Annonser från BloggPartner

Lösgjordhet

Jag tänkte ge några tips som jag lästa i Häst Magazinet om hur man kan lösgöra sin häst å¨ett bra sätt!
Då jag själv har haft många funderingar på hur man kan göra det på bästa sätt så lärde jag mig rätt mycket, missuoofatta mig inte för jag vet hur man kunde lösgöra en häst med innan jag läste detta men det är ändå en väldigt bra text ;)

Jag kommer att skriva en del av det som står i tidningen samt hur jag själv gör på vissa övningar :)
Det som kommer ifrån tidninger är skriver med kursiv text

  • Sträck ut på lång tygel:
    Den här övningen är bra att använda i början och slutet av passet eftersom den låterr hästen sträcka ut musklerna i ryggen ända från nosen till svansen.
    - Genom att tillåta hästens huvud och nacke att söka sig framåt och nedåt, medan du behåller en lätt kontakt i tyglarna, uppmuntrar du hästen att söka kontakt med dig.

    Såhär gör du:
    Läng tyglarna stegvis medan du behåller drivningen med skänklarna. Du vill att hästens nos ska söka sig framåt och nedåt under hans knän.
    Öva först i skritt och förtsätt sedan i trav och kort galopp när din häst blir mer balanserad och kan bära upp sig själv.
  • Övergångar:
    Övningen innebär att man minskar traven och gör en övergång till skritt, skritta 5-6 steg och öka sedan till trav igen.
    -det får hästen att engagera sina bakben och samtidigt blir den mottaglig för ryttarens ben-och sitshjälper.
    Man ska vara noga med att man inte lägger in förmånga skrittsteg mellan övergångarna.

    Såhär gör du:
    Dina avsaktningar får inte bli för abrupta (plötsliga) men hästen bör komma ner i skritt efter 2-3 tygeltag, och igångsättningarna till trav bör ske nästan direkt!
  • Skänkelvikningar:
    En bra övning som aktiverar hela hästen kropp. Hästen flyttar sina inre ben under sig och korsar dom öveer de yttre benen och skapar sidorörelserna.

    Såhär gör du :
    Vänd in på trekvartslinjen och flytta hästen i sidledes ett steg, framåt ett steg och sedan sidedes igen ett steg. Med en erfaren hässt kan du vända in på medellinjen och flytta hästen i en tvärare vinkel ut mot spåret för att få en större utmaning.
    Hästen ska vara rak i bålen och ställd från rörelseriktingen. Du som ryttare ska kunna se hästens inre öga och näsvinge.
  • Öppna:
    En annan sidvärtsrörelse som är mycket användbar för att försäkra dig om att din häst verkligen är lösgjord genom hela kroppen. Det får även hästen att samla sig och bära sig bättre eftersom övningen kräver att hästen sätter sitt inre bakben under sig.

    såhär gör du:
    Övningen utförs på 3 spår. Din häst bör vara lätt böjd runt din inre skänkel och titta bort från rörelseriktningen. Hästen inre framben passserar och korsar framför hans yttre framben, medans hans inre bakben placeras framför hans yttrebakben.-
    Använd din innerskänkel mot sadelgjorden och flytta båda händerna mot innerspåret, det kommer att få hästen att flytta sin framdel längs med innerspåret medan bakbenen stannar kvar på spåret
    .
    ( Jag  har alltid haft svårast att förstå öppnor och slutor)
  • Halvhalt:
    Hjälpen består av att koordinera inverkan av ryttarens säte, skänklar, och händer. Tanken är att höja hästens uppmärksamhet och balansera upp den för att förbereda en rörelse eller övergång.

    Såhär gör du:
    Tänk dig att du ska göra en övergång från trav till skritt. När hästen svarar på dina hjälper rider du framåt så att övergången aldrig helt blir av.
  • Tempoväxlingar inom gångarten:
    Denna övningen hjälper dig att göra hästen mer uppmärksam på dina skönklar och din sits och den aktiverar hästens bakben. En häst som sätter sina bakben under sig har lättare för att bära upp sig själv, inramingen blir lättare  ich rörelserna ser mer flytande ut.

    Såhär gör du:
    Uppmuntra hästen att sträcka ut och länga sina steg samtidigt som du behåller samma rytm och balans. Skillnaden mellan steglängd behöver inte vara jättestor, den behöver bara vara tillräckligt stor för att hästen ska börja utveckla sin förmåga att länga och korta sin kropp.
    Rid framåt några steg, gå sedan tillbaka till att rida i arbetstrav innan du rider framåt igen. Behåll en stadig kontakt i tyglarna och uppmuntar hästen att länga sina steg genom att använda dina skänklar. Ta sedan tillbaka hästen genom att använda en eller flera halvhalter.
    ______________________________________________________________________________________________
    Det var några övingar som man kan göra för att få en känslig och läsgjord häst!
    Jag gör bara några av dessa ibland då kiralyn inte är speciellt utbildad som jag sagt innan och då är det svårt för henne att göra vissa grejer och med tanke på att hon är 23 år gammal och rids ut i skogen några gånger i veckan, iaf när hon inte är skadad!!

    Vad brukar du göra för att få din häst lösgjord och känslig?

    peace

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0