Annonser från BloggPartner

En säker och trygg ridning

det finns många saker som man bör tänka på när man håller på med hästar!
Det är står och starka djur med flyktinstinkt, de är flyktdjur och det ska man ta hänsyn till! De kan blir rädd, De kan trotsa dig om den anser att saker är fel!
Det finns väldigt många människor som har kort stubin och blir sur när hästen tex inte vill gå framåt, den backar, vänder , frustar och fnyser. Men vad är det då som orsakar det? När man är ute och rider i kanske en skog så är kanske inte det första man tänker på att hästen är rädd, den ser någonting eller luktar någonting, utan man vill få hästen att gå framåt, för det är ju ändå vi som ryttare som bestämmer och hästen ska inte vinna! (tänker många, kanske inte alla men många! )

jag tycker att vi som ryttare och människor har som skyldighet att ta reda på vad problemet är, Ofta är det någonting som hästen ser men itne vi som den blir rädd för.
Men kan ju faktiskt hoppa av hästen och leda den förbi "faran" så man visar att det inte är några problem!

För att få en säker häst så finns det ett sätt som man kan träna på! Jag tycker att det är värt ett försök om man vet sig ha en lite skyggare häst!

Säkerheten kommer alltid först!
Om man ligger steget före hästen oh tänker igenom vad som kan hända när du tränar din häst är sannolikheten stor att ingen av er kommer till skada eller behöver upplev onödiga saker.

Det mentala tillståndet!
Prioritera hästens mentala tillstånd, först då kan den hantera informationen du vill ge den.

Ge hästen tid!
 Vill du lära din häst något? Ha INTE bråttom... Den behöver tid för att förstå och acceptera det som du vill lära den, det kommer att bli så mycket lättare om du har tålamod och kan vänta ut hästen.

Ta händsyn till hästen!
hästen uppfattar situationer utifrpn sin egen psykologi och utgår från instinkter och tidigare erfarenheter då den utsätts för olika saker eller situationer. Hästen har aldrig fel!

Lagom är bäst!
Det finns en viss risk med att överträna en häst med toleransträning. Ha balans mellan förflyttning och stillhet. Om du tolerarer en häst förmycket så slutar den att vara engagerad.

Var medveten
Ditt krppsspråk är oerhört viktigt! Det är bra om du uppmärksammar vardagen mellan er ovh var säker på att hästen förstår vad du menar innan du går vidare och hästen ska vara uppmärksam. Ett tips är att tänka på att hästen är som en dövstum, visa den gester vad et är du vill att den ska göra..

Repetera!
Det är viktigt att man repeterar övningar så man är säker på att hästen förstår och accepterar situationen. Hästen blir generellt trygga av upprepnignar. det är viktigt att berömma hästen när dom gjort som du bad den om..

Avsluta positivt
Det är viktigt även för oss människor för att man ska se fram emot nästa tränign.
Avslutar man när det går som sämst kommer man inte att ha motivation till att göra samma sak nästa gång när man vet att det gick dåligt förra gången! Samma gäller för hästar, de kopplar ihop saker, avslutar man positivt kommer den att komma ihåg att det var kul förra gången!
______________________________________________________________________________________________

lånad bild från google!!

Vad tycker du är viktigt att göra för att få en trygg häst?

Peace

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0