Annonser från BloggPartner

Åskan

Här kommer ett urklipp från Hippson, en artikel jag tycker är ganska intressant!  Hur många är det egentligen som tänker på säkerheten i stallet när det åskar? Hur många stall har åskledare, speciellt när de kommer till äldre stall..!

Har det hänt dig någon gång att du har varit ute och ridit när ett stort, mörkt åskmoln plötsligt släppt lös sina krafter - precis ovanför dig och din häst? I så fall vet du hur liten man känner sig i det ögonblicket. Men hur kommer hästen att reagera och vad är bäst att göra i ett sådant läge?


En gång i tiden trodde man att det var den fornnordiske åskguden Tor som utlöste blixten, genom att fara med sin vagn över himlavarvet och svinga med sin tunga hammare. I dag vet vi att åska är ett luftelektriskt fenomen som åstadkommer kraftiga urladdningar.
När två energikällor har olika laddning försöker naturen att jämna ut dem genom att förflytta laddningarna. Och när spänningen blir tillräckligt hög mellan det negativa och det positiva sker en elektrisk urladdning i form av en blixt.

Åskledare på stallet
Risken att träffas av blixten är som tur är väldigt liten. I genomsnitt slår den ner med dödlig utgång (för människor!) en gång per år. Men det är en klen tröst när blixtarna lyser upp hela himlen samtidigt som du är på väg ut i hagen för att hämta in en häst, som har sökt skydd under det enda stora trädet som finns i hagen.
En åskledare som fångar upp och för bort blixten borde vara en självklarhet på alla stallbyggnader. Åsknedslag kan ge stora materiella skador och fönsterrutor kan krossas på flera hundra meters avstånd, av den tryckvåg som bildas. Värst är det om det börjar brinna och skrämda hästar snabbt måste ut.
Frågan är därför om det är bäst att låta hästen stå ute under ett åskväder eller att ta in den i stallet. Om det finns träd eller andra höga punkter i hagen kan de leda åskan - och det bör man tänka på.

Koppla ur elaggregatet
En blixt varar i allmänhet bara några tusendelar av en sekund. Eftersom ljudet har en hastighet på cirka 330 m/s och går betydligt långsammare än ljuset kan man räkna ut på ett ungefär hur långt bort ett åskmoln är, genom att räkna sekunderna mellan blixt och muller. För var tredje sekund som går är åskmolnet cirka en kilometer bort.
Vad ska man göra, och vad ska man undvika att göra, när åskan kommer nära? Generellt ska man alltid undvika att prata i telefon och att hålla på med eller vara i närheten av vatten eller el.
Runt de flesta hagar finns i dag elstängsel och det första man bör göra vid åska är att koppla ur elaggregatet. Det finns åskskydd att köpa som skyddar aggregatet, men bäst är ändå att koppla ur.

Sitt av hästen
Om du är ute och rider i skogen ska du absolut inte ställa dig med hästen under ett träd och hoppas på det bästa. Du ska heller inte sitta kvar på hästryggen. Blixten söker sig till högre föremål av den anledningen att det är den kortaste vägen.
Fortsätt aldrig att rida på ett öppet fält utan försök att snabbt komma därifrån. I ett "akut" läge - hoppa av hästen, sätt fast den om du har möjlighet (men inte i ett träd!) och sätt dig själv så lågt du kan tills det värsta åskvädret har dragit över.
Som människor får vi ibland rådet att inte stå med benen brett isär, ifall att blixten skulle slå ner nära oss och fortplantas i marken. Det låter löjligt, men teoretiskt kan det faktiskt hända att blixten går upp i ditt ena ben och ner i det andra. Det ger i så fall en hård stöt och kan i värsta fall leda till döden.
Det är just det som trist nog kan drabba hästar på bete. De har sina jordpunkter längre isär än vad vi har och strömstöten blir därmed mycket större. Hästarna står dessutom med sina hovar i blöt mark, som leder ström.
Självklart ska man aldrig rida ut i sjöar eller i annat vatten när åskan går.



Vad gör du när det åskar? Har ni åskledare i stallet?


Kommentarer
Postat av: Selina

Se bilder när jag rider Molly Downes från ponnyakuten 2,s Ponny <3

2012-04-25 @ 17:28:53
URL: http://selinafredin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0