Annonser från BloggPartner

Hovbensfraktur fakta

Fraktur på hovbenet är allvarligt och kräver lång konvalescens, ofta mellan 6-8 månader, och rätt behandling för att läka och hålla för belastning igen. Orsaker till hovbensfraktur kan vara ojämnheter i underlaget, felaktig skoriktning eller verkning men det kan också räcka med en spark i boxväggen.
Hovbensskada uppkommer oftast akut. Diagnos ställs med hjälp av röntgen efter att misstanke om fraktur fastställts.
Frakturer orsakar plötslig svår hälta eller att hästen vägrar stödja på benet – blockhalt. Svullnad och ömhet i kronranden kan uppstå i vissa fall. Värme i hoven och förstärkt digitalpuls kan också uppstå.

En hovbensfraktur kan lätt förväxlas med hovböld, och som jag skrev för några dagar sedan när hältan uppstod så trodde vi först att det var en hovböld så symptomerna är samma, dvs kraftig och plötslig hälta, hästen vägrar att stödja på benet.

Text från agria
"Hovbensfrakturer är tyvärr ganska vanliga. Det typiska symptomet är kraftig hälta. Hästen stöder ofta enbart på tån mot marken. Symptomen kan variera beroende på brottytans beskaffenhet. I många fall är symptomen likartade dem vid hovböld. I allmänhet ger hovböld dock en mer förstärkt puls. Ömheten vid undersökning med visitertång är i allmänhet mer diffus vid hovbensfraktur än vid hovböld. En vanlig reaktion vid hovbensfrakturer är att hästen reagerar när man med visitertång klämmer ihop trakterna. Tillkalla veterinär eftersom symptomen är svåra att särskilja."

Vad ska man då göra om man misstänker hovbensfraktur?

1. Se till så att hästen är still, få bort all utrustning.
2.Leta efter synliga tecken på skada – till exempel svullnad eller sår. Se efter om du kan hitta spår efter slag i hästens hårrem – till exempel i form av ytlig hudsvullnad, avskavt hår eller smutsavtryck.
3.Böj det ben hästen inte kan stödja på. Kontrollera om det går att böja eller vrida i onormala lägen. Lyssna efter benljud. Notera i vilka lägen hästen visar starkast smärtreaktion
4.Linda ett stödbandage.

Peace


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0