Annonser från BloggPartner

outfit


Att rida in en häst- del 2

Här kommer fortsättningen på hur jag skulle rida in en häst och vad man bör göra!

Iförra inlägget avslutade vi med att börja hänga på hästen. Jag tror att ni flesta vet hur man gör, antingen gjort det själva eller sett hur det ser ut, bl.a i Ponnyakuten. Det gäller att ha magmuskler då man måste spänna de för att hålla sig kvar i sadeln och för att inte råka sparka hästen i magen.

Som allt annat som har med hästar att göra är det väldigt individuellt hur lång tid man behöver hänga på hästen innnan man kan sitta upp, vissa behöver flera veckor på sig medans andra klarar det galant första gången!
När det gäller stigbyglar, kan det vara bra att ta bort de när man hänger första gången och longerar de första gångerna. Men när hästen vant sig kan man börja ha de. Att låte sin häst/ponny får känna stigbyglarna är ett bra sätt för den att vänja sig vid skänklarna. Man kan både låta de hänga fritt men även släppa de lite mot magen, dvs man drar ut stigbyglen några centimetrar och sedan släpper dom, de kommer inte komma med hög fart, utan bara så att de känns!

När det väl är dax att börja sitta upp så kan man börja med att hänga för att sedan sträcka över benet på andra sidan, lugnt och försiktigt, låt tyglarna hänga och ha någon som leder dig!
Man behöver inte gå så många steg utan det är mer för att hästen sk få känna efter hur det känns att gå.


Det kommer komma en del 3 också som förmodligen blir den sista om det inte kommer några frågor! :-)
sötenöt


Min stjärna

Sedan Kiralyn togs bort från oss så har jag kallat stjärnan högts upp till vänster för min stjärna, det är den jag ser först på kvällarna och  då tänker jag direkt på Kiralyn, så det får helt enkelt bli hon som är den! <3

Intervju

Jag har blivit intervjuad av en annan hästblogg idag, kika in och läs mina svar! :-)
http://goldentex.blogg.se/2012/march/intervju-med-allroundhasten.html#comment

avundsjuka- bra/dåligt-rätt/fel?

Det är något som verkligen pisses me of, när folk säger att avundsjuka är någonting dåligt!
Varför skulle det vara dåligt? Varför är det fel att vara avundsjuk? Är det fel att vilja ha någonting som någon annan har?

Jag kan helt ärligt säga att jag är avundsjuk på de som har egna hästar! Skulle jag vara en sämre människa för att jag också vill ha det? Att ha häst är en lyx, varför skulle inte jag få känna : Jag vill också!
Självklart är det säkert ingen som vill vara avundsjuk, vi vill alla vara nöjda, men om man nu skulle vara avundsjuk, vad är felet? Det finns alltförmånga som missuppfattat det där, som tror att bara för att man är avundsjuk så vill man inte att andra ska ha det bra, bullshit! Somsagt jag är avundsjuk på alla hästägare, men bara för det vill jag inte att de ska bli utan hästar, med undantag!

Jag tror säkert att de finns de som sökt in till ponnyakutenmen inte kommit med som är avundsjuka på de som fick vara med, som fick hjälp med sin ponnys, är det fel?

Det som jag lagt märke till är att det ofta är de som redan har det bra, är nöjda, uppnår alla sina mål, som säger att avundsjuka är dåligt! De som inte själva upplevt det, eller har upplevt det men inte vill erkänna!

Jag blir verkligen förbannad när jag hör sånt, jag tar det personligt , som att jag skulle vara sämre för att jag vill ha någonting, som någonannan har!

Så, hur är det nu? Är det rätt eller fel, bra eller dåligt? Svarar du Fel/dåligt vill jag ha ett förbannat bra argument , varför!!


Att rida in en häst- del 1

Det finns så många faktoren som ska stämma  och man ska gå rätt till väga för att det ska bli rätt!
Jag, personligen, har aldrig ridit en en häst själv, men jag har hjälpt till och läst mycket och sett mycket filmer samt vi håller på med Pilgrim just nu.  Men jag tänkt berätta lite hur jag gör och skulle gjort om jag gjort det själv, vilket man givetvist inte borde göra, minst 2 st bör man vara, både för ens egen skull men även för hästens.

Grunderna är enormt viktigt som jag skrivit i ett annat inlägg, hästen måste kunna känna sig säker på vad som händer och säker i sig själv, annars kan det gå illa!

Innan man ens tänker tanken på att sätta sig på hästen så bör man naturligtvis se till så att den är sadel och träns van, den ska kunna bli påklädd utan konstigheter. Att longera och tömköra är ett bra sätt att förbereda hästen på vad som komma skall och göra den van vid att röra sig med utrustning.
Såsmåningom man man börja med den klassiska "hängningen" dvs att en person ligger över hästen rygg.

fortsättningföljer i del 2


Vad tycks

Skulle du kunda tänka dig att klä dig häst i ett sånt träns? :p finns i lila och ljusblått också!


dreggel!


Denna piken från hööks hade jag gärna haft i min garderob! Finns i flera färger!
Var med och tävla om ett hemligt pris på ryttarbloggar på facebook!


bilden är en länk

Dagens ridpass- balans

Ja, idag blev det balansträning med Mickey :-) Red som sagt för en ny tränare idag, även hoon var jättebra, gsv bra kritik och förklarade bra , även visade om något blev tokigt!

Jag red i stort sett bara på volten utom när jag red fram. Mickey kan va en sån som gärna fuskar och vill komma ifrån, vilket han även försökte med idag, han skjuter gärna ut höger bog och böjer halsen förmycket, så det fick jag jobba rätt mycket med, även min balans, så vi tog bort stigbyglarna efter en stund så det blev både trav och galopp utan.

Jag har ofta en tendes till att dra upp och spänna knäna istället för att länga benen och göra dom tunga, en annan sak vi även kom på  iidag är att jag sträcker fram höger arm vilket jag inte tänkt på innan så jag fick sitta och hålla i sadeln men den armen och sköta resten med vänster och skänklarna, ganske svårt  måste jag säga, man har ju blivit van vid en sak och sen ska man träna bort det, det tar tid, men som Malin sa, det såg fint ut mot slutet både med armen och benen, kunde även känna det eftersom allt blev lite rundare och mer balanserat!

Kul när man kan förbättras så mycket på 30 minuter!

ni kanske får en film från galoppen senare, får tänka på saken! ;) Han försökte springa ifrån mig lite ibland vilket syns på filmen för då drar han upp huvudet och pinnar på som en galning haha. Men jag trivs grymt bra med den lilla hästen, man får inget gratis och gör man inte som man ska så fuskar han, bushäst :D

Men ni får en bild på honom sålänge, innan ridpasset när han står och sover.


500 inlägg!

Nu har jag nåt 500 inlägg! Kan det kanske firas med ett besöksrekord?



Bildbomd

Idag har var jag och red Pino i skogen, gick jättebra, där var några hundar hun tyckte var läskiga så då studsade hon till nångång och pappa skrämde henne 1 gång haha men hon var jättefin! :)
Fick några bilder som jag tänkte visa er så här kommer dom!








Tycker denna är jättefin!



haha en ponny som står i samma stall :)


bloggpaus eller inte?

det är frågan! Jag har bollat lite fram och tillbaka med det men jag kommer aldrig fram till något..
Jag har ju istortsett aldrig något att blogga om som ni kanske märkt?! Så på den fronten vore det ju bättre att ta en paus, men samtidigt vill jag inte förlora mina fina läsare som varje dag tittar in här!

Det väger mest åt paus eftersom det inte är så kul att bara läsa hiss/diss eller outfits ,lyx vs budget och sådana "bild-grejer" Jag vill kunna ge någonting utav min blogg, kunna inspirera andra, men som det ser ut just nu så blir det inte så! jag Tycker det är otroligt  kul att blogga och skriva, men jag gör absolut ingenting om dagarna så det har jag inget att berätta om, hästfronten är låg som den har varit ett tag tyvärr, inga som helst ideer som självfallet beror på att jag inte gör någonting!

Ja, som ni märker är det inte mycket positivt haha och jag vill inte att min fina blogg ska vara negativ!!
Blir kanske att jag slänger in nåt inlägg då och då?! Usch jag vet inte vad jag vill göra!

Tjenixenpixen

Jag har inte varit hemma på hela dagen istortsett. Vid halv 9 var jag och tog bort mina lösnaglar, sen cyklade jag hem och sov 1 timme till haha

Åkte sen till stan för att träna med mamma och sedan drog vi ut på väla!

Imorgon ska jag rida Pino, Hennes ägare skulle iväg så ska rida själv :-) det kommer nog komma lite bilder då!

På måndag är det dax för privatlektion i helsingborg, ska som sagt träna för en annan tränare men det går säkert lika bra, hoppas jag får rida en kul häst :D men mer om det på måndag.


Hehe pilgrim räcker tunga


Hiss/diss

Idag komme både hissen och dissen  handla om benskydd!






De ser supersköna ut mee fårskinnet innuti som absolut inte skaver på hästens ben. Som men alla andra skydd är det viktigt att borsta av dem eftersom det samlas smuts i dom, men som sagt så är det ju med alla skydd!





Dessa däremot ser inte sköna ut, ser hårda och  plastiga ut! Fula dessutom.

Har du  någon av dom, vad tycker du?

Läsarfråga


Live

Pilgrim hälsar , direkt från stallet! :-)


snart så....

Snart har jag 500 inlägg på min blogg! Vill  ni ha eller se något speciellt då, eller ska vi vänta till 1000 och köra något stort då? Nå vad säger ni, det är upp till er!!

Wow alltså 500, jag kan inte säga om det är bra eller dåligt egentligen på 7 månader?! Får ta och fundera på det haha

Meeeen Nu ska jag titta på Ghost whisperer, kommer förmodligen kissa ner mig även om jag har sett alla avsnitt och kan dom utantill ( har alla boxar) meen det är det värt!

Ska försöka fixa lite inlägg efter det också eller under pauserna, så skönt när man knåpat ihop några så man vet att det blir lite uppdatering även om man inte orkar vara vid datorn..!


Min fina tjockis <3

Hiss och diss Hv polo 2012

Hv polo's vår/sommarkollektion får både hiss och diss!
Vi börjar med hissarna





De har fler riktigt snygga ridbyxor som jag gärna hade köpt!


Dissarna






Dessa plaggen var inget som föll mig i smaken!


Håller ni med? Hiss/diss?

Utvald gästbloggare

Jag och 2 tjejer till har blivit utvalde gästbloggare på ryttarbloggar på Facebook, vi ligger inom kategorin "Unghästar"
Jättekul verkligen! Där kan ni även gå in om ni letar gästbloggare inom andra kategorier också!
Trevlig sida, med många bloggar man får ta del av, det finns även tävlingar och man blir bjuden till evenemang!

En Hiss till sidans skapare Johanna Ågren!


Pilgrim, utbildning

Ja, som ni säkret sett eller läst så är Pilgrim född 2010 , alltså för snart 2 år sedan, den vanligaste åldern man börjar rida in en häst är  när den är 2 1/2 år, vilket betyder att det börjar bli dax för oss att förbereda honom inför hösten.
Det är precis det vi gjrot, redan från dag 1 började vi hantera honom från marken, dvs ta av och på grimma, leda honom, lyfta hovar , lite diverse saker för att han ska vänja sig från start!


Jag är oerhört glad att vi gjorde de, för det har resulterat till en trevlig unghäst som är relativt lätt att ha och göra med. Självklart har han sina perioder där han inte vill något alls, men det hade varit betydligt fler om vi inte hade hanterat honom.

Jag är ju inte där uppe varje dag, men jag håller mig updaterad om vad som händer med honom, och han har både haft träns, bett, täcke och gjord på sig vilket är jättebra, för då vänjer han sig vid träns + bett när det är dags i höst, och sadelgjorde gör att han vänjer sig att ha någon runt magen.

kan även säga att efter 2 månader knappt började vi lastträna honom inför fölbedömningen, även det är ett +!

så ett tips till alla er med unghästar eller ni som ska ha föl, börja dag 1 att hantera dom, ni kommer få så mycket mer ut av det och ni kommer få en trevligare häst som även är förbered inför iinridningen..!

Det kommer komma motgångar men även medgångar, men det som räknas är att hästen blir säker och trevlig i sig själv!


Känslan när man hoppar

Den känsla man känner ör alltid något speciellt, antingen avskyr man den eller så älskar man den, jag är en av dom som älskar den, dock på lite lägre höjder!

Att få känna sig ett med hästen och veta att man måste lyssna på varandra för att det ska funka.

Jag önskar jag hade fått chansen att hoppa lite mer, att få lära mig mer och bli stadigare och säkrare för att hjälpa hästen på ett korrekt sätt!
Men så har det inte blivit, det gör även att känslan när man är i luften, flyger över hindret med sin häst blir lite extra speciell, jag älskar det när man landat och vet att man klarat av det, jag är säkert inte ensam?!

Det finns många saker jag älskar med hästar, istortsett allt, men att skutta över ett hinder ör något extra!


5 Sanningar

Jag kommer nog aldrig, åtminstone på väldigt länge, vilja rida en svartbrun häst igen efter Kiralyn!¨
Häromdagen såg jag en häst som påminde så mycket om henne att det vände sig i magen på mig.

Jag är riktigt svag för gråa skimmlar och hästar med annorlunda färg!


Jag måste duscha minst 1 gång om dagen annars känner jag mig äcklig haha!

Som ni säkert vet så är min högsta önskan att få köpa en häst, som så många andra, Utan dessa fantastiska djur vet jag inte vad jag hade gjort! Gäller alla djur, jag hade inte klarat mig utan dom!!

Jag har prestationsångest
Gäller överallt, skolan som stallet, Tycker inte om att tävla för jjag blir så nervös för jag måste visa att jag kan. På mån förra ridskola spydde jag innan nästan varje ridpass för att jag var nervös, bra med gödselhögar nära stallet ibland.


nittonde mars

Har varit iväg på lite ärenden idag så har inte hunnit blogga. Först blev det upp till stallet och mocka lite skit, sen åkte vi iväg till Trivas på Råå där jag fick massage!! mmmmhh!!!
Direkt efter drog vi iväg till ridklubben där vi bokade lektion på måndag, ska dock rida för en annan tränare, men hon är säkert minst lika bra som Rosie, min "ordinarie! Alla tränare där  är super, så leter du ridskola/tränare i Helsingborg eller runt om, så välj HFRK, Helsingborgs fältrittklubb!

Inte så mycket mer planerat på ridfronten, Pino på lördag och privatlektion på måndag och den 13 april, säkert någon innan dess också med det återstår att se!

Om du rider på klubb, vilken klubb är det?


Hahah fint va?!

Pino

Nästan precis hemkommen från Pino! Red ut en sväng idag också, gick bra, hon skuttade till ett par gånger, en lite större för hon blev skraj för Sammie som följde med. Men annars gick det jättebra!

Heidi, hennes matte, visade mig även lite strechningar som jag ska göra när jag ridit, det var betydligt svårare än jag trodde! Att hitta rätt punkter var svårt men jag ska nog lära mig jag också.

Ska somsagt dit på lördag och rida igen, kommer jag ihåg det ska jag fota henne så ni får se hur söt hon är :-)

Men nu får vi gäster, hörs sen!


Svårt att rida hörn?

Träningstips från Hippson!

Gör så här:
Rid på fyrkantsspåret och tänk i varje hörn att du ska rida en mycket specifik väg. Hästen ska gå exakt där du vill ha den. Om det känns "sladdigt" eller osäkert, lägg en volt i hörnet.
Om du är snabb och hästen välutbildad kan du lägga volten direkt i det "misslyckade" hörnet, annars lägger du volten i nästa hörn.
Volten kan variera mellan cirka sju och tio meter i diameter, beroende på hästens och din utbildningsståndpunkt.
Hästen ska spåra i hörnet och på volten. Bestäm dig för var du vill rida. Ta riktmärke i backen framför dig. Kommer du inte dit har hästen gått emot hjälperna.
- Det som är bra med övningen är att om man inte hinner märka att hästen inte spårar i hörnet så har man en hel volt på sig att märka det - och då kanske till och med ryttaren känner det.

Syfte:
Att få bättre hörnpasseringar - och en mjukare och starkare häst.

Svårighetsgrad: Bas. Kan ridas av alla, öka bara svårigheten genom att minska storleken på volten.

Tänk på det här: Du ska alltid bestämma - du får inte bara passera hörnet.



Hästkuskap

Vill du prova din hästkunskap? Det kan du göra HÄR , Det finns flera olika övningar man kan göra, bl.a Om hästen, Om hagen, Om stallet m.m . Riktigt bra tester där man kan lära sig mycket, prova på och testa din färdigheter!


Träningstips

Vem säger att man inte kan jobba hästen när man rider ute i skogen?
Det är någonting som jag nästan alltid gör när jag rider ut, jag brukar jobba hästen i form och göra lite skänkelvikningar och så.

Här är lite tips du kan göra nr du rider ut!

Hitta en fin rak väg, gör skänkelvikningar över hela vägen , sicksack.

tempoväxlingar passar utmärkt när man är ute, hästen blir ofta lite mer taggad och "på hugget" ute, men se till så du har kontroll på hästen så den inte far iväg som den vill.

Gå in i en skog och låt hästen lyfta ordentligt på fötterna jättebra träning.

Att hoppa diken brukar alltid vara roligt både för dig och din häst, även klättra lite i backar för att stärka ryggmusklerna.

Självklart behöver hästen också en day off ibland så man behöver ju inte jobba den varje gång man rider ut, ibland vill man bara ha lite kul och rejsa lite eller låta hästen gå lite som den vill.
varierad träning är otroligt viktigt för att hästen ska vara hållbar och tycka det är roligt.

men det var några tips på vad man kan göra ute, har du fler förslag får du gärna berätta!


sjuttonde mars

Nu blir det bara ett sånt tråkigt "idag" inlägg! Jag och mamma åkte till sportlife och tränade imorse, haha ja tränade så att jag började må illa och blev blek så fick köpa en proteinbar efteråt! Så kan det gå...

Har inte gjrot såmycket annars, försökt underhålla mig skendräktiga hund som lite mycket energi just nu.
Ska in till våra kära grannar ikväll och äta tacos och ha trevligt.

Imorgon ska jag upp till Pino och lära mig lite mer strechövningar som jag kan göra när jag ridit, hon har somsagt problem med ryggen så hon måste strecha :)

Jag ska göra ett par inlägg för dagen eftersom jag inte är hemma ikväll, Det blir en överraskinign vad det blir så ni får kika in igen!


Feedback

Nu har jag suttit och gett feedback till 25 st bloggar! Hehe, dom flesta har faktiskt varit riktigt trevliga som jag kommer kika in på igen.  Om någon av dom läser detta så är det feedback som Jag tycker är bra eller vad jag tycker att ni borde tänka på :) Någon jag har lagt märke till att det finns många som har bildbomber ( dock inte bland de jag kommenterat ikväll) där de publicerar 20 bilder i 1 inlägg, det leder ofta till att man, i alla fall jag hoppar över flera bilder eftersom man inte orkar tilla på alla, jag tycker att det räcker med en 10 stycker max för att det ska bli kul.

Har ni feedback till mig är det bara att komma med det, jag tar till mig allt som jag kan ändra!



kan även berätta att nästa lördag ska jag rida Pino igen, hon blev halt för några dagar sedan vilket visade sig vara ryggen igen, hon har haft problem med den innan och om jag inte minns fel så var det tornutskotten, kotorna i ryggen sitter för tätt, hon ska därför stretcha ryggen efter ridpassen, så det får jag också lära mig att göra!

Men nu sska jag vila fingrarna lite, de är trötta!


Lyx vs budget



Jin stigbyglar 1799 ;-                                                              Hööks stigbyglar 479 ;-
                  

Jag måste säga att jag är tveksam när det gäller dessa!
Det är ju inte så stor skillnad utseendemässigt, men hööks stigbyglar har riktigt vassa piggar som lätt sliter på den dyra stöveln, även om Jin är betydligt dyrare så vet jag inte om man borde ta dem istället, är det värt det? Bra fråga!

vad tycker du?

jag vet, jag vet!

Uppdateringen har inte varit så bra de senaste dagarna, men min fantasi har inte räckt till och då tycker jag att det är bättre att låta bli att blogga än att trycka ut korta, oitressanta inlägg som ingen vill läsa, visst håller ni med? Men det kommer i alla fall bli ett par inlägg om dagen så ni blir inte helt utan :)
Även om jag har lite egna ideer så får ni ändå gärna komma med förslag  om ni kommer på något speciellt ni vill se här!

Idag vill jag även skänka mina tankar din Linn Strelin som ev måste ta det tuffaste beslutet en hästmänniska kan göra, ni kan läsa mer på http://ztreliin.blogg.se .



stöveltips?

Har du något tips på ett par bra och snygga ridstövlar? Gärna något billigare. Åt dressyrhållet, då jag tycker de är snyggare än hoppstövlarna. De får gärna vara så att benet ser smalt ut haha Just nu har jag ett par weltonstövlar från hööks som jag tycker jättemycket om ooch jag har egentligen inte tänkt att byta ut dom, men jag vill gärna ha tips på andra också :) Mina welton gör lite så att vaden ser stor ut, tycker jag, fast visst jag har vid i dom, inte för att jag har stra vader men de va de som passade bäst, så ett par prisvärda snygga stövlar som får benet att se smalt ut!

tips?



Kan förövrig rekomendera dessa stövlarna :)

Hiss

Dagens hiss går till Lami-cell sporrar! De är snygga och ser sköna ut! Jag vet dock inte hur dom är då jag aldrig provat de men jag har bara hört gott om dom. De finns dessutom i nya färger  så man kan lät matcha lite diskret ed ett par sådana.

Vad tycker du, hiss/diss?

Pucko!

Vissa människor är dummare än andra! Hur tänker man när man skaffar sig fler hästar än vad man får?
Det är inte heller första gången man har dåligt om Önnarps stuteri som detta handlar om! Usch, sådana borde inte få bedriva någon verksamhet med djur.



Du kan läsa hela artikeln HÄR

trettonde mars

Inget hästigt idag inte! Men imorgon så, lite mer mockning står på schemat!
Idag har jag iallafall tränat som en galning på gymmet, skönt var det!
Imorgon kommer Rosie, min tränare, att ringa så ska vi boka lektioner så snart blir det ridning igen, och Pino som varit halt är igång om ett par veckor så då kommer jag rida henne också :-)

Jag ska försöka få ihop en outfit ikväll eller imrgon också, någon speciell färg ni vill se?
Hiss/diss kommer också att komma, får se var det blir bara.

ber även om ursäkt för kass uppdatering idag men jag har faktiskt knappt varit hemma!
Men ni är ju så snälla så ni klagar inte, creeds till er!

Snart börjar top model så jag får ta och kolla igenom bloggarna jag brukar läsa och sen stänga, får väl se om det kommer upp fler inlägg ikväll. Ni får hålla utkik!


svar på tal

Fick in 2 kommentarer innan ang tränset som gått sönder när jag red och att det var oputsat! Och ja, jag vet att sådant ansvar tillkommen när man har häst och allt annat. Eftersom dessa personer tog ut lite mycket i förskott får jag väl tillägga att det var 5 år sedan och då var jag 11 år! Det var även min första sköthäst som jag precis hade börjat rida och då anser inte jag att det är mitt ansvar efter några få gånger i stallet putsa all utrustning eftersom jag inte visste om jag skulle fortsätta! :-) Get it?

I en av kommentarerna stod det även att en erfaren ryttare är medveten om riskerna med ovårdat utrutning. Say what ? Menar du det? Det hade jag ingen aning om ;) jag har ridit och sysslat med hästar i ca 10 år, jag vet vad jag pratar om och står för det jag säger, om ni missade att läsa hela texten så skrev jag även att jag lärt mig av mitt misstag som i självafallet inte ens var mitt misstag.

Och en sista sak, jag tycker allt är kul som har med hästar att göra!


Ciaaao

tolfte mars

Fin dag idag, lite blåsigt dock!
Idag har jag i alla fall varit och fått mitt hår fixat, blev av med större delen av luggen, igen, Kan aldrig bestämma mig om jag ska ha lång lugg eller kort även om jag trivs jättebra i kort vill jag ändå ha lång haha!

Men men, efter det så cyklade jag upp till hästarna, tog ytterligare några bilder idag, ganska fina faktiskt måste jag säga!

Det uppstod några frågetecken ang åsiktsinlägget häromdagen och jag gav ju då svar på tal, vill även berätta för er att det där med utrustningen till skogmullar/hobby/fritidsryttare, om att folk rider med söndrig utrustning, det är baserat en del på egna erfarenheter då ett träns har gått sönder när jag har ridit ute iskogen , dock inte mitt träns, men det hade inte blivit skött ordentligt så det gick sönder mitt ute i skogen och om jag inte haft haft en sån fantastisk häst så vet jag inte hur det hade kunnat gå!


Svar på tal

Tänkte bara höra var du då står i det hela? om tävlingsryttare för det mesta ser hästar som maskiner (som jag håller med om till viss del) medans fritidsryttare inte bryr sig om hästens välbefinnande då de rider runt i trasig utrustning?

Svar:
Jag får nog sätta mig i fritids/hobbyryttare eftersom jag inte tävlar. Men som jag ävenskrev så ville jag inte dra alla över en kant eftersom det är långt ifrån alla som roder med söndrig utrustning men jag har sett väldigt många somgör det vilket jag definitivt inte tror kan vara bra förhästen, och nu menar jag inte bara ett schabrak som är sönder utan det är sadel och träns.

Hoppas du fick svar på din fråga! :-)


Visste du att....

... Jag är jäkligt flygrädd?


.... jag älskar glitter?


... Jag älskar att bada?


... Jag älskar att nysa?


....Jag avskyr när folk låter eller gör ljud när de nyser? Grrr tha's piss me off


Elfte mars

Som jag skrev igår så ska jag på kalas idag så uppdateringen kommer inte ligga på topp. Men det kommer komma upp minst 2 inlägg under dagen sä ni får lite att läsa!

Imorgon ska jag till stallet och kommer då förhoppningsvis få några bilder på djuren.
Ni får ha det gött sålänge och kommentera lika flitigt som nigjort de senaste dagarna. :-)


ingen rubrik

Though you're gone, you're still here in my heart, in my tears

ridsporten i ett nörskal

Tyckte att rubriken passade ganska bra till det som detta inlägget kommer att handla om.
Som vi flesta vet så är ridsporten en rikemanssport , en jä*ligt dyr sport men som otroligt många är engagerade i! Det kostar alltifrån själva hästen till träningar, tävlingar och utrustning, Sen tillkommer det myckedt mer.

Nu vill jag inte dra alla över en kam för det finns undantag, men tyvärr är det pengarna som styr hela sporten, vem har råd med häst, vem har råd med tävling, vem har råd med bästa utrustningen, skulle kunna skriva hur många såna som helst , men det hade dragit ut förmycket på inlägget.

Människan är verkligen dum när det kommer till pengar, och inom ridningen så kommer det ofta till att det drabbar hästen. Tävlingsryttaren vill ha den bästa och helst den dyraste hästen tillsammans med den finaste märkesutrustningen, skogsmullen tar "första bästa" och går ut och lullar i skogen och så finns det kategorin allt-är-farligt-hästen-eller-jag-kan-skada-mig-låt-bli-att-rida ja jag vet inte riktigt hur jag ska förklara den "kategorin" på ett bra sätt. Men för att ta alla var för sig och sedan sammanställa det hela så börjar vi med tävlingrryttaren.

Här kommer den största posten när det gäller pengar, som jag tidigare skrev, man vill ha den bästa hästen, de bästa förutsättningarna, finast utrustning mm.
Vad är då det dåliga för hästarna? Jo från min synvinkel, så är det här de kommer i störst skymundan och endast är en maskin som ska dra in så mycket pengar som möjligt, det har ingen större betydelse om man råkar dra hästen i munnen eller spänner tränset lite förhårt för det finns alltid någon förklaring till varför. Sålänge hästen presterar som man vill så funkar det för sig själv.

skogsmullen då, här tänker ni säkert, skogsmullen? hästen är ju i stort sett fri!
Ja visst är den det, men här tycker jag mest att det handlar om utrustning, men det är nästan tvärtom mot tävlingsryttaren för här kan man rida med söndrigt träns eller en sadel som behöver gå i pension.
Men även här kan hästen komma till skada för hur praktiskt är det att rida med söndrig utrustning?
Och detta är inte någonting jag bara skriver utan jag har upplevt det själv, jag har sett det!

Och så är det den sista kategorin, de är de som är lite försiktiga eller rättare sagt för försiktiga, hästar är stora djur och kräver mycket men det finns många som är alldeles för mesiga eller hur man kan säga det, det som tar de säkra före det osäkra för att det kan hända något, och ja det kan hända saker, man kan skada sig men det är sånt man får räkna med när det kommer till djur, det gäller alla djur, liksom har man fiskar,  man kan trilla i vattnet och drunka när man tvättar akvariet menn det betyder inte att man ska låta bli att tvätta akvariet eller hur!

Egenligten skulle inlägget handla om pengar i ridsporten men ja som ni märkte så kom det in på lite annat också, och det jag ville komma fram till från början var att alldeles förmycket handla om pengar och status i ridsporten, och som sagt, det är en dyr hobby men varför skulle inte alla få samma förutsättningar för det? allt handlar oftast om de som har mest pengar och som kan göra som det vill utan att tänka på andra som kämpar och inte får allt serverat på silverfat. Det finns många talanger ute i världen som aldrig får visa sig för att man inte har råd!
Och när de gäller de som har råd så handlar de förmycket om pengar och förlite om hästen som i många fall inte håller så länge som den hade kunnat göra om man tänkt mer på den och inte att vinna den tävlingen eller köpa den sadeln.

Jag hoppas att ni förstår vad jag menar och ni får gärna komma med kommentarer om vad ni tycker men då ska ni först tänka på att detta är så som jag tycker och hur jag upplever det!
Förövrigt är hästsporten den bästa sporten och hästar är bland de bästa djuren som finns, man kan ha enormt betydelsefulla och värdefulla tillfällen med de och jag önskar att fler kunde få uppleva det som vi hästmänniskor gör!


tionde mars

Nu är det snart mitten på mars, tider går fort.
Idag har jag tränat med mamma på gymmet + varit på väla, så har fått endel motion, behövs nu kan jag säga, rider man inte får man kompensera det med annat :-)

Jag ska se om jag kan få ihop nåt åsiktsinlägg senare idag så ni får hålla utkik!
Imorgon ska jag på kalas så uppdateringen kommer inte bli så jättebra om jag inte kommer på nåt tidsinställt som ni säkert förstår. På måndag ska jag i alla fall till stallet, hoppas att vädret är på min sida så jag kan ta lite fler bilder, och förhoppningsvis vill Ronja va med på bild och Pilgrim se lite piggare ut.

Hästnörd som jag är och "egenhäst-drömmare" så tittar jag ofta mycket på stallplatser, ifall dagen kommer haha men det som förvånar mig är prisskillnaderna i de olika stallen, självklart visste jag redan att det skiljer i pris i de olika delarna av vårt avlånga land, men att det skulle vara så mycket hade jag ingen aning om. Två stall kan ha samma  service men ha 1000 kr i prisskillnad, skumt ändå!

Har du egen stall eller inackordering? Vad betalar du i så fall i månade och vad får du för det? Om du vill berätta!

Om  jag skulle haft inackorderat så hade inte jag velat betala mer en 1000 kr, mycket hellre mindre, men jag hade inte behövt ha mer än kanske spån/halm och grovfoder, resten kan man fixa själv.
Men ja, det billigaste alternativet är såklart om man känner någon så man kan hjälpas åt, jag har inga problem med att hjälpa till i stallet istället för att betala! Då kan man ju spara mer pengar till hästen!

Men som sagt, hur har du  det?


lyxvsbudget


Lamicell schabrak                                                                                 Hööks schabrak
                                                

Jag har tyvärr inte koll på vad de kostar, kanske du har? Men jag tycker helt klart att lamicell's är snyggare, dock tycker jag det ser ut som om passformen på hööks verkar bättre? har du något av dom får du gärna berätta hur det är!


outfit


LyxVsBudget



Skärp med strasstenar från hööks, 249 ;-                                          Skärp med strasstenar från hööks 199 ;-
                                                             

2 skärp från Hööks som ser precis likadana ut bara att lyxskärpet glittrar lite mer!
Jag har själv budgetskärpet och är jättenöjd med det så därav väljer jag budgetvarianten, och dessutom ser de likadana ut så varför lägga ner 50 kr mer på lite lite lite mer glitter ?

outfit


Läsarfråga

Vad tycker du är viktigast hos en häst?

nionde mars

Idag ska jag in till stan och luncha med mamma! Så får väl ta och göra mig klar snart!
Jag hade även tänkt gå upp till hästarna iidag och kanske fota lite mer men vädret är inte på min sida, dimmigt och hemskt! Så vi får se hur det går med det, blir kanske imorgon istället.
När jag kommer hem från stan så ska jag sätta mig och knåpa ihop lite outfits och lyx vs budget, det var ett tag sedan, kommer ni på något mer ni vill se här så lämna en kommentar i detta inlägget.

Men, nu får jag väl lämna er enstund, hejsvejs


Kass uppdatering

Det är precis vad det har varit idag! Men ja, som vanligt har jag inte haft nåt att skriva om haha har funderat ut lite outfits som jag ska knåpa ihop imorgon, funderar även ut åsiktsinlägg, om det är nåt jag har svårt för att komma på så är det åsiktsinläggen...

Iallafall, jag har övningskört idag och det gick väl okej! Vi har fortfarande inte bokat ridlektioner men vi ska, jag vill ju rida nu :(
Imorgon eller på lördag går jag upp till hästarna igen, känner att jag är i stort behov av att se lite hästar nu!


Hjälp till!

Snälla hjälp till och försök stoppa djurförsöken! Du behöver bara skicka ett bidrag och du kommer känna dig som en bättre människa, för minsta lilla betyder stort! Om du inte kan skicka in själv så be dina föräldrar! Pengarna kommer med all säkerhet gå dit de ska, dvs till "forska utan djurförsök" Klicka HÄR för att komma till insamlingen!

Stöd även forska utan djurförsök's facebook sida, eller gå in på forskautandjurforsok.se för att ta reda på hur du kan hjälpa till!

Hantera en "stökig" häst

Det har jag funderat på många gånger, vad är det man ändrar på sig själv när man ska hantera en häst som uppfattas stökig? Självklart varierar det oss var och en vad man tycker är stöktig. Men om jag tar en häst där Jonathan Medin står, Patrik Kittels häst som jag skrev om någon gång, det är en häst som jag uppfattar som stökig och det beror på att, dels för han inte kunde stå still i stallgången, han hoppade och studsade och dels för att han var väldigt stöddig och stum!
Men sen finns de de personer som inte hade brytt sig utan är "vana" vid sådana hästar. Men vad försökte jag ändra på mig själv då? Jo, eftersom han var som han var så ville jag försöka hålla lugnet och bete mig som en ledare, visst , sen är jag inte så jättebra på det eftersom jag inte är "van" vid stökiga hästar, men än Pilgrim när han vill busa ;)
Men det viktiga i det är att man försöker och om man är rädd så ska man inte visa det, för vad händer då? Jo hästen kan bli värre!

Vad uppfattar du som en stökig häst och hur beter du dig gentemot hästen?

läsarfråga

Om du har häst, vad är det för någon? Om du inte har, vad vill du har för någon?

nya bilder...

Så, hemkommen från stallet med lite nya bilder i bagaget och funderar på om jag är hungrig eller inte, hmmm, i-landsproblem! Men ialla fall, lite nya bilder fick jag, dock bara på Pilgrim för Ronja tyckte det var roligare att äta. Jag vill nog inte påstå att han var jätte sammarbetsvillig, tyckte att han verkade lite dyster och nere idag faktiskt! Men han får väl också ha en dålig dag precis som alla andra, eller hur?

Och jag tänkte faktiskt efter lite hur jag ska göra med bilderna och kom fram till att ni får ingen bildbomb denhär gången, elakt va? Men ni kommer få en ny bild till varje inlägg till de tar slut, för lägger jag upp alla bilder så har ni ju redan sett dom i en klump och då är det ju inte kul att visa dom igen!

Så jag tänkte börja med att visa er en av bilderna, så får ni hålla ut till jag skriver nästa gång! Så det kommer inte bli ett enda bildlöst inlägg enstund framåt!


sjunde mars

Såja, nu har hunden fått en liten promenad i stormen, får bli en till senare. Ska snart upp till stallet för att mocka, tänkte även som jag sa igår ta lite bilder om hästarna vill sammarbeta med mig,  det återstår att se!
Det är ändå ganska svårta tt fota riktigt fina bilder på dom eftersom man bara kan ta i hagen där dom rör sig lite som dom vill och då blir det lätt att bilderna ser likadana ut, men somsagt vi får se hur det går, jag behöver lite nya bilder.

Glöm inte följa mig på bloglovin, då kommer du inte missa något inlägg och det blir lättare att hålla koll när allroundhasten uppdateras!  Följ min blogg med Bloglovin


gymmet

Kom nyss hem från gymmet med mamma, efter många om och med körde vi dit och fick gjort det vi skulle!
Vi åkte aldrig och bokade ridlektioner idag av olika anledningar med på torsdag blir det nog att vi gör det.

Imorgon ska jag ju upp till Pilgrim och Ronja, tänkte då ta lite nya bilder om dom är sammarbetsvilliga, ganska osannolikt menmen. Känner att det behöver förnyas lite i albumet på datorn eller vad säger ni?

Och nu tycker jag att ni får skicka in lite bilder till veckans outfit så vi får se lite snygga outfits ;) Alltid kul att se hur andra matchar sin utrustning! Nu ska jag ta o käka sen är det Top Model och sedan House och sedan Ghost Whisperer !

bloggerfy.com

Jag har nyss registrerat mig på bloggerfy.com men jag fattar nada! Är det någon av er som har det som an förklara lite? Man ska tydligen tjäna pengar på antal klick och är med i en veckopott, men min blogg syns inte någonstans på den sidan haha! Vill du bli medlem så kan du klicka direkt på någon av mina annonser och komma till sidan! Jag hoppas att det ska lösa sig så allt funkar som det ska snart! Börjar lessna på bloggpartner som aldrig svarar på ens mejl om frågor, sedan augusti ska jag ha fått ihop mindre än 1 kr hos bloggpartner vilket jag tycker är skumt, och jag känner inte att annonsera för någon om jag inte fåt någonting ut av det själv!

Så om de inte svarar snart eller mitt nya konto som jag har där funkar så kommer jag rata dom totalt! Just sayin' .

Menmen om du har bloggerfy så får du gärna berätta vad du tycker!

femte mars

Usch, idag har det varit en jobbig dag! Jag har varit hos läkaren, och fyhel*ete vad jag har varit nervös :-( Det gick dock bra och jag är enormt lättad och glad att det är över, om jag inte bytat sjukhus så hade jag fått vänta 8 månader innan jag fått besked... i alla fall, jag har bara varit på sjukhuset och hemma hos en vän till familjen som fyller år idag! Kom en  för enstund sedan och har just nu en kise på magen haha.

Imorgon ska jag och pappa iväg och boka ridlektioner, om vi kommer ihåg det villsäga. Jag har ingenting mer bestämd för denna veckan, ska dock på kalsa på söndag men det är långt till dess.
Jag ska försöka komma på lite inlägg som jag kan skriva för veckan, glöm inte skicka in bilder till veckans outfit , det kan ni göra till [email protected] döpt mejlet till veckans outfit och glöm inte namnn + bloggadress om du har blogg! Tycker ni det är kul när jag lägger upp outfits? Iså fall,, önskar ni någon speciell färg ni vill se?


Fjärde mars

Det känns skönt att kunna säga mars nu! Januari och Februari är så dryga!

Menmen, idag har jag och mamma tränat, blev väl 75 minuter typ. Sen har jag typ inte gjort mer, va i skogen enstund med sammie. Så det finns inte så mycket att säga om dagen. Imorgon är det läkaren :-( fingers crossed!

Nu ska jag titta på Ponnyakuten ciao


Design

Ibland önskar man att man kunde göra sin egen header och design! Jag är i behov av en ny men känner inte att jag har någon lust att betala för någon nu när jag inte har nya bilder och ingen möjlighet till att ta nya! När jag hade Kiralyn kunde jag ta ridbilder tillsammans med henne och jag hade en "fast" häst så att säga. Porträttbilder på Pilgrim i hagen är ju inte så kul att titta på ;-)

Känner du någon som gör fina gratis designer så säg till !


Hiss och diss



Silikonsnoddar

Fantasikt bra är dom! tillskillnad från gummisnoddarna så går dessa inte i sönder lika lätt, dom sitter där dom ska, så en klar hiss till dom!


Vilken också är en stor hiss är att de finns i fler färger




Har ingen bild på detta men jag måste dissa oputsade/smorda träns! Det är ett rent helvete ibland, speciellt när man ska försöka få ner remmarna i dom stropparna eller vad det nu heter haha, det går seriöst inte! Och det ser verkligen ovårdat ut! Usch nej, putsat och smort träns ska det vara :D

Nämen?

Titta, texten är till vänster :D Fråga mig inte hur jag gjorde, för det vet jag inte! Fixade bara lite i kodmallarna, tog bort lite o så och vips så var texten fyttad! skumt... men bra var det, om ni inte kan se det så tryck F5 !
Vad tycker ni, blev det bättre med texten till vänster än centrerad? Hoppas det för jag vet inte hur man ändrar tillbaka!

tredje mars

Idag var jag och mamma inne en sväng på Hööks. Måste säga att deras utbud på hv polo produkter är grymt! Sjukt snygga grejer är det som dom fått in ! Hade jag haft någon användning för dem så hade jag helt klart fått med mig något hem! Men så vart inte läget.

Det ända positiva jag kan se just nu är nog vädret, sorgligt nog, förhoppningsvis blir det bättre efter måndag..!
Nog om det. Har ingen aning vad som kommer hända resten av dagen, samma gäller imorgon, får väl försöka skriva ihop några fler inlägg, även för nästa vecka! Har ni några önskemål så får ni komma med dem. Kan säga att jag börjar få lite bättre fantasi va det gälller bloggning, i alla fall om ni uppskattar outfits och hiss/diss ?

Jag har fortfarande inte lyckats komma på hur man ändrar texten från centerad till vänster, de ttipsen jag fick av några fungerade tyvärr inte! men jag luskar på det, försöker även luska lite på en bildlänk som jag inte får att fungera, länken funkar men inte bilden, retligt är det. Men jag klurar vidare. Vill du byta bildlänk så är jag öppen för det! Ni får heller inte glömma att skicka in era bilder till veckans outfit!


Gammal bild sedan i sommras på Pilgrim

Hopp/dressyroutfit

Fick en förfrågan om jag kunde göra en hoppoutfit och en dressyroutfit, och visst kunde jag det :-) Nu har jag bara gjort en sån random men färger som jag gillar, vill ni att jag gör en outfit men andra färger ni vill se så säg bara till!




Önskeinlägg

Imorgon kommer ett önskeinlägg upp så håll utkik då!


GnällGnällgnäll

Jag är så trött på det ständiga gnället om de olika ridgrenarna som pågår på bl.a Ponnysanning!
För er som kanske har missat det så handlar det då om EX en hoppryttare gnäller på en travmänniska och så tvärtom... Men varför tror man att man kan ta sig rätten till att gnälla på en annan gren som man inte har en aning o hur den fungerar? Visst jag har också skrivit om de olika grenarna, men skillnaden är att jag drar inte alla över en kam som många andra gjort! Det finns skit inom hoppning, det finns skit i dressyr, det finns skit i alla ridgrenar men bara för att man har sett en behandla sin häst illa så betyder inte det att alla gör det?!

Det är klart att man ska uppmärksamma sporterna både vad som är rätt och fel men man ska inte klanka ner på sporten för det! Sålänge det endast är snack om saken så kommen ingenting att ändras.
Man borde ta reda på sann fakta innan man ger sig friheten att skriva något som jag anser kränkade om någonting! För jag anser att det är kränkande att skriva, travmänniskor behandlar sina hästar illa, dressyrryttare drar sin häst i munnen, hoppryttare slår sina hästar med spö! Ja Det finns de som gör det, men långt ifrån alla! Varför inte för engångs skull uppmärksamma det som är bra och inte alltid det negativa?

Samma gäller denna meningen som jag också läste : Hästfolk tror sig veta allt om alla! Jaha, och sen när lärde "du" känna alla hästfolk? Det är sånt och sådanda som verkligen retar upp mig, de som drar alla över samma kant, de som inte kan skilja på Det finns och  alla!

Såklart har vi ala åsikter men om man ska dela med sig av dom så ska man lära sig att få till det rätt, lära sig skriva på ett sånt sätt utan att det kränker andra!

Jag tycker att det gäller att man uppmärksammar rätt saker och med måtta, uppmärksamma de som tar väl hand om sina djur, men man behöver inte överdriva, samtidigt som man uppmärksammar de som inte tar lika väl hand om dom, men definitivt inte lika mycket men tillräckligt för att det ska komma ut så man kan göra någonting åt det!

Nu tycker ni säkert att detta inlägget var helflummigt men jag är trött och jag blir irriterad på sånthär så det får ni stå ut med!  Jag säger bara Se och lär folk, se och lär!

Btw, Tro inte att jag inte tycker det är förjävligt när vissa behandlar sinahästar illa, för jag lovar er, det gör jag!! Men det hjälper samtidigt inte att sitta och gnälla över varandra, det gör ingen skillnad tyvärr!


Ebbonie får bjuda på dagens suddiga bild :-)

svart/lila Otfit


En av mina drömmar just nu..

..Att få rida ut i skogen och hoppa naturhinder såsom stockar, diken osv! Mysigt!


fokus på framskrittning

som rubriken lyder kommer detta inlägget att handla om framskrittning. Det är någonting som jag själv märkt många inte lägger mycket fokus på. Jag kan berätta lite hur jag gör när jag skrittar fram. Jo jag anser att man bör skritta minst 15 minuter innan man börjar jobba hästen mer ordenligt och genomgående.
När jag rider privat i Helsingborg och har tid tex halv 11 så är jag i ridhuset kvart över 10 endast för att hinna skritta ordentligt innan det är min tur för träning. Skritten är väldigt viktigt för hästen, för att komma igång och få musklerna att börja jobba. Vi människor brukar värma upp genom att jogga , vilket jag kan tycka är fel, man bör börja med att gå ett par minuter innan vi joggar just för att musklerna ska hinna bli lite varma, samma gäller hästen, dock som de flesta förstår så är hästen betydligt större än människan vilket självklart betyder att den har större muskler vilket leder till att den behöver komma igång längre! Det räcker inte att man skrittar 5 minuter och sen travar man.

För att få den bästa uppvärmingen så kan man först skritta på långa tyglar i runt 5 minuter sedan börjar man jobba hästen fortfarande i skritt men man kan böja hästen till höger och till vänster, gå in på volten, fram-/bakdelsvändningar, öppna/sluta, dessa övningarna är någonting som lösgör hästen otroligt bra och du kommer snabbt känna hur mjuk och arbetsvillig hästen är ( med undantag ).

Det finns alldeles förmånga som skrittar några varv på banan och sen travar de som galningar och man kan se hur hästen flåsar och snubblar, just för att de inte fått värma upp ordentligt och bli mjuka. Har du tänkt på hur många som försöker dra sin häst ner i form?  Kan du tänka dig att det kan bero på att hästen inte är uppvärmd, stel? Det kan jag, jag vet själv hur stel jag blir och hur mycket jag snubblar om jag börjar springa med engång utan att ha värmt upp, den synen vill ni inte ha!

Jag kan med 99% säkerhet säga att du kommer få en mer harmonisk och arbetsvillig häst om du värmer upp tillräckligt och låter hästen ta sin tid, alla är vi olika och självklart är även hästarna det,  vissa behöver mer tid andra mindre, men personligen tycker jag att man ska skritta fram minst  15 minuter!

Är det fint väder? Varför inte gå en promenad med sin häst innan passet?

Hur gör du när du skrittar fram?


hästens ryggarbete

Jag läste nyss ett repotage i alltomhästar som handlar om hur man rider hästen i rätt / fel form. Jag tyckte att det var väldigt bra och verkade logiskt! Jag har lite svårt att förklara hela texten men ni kan gå in och kika på det HÄR

Mountain horse outfit

Vardags outfit från MH


RSS 2.0