Annonser från BloggPartner

Ridövning

Tänkte ge ett tips på en ridövning som ger träning på att variera och planera sin ridning. :)
Källa: Hippson.se

Travhoppa för lydnad

Många tycker att det är klurigt med travhoppning. Men att lägga in språng i trav ger en uppmärksam, stark och lydig häst. Veckans hoppövning är varierad och tvingar dig att planera.

Många som ridit en längre tid tycker att Travhoppning är svårare än att hoppa i galopp, vilket jag faktiskt kan hålla med om för i travhoppning kan man inte räkna språng lika lätt som i galopp, håller ni med ?

Hur gör man då när man ska travhoppa ?

Börja med att rida fram på spåret i båda varven och sedan på volterna i båda varven.
Börja med (1) och (2) i trav. Gå på travbommarna. Du ska kunna få hästen runt innerskänkeln och få den rak.
- Det är inte helt lätt. Man kan tycka att det inte är så märkvärdigt att rida över ett par bommar, men tyvärr är det ju det, säger Ann.
Du ska ha hästen rak före, över och efter bommarna och därefter vända. Det ska inte glappa i tygeln. Få hästen aktiv i ytter bak, tänk var den hamna i svängen så att den inte springer på dubbla spår, rama in den.
- Hästen ska inte "släppa" i svängen och den ska vara rak efter att ha svängt.
Lägg sedan till travhopp på en liten kryssoxer. Håll stödet och pressa ut hästen efteråt så att du kommer utanför studsen.




Hoppa studsserien (3) en eller två gånger så att hästen vänjer sig. Kom inte i för högt tempo, men använd dig av hästens galopp så att den får jobba med serien. Håll dig i mitten, låt inte hästen trilla in efteråt.
- Som tränare kan man fokusera på ryttarens sits och inverkan eftersom hästen själv gör jobbet på studsen.



Bommarna vid (4) hjälper hästen att komma rätt så att den inte kommer in i botten eller för långt ifrån.
- Eleven får en uppfattning om hur det ska kännas, för det blir ofta jämnt och rytmiskt. Även om hästen kommer fel på första bommen brukar den rätta sig så att den ligger helt rätt mot hindret.
Lägg volter här och där, fortsätt i galopp. Du kan bryta av och lägga in travbommarna. Om hästen inte byter, landa i balans, bryt av, fatta ny galopp och arbeta vidare.



Börja med trav över (1) och (2), fatta eller bibehåll galopp, det gäller att du har hästen framför skänkeln så att den fortsätter i galopp efter hindret. Jobba igenom studsen (3), få hästen i balans, vänd in på bommarna och oxern (4), bryt av till trav, gå över bommarna och kör hela serien en gång till.


______________________________________________________________________________________________

Det kursiva är taget från Hippson!

Brukar du travhoppa? I så fall, varför/varför inte ?

Peace


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0