul med lite variation:)
___________________________________________________________________________________

Hej på dig!

Absolut kan jag göra det! Bra att få lite tips ibland! Det kommer under dagen så håll utkik :)

Peace

Kislany

Kom hem från stallet för en stund sedan, blev bara mockning och borsting idag ockå därav trist uppdatering. Har varit på Väla i typ 4 timmar med mamma också så har knappt varit hemma idag !

Men jag tänkte att ni skulle få några bilder på min fina plutt :)


visst ser hon biffig ut :P





Kass kvalite på bilderna men dom är fotade med iPhone, men visst är hon söt ? :D

Jag måste fråga er, vet nån av er hur man gör när man ska fota så att bakgrunden blir svart, som många gör? eller hur man redigerar?

Peace

Don't forget

Glöm inte bort att skicka in din bild till veckans outift, och gilla allroundhasten.blogg.se på facebook, vid 100 gillningar blir det tävling! [email protected]


Jag kom hem från stallet för ett tag sedan, mockade rent och borstade av kislany lite, fick sån huvudvärk så jag är glad pappa stannade kvar och väntade på mig :) Ska ut imorgon med och då ska hon få en ordentlig borstning! Vi ska även försöka hitta ett örhänge till mig i bara plast som jag kan ha på måndag när jag ska på MR. Så jag hoppas verkligen att vi hittar ett. Idag har jag inte kommit på så mycket att skriva om så alla förslag är välkommna!

<3

Peace

snöstorm?

Idag är det sånt himla kul väder, tycker ni inte det? :D snö och regnstorm på samma gång,, trevligt tycker jag! skämtåsido!! hade klarat mig med vit fin fallande snö, ingen blåst inget regn!

Får se om jag kommer ut till stallet idag, vet inte hur det är med bilar i familjen.., På söndag ska jag åtminstone jobba hårt! Mocka alla boxar i hela stallet ;o tungt jobb!! MenMen, vad gör man inte för att vara snäll, kanske lite för snäll ibland ? aja, får vara i stallet länge, ska ta in hästarna också, det får väl bli att släppa dom, ni fårstår, våra hästar är så väluppfostrade så vi öppnar bara hagen och låter dom springa in själva. Oftast hamnar dom i rätt box men ibland är det någon som är förvirrad och går in i fel, vilket resulterar till att Alla går in i fel.. knäppisar. Brukar ni rida när det är snöochregnstorm ute? Jag tänkte på det när jag var ute med sammie nyss, att, jag hade faktiskt velat rida idag haha! MenMen..

Jag ska försöka förbereda några inlägg till idag, har du någon ide till något så säg till!

hihi lilla Pilgrim!

Peace

championatsvinnare

Har ni någon koll på 2011's championatsvinnare? om inte, kolla in dessa listorna!
självklart har vi vår folkkära Roffe på 1a plats!

Championat, dressyr 2011
1) Tinne Vilhelmson Silfvén 4 741 poäng
2) Patrik Kittel 3 713
3) Rose Mathisen 1 023
4) Ulla Håkanson 875
5) Cecilia Andrén Dorselius 856
6) Charlotte Haid-Bondergaard 694
7) Einar Kristoffersen 656
8) Mads Hendeliowitz 650
9) Kristian von Krusenstierna 527
10) Sofie Lexner 475

Championat, hoppning 2011
1) Rolf-Göran Bengtsson 5 941 poäng
2) Malin Baryard-Johnsson 2 483
3) Angelica Augustsson 2 349
4) Henrik von Eckermann 1 741
5) Jens Fredricson 1 527
6) Peder Fredricson 1 201
7) Erika Lickhammer 1 048
8) Linda Heed 1 039
9) Svante Johansson 866
10) Niklas Arvidsson 697

Championat, fälttävlan 2011
1) Sara Algotsson Ostholt 342
2) Niklas Lindbäck 211
3) Katrin Norling 126
4) Sandra Gustafsson 120
5) Anna Nilsson 85
6) Johan Lundin 81
7) Viktoria Carlerbäck 77
8) Martina Andersson 74
9) Moa Berrek 70
10) Malin Petersen 68

Championat, distans 2011
1) Maria Hagman-Eriksson 398
2) Annelie Eriksson 176
3) Frida Ekström 105
4) Cecilia Hellesen-Hansen 95
5) Ella Lindblom 68
6) Nathalie Löfdahl Hellström 65
7) Jessica Holmberg 51
8) Liselott Friederich 46
9) Emma Persson 45
10) Ingrid Boström 41

Championat, körning 2011
Fyrspann: Tomas Eriksson 125 poäng
Par, häst: Eva Ottosson 60
Par, ponny: Marie Nilsson 80
Enbet, häst: Glenn Hesslo 208
Enbet, ponny: Rebecca Kristiansen 260

Peace

Rip Balvaro

Ben maher har förlorat sin fina häst Balvaro! I mellandagarna blev hästen longerad av en hästskötarna när han plötsligt kollapsade och dog, troligtvis av en hjärattack!

Hästen skickades på obduktion men ingentind verkade vara fel eller tydde på något som skulle orsaka attacken!
Så hemskt att förlora sin unghäst, han blev endast 5 år gammal!

Man undrar verkligen vad som kan ha orsakat detta, Hickstead dog ju också av en hjärtattack om jag minns rätt. Skumt!

Rip!

Peace

Dressyr

Nu har jag för första gången tittat på en hel dressyrtävling på tv haha :D Det var inte så tråkigt som jag brukar tycka(A)  Partik Kittel kom 2a på scandic med ca 80% Grattis till honom!

Det var många fina hästar som var med, bl.a en svart var näst näst sist ut har jag för mig, minne som en guldfisk märker jag! Jag kommer int ihåg vad den hette, kanske du gör?

Vad tittar du mest på, dressyr/hoppning/fältävlan/4-spann eller något annat?



Peace

ThisOrThat

Vi kör en this or that ! tror nog ni alla vet hur det går till ;) så kommentera ordentligt nu :D

Peace

Ridskolor

Ridskolor har varit är är ett ganska hett och känsligt ämne att prata om. Ridskolor överlag blir ofta smutskastade, då inte nåågon enstaka utan alla dras över en kam vilket inte är rättvist! Jag vet flera stycken som är jättebra , hästarna har det bra! Visst sen finns de dom där hästarna mår kasst, de rids HELT fel och alldeles förmycket, det får helt inte vara hästar!

Jag tänkte skriva lite om de ridskolor jag har gått på.

Vi börjar med den första jag gick på, nämnligen Marielund, Hästarna stod på stora boxar, dom gick inte många pass om dagen och dom hade väldigt stora hagar vilket är ett +. Ridskolan var relativt liten.

Jag red några år på Konga Ridcenter som också är en bra ridskola gällande hästarnas välmående. Dom får vara ute mycket och dom bytar inte häst så ofta vilket jag tycker är bra för att hästen ska trivas i verksamheten!
De gick ett par pass om dagen, men inte varje dag, även de har stora fina hagar, både gräs och grus.

Nu rider jag på Helsingbrogs ridskola, hfrk! Det är en stor ridanläggning med många hästar, tyvärr är deras hagar väldigt små med tanke på att det ligger inne i Helsingborg och de har inte så stor tillgång, de gör dock allt de kan för att utöka området! Hästarna kan gå 4-5 pass om dagen vilket kompenserar motionen när de inte får gå i hagen. Jag var väldigt anit mot dom innan eftersom hästarna inte fick vara ute så mycket, men min tränare fick mig att tänka andra tankar, hästarna får den motion dom behöver för att må bra! Hästarna är pigga och glada och de mår verkligen bra! Det finns strikta regler vilket gör att det inte blir något srping och flams i stallarna utan det är lugn och ro som gäller!

Sen finns det dom ridskolorna där hästarna har det något sämre, jag vill inte skriva namn för att hänga ut någon, men jag var på en för ett tag sedan där boxarna var väldigt små, faktiskt dom minsta jag sett!! Jag började fundera på om hästarna ens kunde vända sig där inne! Dom hade även små spiltor och 1 spilta var avdelad till hälften för där stod en shettis, liksom, behöver inte dom plats?  det var även väldigt smutsigt och saker lite här och där, några saker var sönder och då försökte dom reparera det själv med diverse saker.

Det jag vill komma fram till är att det finns så många olika ridskolor  att det är väldigt fel att dra alla över en kam när man säger att " ridskolor är dåliga, alla ridskolehästar mår kasst" osv. Ta reda på fakta innan du uttrycker dig!

Vad har du för upplevelse från ridskolor?`



Peace


Bloggtävling


Bilden är en länk!!

Dock bara hästen!

Peace

Puh vilken dag..

... Ja det var väl att överdriva lite! Men jag har fått fixat i båda stallet innan klockan 2! Först bar det ut till Kislany, alla hästar stod inne när jag kom vid 12, tänkte jaha, varför? Men pappa hade varit och gått i sommarhagen med Sammie och sa sedan att jättemånge träd vält och dom kan ju välta hur som helst där ute men dom får sog komma ut en liten stund idag i alla fall :)

Kislany var duktig idag tycker jag, hon skapade inte lika mycket med hoven som hon brukar när hon står uppbunden. Mockade fint i boxen sen fick hon gå in igen. När jag var klar där så åkte jag till Pilgrim och Ronja och mockade deras boxar,  tar typ max 10 minuter att mocka båda deras boxar haha! Pilgrim  hade en hög haha.
Gick ut i hagen oh hälsade på dom medans jag väntade på att pappa skulle komma och hämta mig, snäll som han är körde han mig till båda stallen (A) Det blev inte så länge på nåt av ställena för han skulle åka och jobba så hann inte mer än att mocka, men så är det ibland! :)

Vad ska ni hitta på idag då? Blåser det storm hos er med?


Pilgrim börjar bli stor!

Peace

Clinic med Rolf-Göran Bengtsson

Idag hade Helsingborgs ridhus ett väldigt speciellt besök! Nämnligen självase Roffe kom och haade en clinic om hur han tränar hoppning! Och jag som ändå bor i Helsingborg, MISSADE det! ;( usch!

Hade varit hur grymt som helst att få se det!

På den länken kan ni se ett liten repotage om det.
http://hd.se/24hd/?clip=1032572#category=266&date=2012-01&clip=1032572&startTime=0m0s
Var det någon av er som var och tittade?

Peace

uppvärmning

Jag hänger på Carolines (internationalshowjumping) tråd ang uppvärmning innan träning/tävling.

Som hon skrev så är det väldigt många som inte värmer upp sina hästar tillräckligt länge. Det finns dom som har ett ridpass på 30 minuter och sedan är klara, men hur tusan har dom hunnit värma upp och skritta av?
Ja, säg det du!

Hur gör då jag som rider privatlektioner?
Jag betalar 350 kr för 30 minuter vilket är ganska dyrt tycker jag men väldigt lönsamt! Om ex min lektioon börjar kl 11 så är jag inne i ridhuset Senast kvart i, endast för att hinna rida fram hysat ordentligt. Sen beror det också på hur många som är i ridhuset samtidigt som jag, ibland är det 1 och ibland 6-7 stycken, jag försöker allt skritta i 10 minuter innan jag börjar jogga hästen och börja jobba den lit i form och mjuka upp den.

När jag sedan skrittar av så brukar det bli rätt länge för att vara på ridskola och eftersom jag oftast nästan är själv när lektionen är slut och det inte är lektion eftermig så kan jag ta den tid jag behöver, så runt 15-25 minuter, endast till avskrittning!
Jag tycker det är otroligt viktigt att hästen för ridas fram och skrittas av ordentligt! Risken för skador minskar betydligt om man rider ordentligt eller ej! Tänk dig själv om du ska ut och springa eller ha idrott i skolan, visst börjar du inte att köra hårt med en gång? Har du någongång provat är jag säker på att du fått ont någonstans och varit stel i början eller haft träningsvärk efteråt!

När jag rider privat och ska rida på banan skrittar jag alltid ut en bit innan jag börjar och det brukar bli ungefär 20 minuter fram och tillbaka, sen skrittar jag enstund på banan men börjar jobba hästen i form.

Hur gör du?

Peace

Hästar på TV

Vet att det är många som ofta missar hästtävlingar som går på tv för att det skrivs förlite om dom! Bl.a är jag en av dom, men här kommer ett par förslag på tävlingar man kan titta på, är det intressant att jag tar reda på fler tillfällen när man kan titta på ridtävlingar på tv?

Svt24: Söndag 22 Januari kl 21.00, Världscupen i hoppning från Leipzig, Tyskland (sammandrag)

Eurosport: Onsdag 4 Januari 19.50, Världscupen i hoppning från Mechelen, Belgien (sammandrag)
Eurosport: Onsdag 4 Januari 20.50, Världscupen i dressyr från Mechelen, Belgien (sammandrag)



Peace

Sometimes it last in love...

Idag har jag inte hunnit till stallet, eller ja, hunnit och hunnit, har inte riktigt känt för det i detta skitväder, regnar och blåser storm! Men imorgon bär det ut igen.

Jag har ett förberett inlägg till senare så kika in då!

De senaste dagarna har jag fått en hel del kommernatar och vissa gör mig jätteglad som ex detta:
Clara om LyxVsBudget:
Mysig blogg, läst din blogg i en vecka nu, stannar nog kvar! Tycker att du tipsar om så bra saker!! :D Bloglovin' byte? :)
___________________________________________________________________________
BLir glad att det finns de som uppskattar det man skriver om och bjuder på :)


Så tack för alla fina ord!

Har ni frågor eller förslag så skicka gärna till [email protected] eller lämna en kommentar!


Bjuder på en gammal favorit på Ebbonie

Peace

LyxVsBudget




JW Transportskydd 898;-                                             Transportskydd Thermo Master Premium, 699;-
                                           


Eftersom prisskillnaden inte är så stor hade jag helt klart valt de från JW ! Dels för att jag tycker Jw produkterna är grymt snygga men sen tror jag även kvaliten är något bättre ! :)

Någon som har nåt av dem och vad tycker ni?

Peace

Photoshop

Är det någon av er som vet något enkel photoshopprogram som man kan göra headers och designer i?

Peace

Svar på tal

Jessica om Never let go:
Hej!
När kommer överraskningen du skrev om?:)
Kram
____________________________________________
 Hej du :)
 Jag håller på att försöka trixa lite med den, så ett fast datum finns tyvärr inte ännu men det kommer! :)
Glöm inte gilla allroundhasten.blogg.se på facebook, vid 100 gillningar blir det tävling! :)

Peace

Never let go

Idag blev det bara en snabbis i stallet, 1 timme ungefär.
Tänkte mocka och sedan ta in henne, men tog in alla hästa först ochsen såg jag att där inte fanns någon halm så det fick bli en slarvmocking idag så får jag rensa ordentligt imorgon!

I alla fall när jag mockat klart ställde jag upp Kislany i stallgången och borstade av henne lite sedan gick vi ut till banan. Det hade redan börjat bli mörkt när jag kom ut så vi höll inte på så länge, men det blev lite skritt och lite trav, fortsatte med samma  övning som häromdagen, hon skulle följa efter mig och stanna när jag stnnade, baka när jag backade osv. och hon skötte sig bra idag också. 
 
Vi höll som sagt inte på så länge, blev väl 15-20 minuter skulle jag tro sen fick hon komma in igen och då strechade vi lite grann (lockar med godis runt sidorna så hon böjer sig! )
Sedan fick tränset komma på en stund och även här var hon duktig, hon gick iväg lite först men sedans tod hon stilla , hon höjde huvudet endel men det var inget som hindrade för att få ner det igen!

När jag var klar så ringde jag efter pappa så fick han komma och hämta mig igen , började även bli väldigt hungrig så mådde illa haha x)

Nu ska jag bara försöka hitta nåt att skirva om, hade massor av ideer igår som ni kanske märkte men idag är det helt tomt, så kom gärna med förslag om ni vill veta nåt eller vill att jag skriver om något speciellt ämne!

Gammal bild på Pilgrim

Peace

Konkurens?

För ett tag sedan var det väldiga disskutioner om vem som var den största bloggaren/bloggerskan inom hästvärlden! Var det DM eller Nellie Berntsson? Kanske var det till och med TeamSl eller Johanna Grant? Ja säg det du! Att man vill vara bäst på diverse saker är ju någotnting vi vetat länge, men att man vil vara bäst på att blogga? Gör man itne det för att man tycker det är kul, inspirerande och vill dela med sig och lära sig saker?

Jag har bloggat sedan i Augusti 2011 och jag har redan fått insikt hur bloggvärlden ser ut!
Jag är en sådan människa som vill vara vänn med alla, jag avskyr att bråka! Jag tycker att det är jättekul att vara inne på andras bloggar och kommentera och disskutera men jag vill gärna ha någonting tillbaka, får jag itne det så slutar jag hellre att läsa den andres blogg för jag får känsal av att den ska vara bäst!

När vi kommer till konkurrens så är det klart att det finns inom affärbuissnesen men att man ska konkurrera om vem som är bäst på att skriva, vem som har finast bilder, vem som tävlar mest och får flest placeringar? Tramseri! Kan man inte göra någonting för att man tyker att det är kul?! Sen att man får många besökare ekker rent av tjänar pengar på bloggen är ju bara ett +  .


Det jag vill komma är att det finns så mycket skit i världen att konkurrens inom bloggvärlden är helt meningslöst enligt mig! 

Jag vill inte ha kommentarer som försvarar detta för det är vad jag tycker!! Jag skiter fullständigt i om Du gillar konkurrensen, för jag gör inte det! ;)
Jag hoppas att allt skitsnack en dag kan ta slut så man kan vara trevliga mot varanda och lära sig utav varandra!

Jag var tvungen att få ur mig detta haha  ;D

Ha en bra dag!

Peace

Hiss och diss

Dagens hiss går till Magic brush! Tyvärr har jag inga själv men jag har bara hört positivt om dom! Hade gärna velat införskaffa ett kit. Det ända negativa är att de ser så plastiga ut , själva borsten ser ut som gummipiggar, åtminstone på bild, otroligt nog har jag inte ens känt på dom!


 vet inte om ni ser på den bilden men låset till boxdörren är en fet diss!! Speciellt på vintern när man är kall om fingrarna, det går f*n inte att få dörren!!

Peace

Kislany löshoppas

 Peace


svart på tal

Hej!
Läste lite på din blogg och fastnade för detta inlägget.
Jag rider själv dressyr och det är inte tvunget att ha vitt schabrak på tävling!
Färgade träns är snyggt!:)
____________________________________________________________________

 Hej på dig du!
 När jag skrev detta inlägget så hade jag läst att det var ett krav att ha vitt på dressyrtävlingar, men det kan ha varit fel, eftersom jag inte tävlar dressyr själv så var jag inte säker, men om det inte är ett krav är det ju bara positivt! :)

Peace

Bilder från löshoppningen!

Här kommer lite bilder från löshoppningen! Film kommer också i ett annat inlägg!
Vi använde naturhinder eftersom vi inte har bommar och hinderstöd, samt vi anser att det är bättre med naturhinder när man löshoppar en unghäst för första gången så hon inte blir rädd om hon skulle riva. Eftersom bommar är hårdare och låter mer så är risken att hon blir rädd större än med naturhinder :)


ja, jag vet att bilden är på fel håll..

hmm lite tveksam på detdär.

Jag fick ingen bra bild på Kislany när hon väl hoppade, men det är ju inte sista gången vi gör det så det lär komma fler bilder på henne :)

Efter kislany var det Frisbees tur
ojdå



Och så var det iris tur

Hoon tyckte det var för mesigt hinder för att hoppa över
Hon var mer intresserad av att äte granriset
men ett litet hopp kunde hon bjuda på, dock väldigt dålig bild!!


Jag kan ju säga så att det är rätt svårt att hålla lina och fota samtidigt därav det rätt dåliga bilderna! Hade varit lättare om vi varit en till så hade jag kunnat få finare bilder, men det får bli nästa gång :)

Peace


LyxVsBudget


1300 ;-                                                                                  Från charlies häst&hund 500 ;-
                                     


Det dyrare pannbandet är ju betydligt snyggare, beroende vad man har på kontot så hade jag nog valt det dyrare! Jag kan inte riktigt bestämma mig om jag skulle använt det så myhcket som möjligt eller bara på träning/tävling, för det är ju , så mycket som möjligt = ta tillvara på det ochfå ut så mycket som möjligt för de höga priset, eller så få ggr som möjligt = spara på det så de håller länge.

hmm Vilket väljer du?

Peace

Kislany löshoppade

Det blev inte alls som jag hade tänkt idag! Kom ut till stallet och Kislany var inne, jag tänkte wtf ? haha
Men de andra hade bestämt sig för att löshoppa henne idag, så mina planer gick åt skogen, menmen x)

Kislany var något upphetsad när jag kom, det hade skett en liten incident men de drar vi inte upp här ;)
Johanna och Evelina gick ut och fixade med hindrena medans jag försökte lugna ner Kislany, hon blev hyftas lugn efter en stund och då gick vi ut i paddocken och släppte henne.
Hon förstod inte riktigt vad hon skulle göra men i slutet så jhoppade hon faktiskt fint :) Och hon är en rktig snygging när hon travar!
Jag tänkte att ni skulle få se lite bilder senaer när dom kommit in på datorn, om ni vill se?

Imorgon hoppas vi på bättre väder och inte så dimmigt som idag, så får kameran följa med igen så ska vi se om mina planer går igenom imorgon istället!


Hugo, en häst jag hittade på blocket för ett tag sedan, blev helt förälskad, han är sååå fin!

Peace

Täckesfrågan

Jag hittade en text i hippson ang täckesfrågan! Det är mycket disskutioner fram och tillbaka när man bör sätta på täcka och varför. Men jag gillade denna texten ch den förklarade mycket! Den är kopierad rakt av och källa anges!!

Nu kommer den tid på året då den eviga frågan blir aktuell igen, när ska täcket på egentligen? Vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har man gjort studier i ämnet och resultaten är lite tvärtemot hur många hästägare resonerar. Den häst som är i störst behov av ett täcke är nämligen konvalescenten och den som klarar lägst temperaturer är den hårt tränande tävlingshästen. Allt hänger ihop med hästens värmeproduktion, som ökar ju mer hästen får att äta
Text: Anna Nordin

Alla klippta hästar behöver täcke. Allmänt kan man säga att en rad faktorer avgör om täcke behövs eller inte. Ras, ålder, storlek, pälsansättning, möjlighet till flock och skydd samt klimat. Den allra viktigaste faktorn är utfodringsintensiteten. Erfarenhet, hästöga och sunt förnuft behövs för att göra en bra bedömning, säger Karin Morgan, agronomie doktor och ansvarig för Hippologprogrammet vid Ridskolan Strömsholm.
Om hästen inte är klippt och utför ett medelhårt arbete (motsvarar ungefär tävlande upp till medelsvår nivå) behöver den normalt inte täcke på vintern. Varken i stallet eller ute. Hästar klarar kyla väldigt bra, mycket bättre än människor. Inte förrän temperaturen närmar sig tio minusgrader behöver en häst som i exemplet ovan täcke mot kylan. Men även då är ett par extra kilo hö effektivare än täcke. Om det regnar, snöar eller blåser mycket kan den dock behöva ett täcke som skydd.

Konvalescenten mer frusen
En "hobbyhäst" som endast tränas lätt, och därför inte är klippt, behöver inget täcke i stallet under vintern. Men den kan behöva ett täcke i hagen om man inte istället väljer att öka högivan lite.
Som hästägare bör man vara uppmärksam på konvalescenter och andra hästar som inte utför något arbete och som inte växer. Eftersom de får ganska lite foder, bara underhållsfoderstat, är deras energiintag lågt. Därför behöver man höja högivan eller lägga på ett täcke redan när temperaturen kryper under tio plusgrader! Deras låga energiintag gör dem lika känsliga för kyla som en klippt häst i medelhård träning.
Den hårt arbetande tävlingshästen har högst energiintag tack vare sin frikostiga foderstat och är därför tåligare mot kyla. En del av energin går självklart till arbete, men den har fortfarande mer till värme än en häst med lägre energiintag.
Om tävlingshästen är klippt, vilket de ofta är, behöver den dock ersätta sitt förlorade isoleringslager med ett täcke. Men med ett termotäcke klarar den då ner till minus femton grader innan den behöver ett extra täcke eller extra hö. Att lägga på dubbla täcken är alltså oftast helt onödigt.

Fodret viktigast
Fodret är den avgörande faktorn för om hästen fryser eller inte. Värme är en biprodukt i ämnesomsättningen vilket gör att ju mer hästen äter, desto lägre temperatur klarar den. Det betyder också att det är effektivare att öka hästens högiva än att lägga på ett täcke om man oroar sig för att hästen fryser. Hästar i träning och växande hästar har en energirikare foderstat än hästar i motsvarande vikt som inte tränas eller växer, och klarar därmed lägre temperaturer.
Den lägsta omgivningstemperatur som hästen kan vistas i innan den börjar frysa kallas för Nedre Kritisk Temperatur (NKT). Om temperaturen hamnar under NKT behöver hästen öka sitt foderintag för att behålla sin kroppstemperatur. Ligger temperaturen tio grader under NKT behöver hästen ungefär 1,5 kilo hö extra per dag, vid tjugo grader under NKT behövs 3 kilo per dag. Ett annat sätt att bibehålla kroppstemperaturen är att lägga på ett täcke.
- När man räknat ut dessa värden har man utgått från ett normalhö och bara tagit hänsyn till temperatur. Men även vind och nederbörd spelar in. Man har sett att avelsston med fri tillgång till grovfoder kan äta två till tre gånger mer i fuktigt och blåsigt väder runt noll grader, förklarar Karin.

Hästen är ingen människa
Hästar tål både värme och kyla väldigt bra, mycket bättre än vi människor. Det är genom huden som värmen försvinner och även om hästen har sju gånger så mycket kropp som vi, så har den bara 2,5 gånger så mycket hud. Det förklarar varför vi människor har så svårt att hålla värmen och fryser långt tidigare än hästen. Detta är viktigt att tänka på, så att vi inte reflexmässigt sätter på hästen ett extra täcke när vi själva fryser.
Hästen har många sätt att klara kyla. Dels kan den skaka, då producerar musklerna värme utan att hästen förflyttar sig. Dels kan den söka skydd på olika sätt. Till exempel genom att vända bakdelen mot vindriktningen, då minskar den kroppsyta som kyls ner av vinden. Den kan också ställa sig tätt intill sina kompisar i hagen.
Hästar som inte är klippta kan fälla upp håren i pälsen. På så sätt hamnar stillastående luft mellan hårstråna, som fungerar som en utmärkt isolering.
- Om hästen reser pälsen eller skakar är det ett tecken på att den fryser, säger Karin. Om du inte ser några av dessa tecken så kan du vara ganska säker på att din häst inte fryser, hur kallt du själv än tycker att det är.

Se upp med regn, snö och stark blåst
När det regnar, snöar eller blåser mycket sätts hästens försvar mot kylan lite ur spel. Vid en vindhastighet på tio meter per sekund skulle man behöva öka fodergivan med femton kilo hö om dagen för att hästen inte ska frysa. Det är ju omöjligt i praktiken, därför behöver hästen ett täcke för att inte frysa vid dessa väderleksförhållanden. Men det behöver inte vara något tjockt täcke, bara ett som förhindrar att hästen blir blöt. Ett vindskydd i hagen kan fylla samma funktion.
Solstrålning hjälper hästen att hålla värmen, även kyliga dagar. En gnistrande vinterdag, då det är kallt men sol och vindstilla, kan man gärna ta av hästen täcket i hagen. Men en mulen dag runt nollstrecket, med bitande vind eller kanske nederbörd, då gäller det att se till att hästen har ett vattenavstötande täcke.

Klippta hästar
Många väljer att klippa sin häst på vintern. Hästen känns piggare och problemen med svettning och eftersvettning minskar. Hästen torkar också snabbare efter ridpassen. När hästen blir av med sin päls tappar den också ett naturligt lager isolering. Det måste ersättas med ett täcke. Man har vid SLU visat att ett termotäcke ersätter det förlorade pälslagret. En klippt häst med termotäcke har samma NKT (minus sju grader) som en oklippt häst utan täcke, vid samma träningsintensitet.
För att slippa klippa sin häst sätter många på ett täcke tidigt på säsongen. De hoppas att detta ska minska pälstillväxten, men fungerar det? Karin svarar:
- Det är främst ljuset som styr pälsansättningen. Därför är det effektivare att ha ett ljusprogram, där man har tänt i stallet femton till sexton timmar per dygn. Andra faktorer som påverkar är täcke och en korrekt foderstat.


Dubbla täcken både onödigt och riskfyllt
- Att lägga på hästen ett extra täcke ger bara tio procent bättre isolering, säger Karin. Det är dessutom tungt för hästen och kan ge ryggproblem. För varm täckning kan också leda till att hästen ökar sin fuktavgivning under täcket och får svampangrepp. Tänk på att vädra pälsen varje dag, ta av täckena, rykta och visitera hästen.
Kan hästen ha samma täcke på sig inne och ute, trots temperaturskillnad?
- Ja, hästens komfortzon för temperatur är ganska vid, cirka 20 grader, så det går bra. Tänk bara på att det måste vara regnsäkert, så att hästen håller sig torr när den är i hagen, svarar Karin.

Halskragar och magplattor behövs inte
- Värmebalansen ska spegla hela hästens yta. Det är därför helt onödigt att använda halskragar och magplattor, även på klippta hästar. Dessutom har vi uppmätt att värmeavgivningen från halsen är mindre än från hästens övriga kropp, berättar Karin.
Hästens underhudsfett är också en betydligt viktigare faktor än till exempel päls, som isolering mot kyla. Fett isolerar tre gånger bättre än annan vävnad. Se därför till att din häst inte är mager, om du vill hjälpa den att hålla värmen i vinter.

Källa: http://www.hippson.se/artikelarkivet/hasthantering/tacke-eller-inte-tacke-det-ar.htm


Hur resonerar du ang detta?

Kiralyn hade baraa täcke när vi duschat henne, Kislany har haft 2 gånger tror jag och då var vädret hemskt! annars har ingen av dom haft täcke.


Peace


Års Resumé

Tänkte göra en årsResumé från 2011! Det var tyvärr inte något speciellt bra år för min del så det är skönt att det är över!

Januari:
Ebbonie var till salu och fram till Mars var jag hos henne var dag, endast för att mocka och borsta, red någon gång, men det var inte ridningen som var viktigast då!


Februari:
De Nationella proven började och fortsatte fram till Maj månad. Jag hade fruktat dessa proven sedan jag börjat högstadiet, men till mn lycka var dom inte så svåra som jag trodde och jag fick:
fysik: G (hatobjekt)
Matte: G (hatobjekt)
Engelska: Vg, slutbetyg mvg
svenska : mvg, slutbetyg mvg
 
så jag är rätt nöjd ;)


Mars:
Ebbonie såldes och jag började ta hand om Pilgrim och Ronja istället.


Juni:

SKOLAVSLUTNING!
Jag slutade 9an och såg framemot att börja gymnasiet.


Juli:

Jag, mamma och pappa åkte till Cannes, frankrike, var borta 10 dagar, vi bilade hela vägen ner, åkte genom, österrike,tyskland, italien. Vi tog öven en dags tur till Monaco.



Augusti:
Gymnasiet började och samtidigt började helvetet men felval och byte osv, har ingen lust att gå in på allt igen...
Jag började även blogga!



Under september och oktober hände inte så mycket mer än massa gymnasieskit!

November:
Den värsta månaden!!
Min hund blev allvarligt sjuk, tack och lov mår hon bra nu men hon har förmodligen kronisk pankreatit :(
Men somsagt nu mår hon bra!
Kiralyn fick en hovbensfrakut som visade sig vara värre än vi räknade med, ni får se en ritad bild över hur det såg ut.

Det är strecken innuti som visar hur fraktuen såg ut... Dvs rakt igenom hoven men även splittrad och delad.



December:
Jag älskar julen men jag hann tyvärr inte njuta ordentliget av det pgr omständigheterna.
9 december fick jag smset om att Kiralyns dagar snart var över! Jag hade precis haft en jättebr privatlektion och var superglad innan jag såg smset.
15 december var dagen då hon fick springa på de evigt gröna ängarna! Den dagen försvann all smärta.
_________________________________________________________________________________________________

Ja som ni kanske förstår har hösten inte varit någt vidare bra. Så jag hoppas p att 2012 ska bli ett något bättre år.

Peace

Gilla AH på Facebook

Glöm inte att gilla Allroundhasten på Facebook!

När vi kommit upp i tillräckligt många gillningar blir det tävling!

Peace

Överraskning?

Vilken skitväder det är idag, grått och småregn.

Menmen, jag ska ut i stallet ändå och ta hand om min skrutt :) Fast att vädret inte är på min sida så följer kameran med ut, ska se om man kan få någon bra bild på henne så nifår se ordentligt hur hon ser ut!

Jag har nu insett att kameran måste med ut många gånger och fota massor och ta vara på tiden jag har tillsammans med Kislany! Tyvärr hann jag inte fota Kiralyn så mycket innan det var slut! :( Man tänker ju inte direkt på att snart kan allt vara över!
Men hädanefter ska kameran med oavsett vilket väder!

Hur ser träningen ut idag då?
Ja, jag funderar på att gå en liten promenad ev och sedan fortsätta på det vi gjorde häromdagen på banan, ev åker tränset på med.

Jag ska förbereda några fler inlägg idag så att det finns någonting att läsa! :)

Jag har även en annan grej på G men jag kan inte avslöja någonting innan allt äv färdigt! Men ni får förhoppningsis ta del av det inom kort!



Peace


RSS 2.0