Annonser från BloggPartner

Lasta hästen lätt

I nya hästmagazinet skriver de några tips om hur man kan laste hästen lätt och rätt, jag tänkte dela med mig av den artikeln, skriv gärna sen vad ni tycker om de olika stegen som de är indelat i!
Det kan ju finnas olika anledningar till att hästen eller ponnyn är svårlastad, men här kommer lite tips på vägen!
 
steg 1 : undersök , Börja med att låta hästen titta på och undersöka sidorna på transporten utvändigt.
Skicka hästen från sida till sida och se till att du står mellan hästen och transporten. Det är lämpligt för att undvika risken att bli trängd av hästen.
Använd dig av den såkallande cirkeltekniken.
 
Ju mer tid du lägger på varje moment , ju tryggare blir hästen. Viktigt är att du avslutar varje moment då hästen är i ett optimalt bra mentalt tillstånd, känner sig lugn och trygg med det du ber den att göra.
 
steg 2: öva, När hästen lugnt, tryggt  och engagerat tittar på sidorna kan du be den om att gå över lämmen från sidan. Se här till att du står mellan hästen och öppningen. Det är för att du inte ska kunna bli trängd av hästen.
Tänk på att ge hästen den tid den behöver för att undersöka lämmen. En del hästar behöver mer tid än andra.
 
Låt hästen gå över lämmen om och om igen tills den känns helt lugn och trygg med det momentet åt båda hållen.
Om det är så att din häst "fryser" fast och inte vill ta ett enda steg framåt kan du prova med att först be den ta ett steg bakåt för att direkt gå framåt igen eller så kan du be den växelvis ta ett steg åt höger och vänster samtidigt som framåt. Undvik att dra hästen framåt, förr eller senare väljer den att gå fram själv.
 
steg 3: låt det ta tid, Du kan med fördel be hästen stanna på lämmen och backa av igen, upprepa tills du känner att hästen med lätthet utför momentet. Om hästen säger nej så har den en orsak till det. Det bästa och hållbaraste sättet jag känner till att övertyga hästen om att det är okej att gå över lämmen är att just vara neutral i mitt tillstånd, uppmana hästen att gå på ett stadigt, vänligt och konsekvent sätt och helt enkelt vänta tills hästen känner sig redo att gå.
När den väl fått sin tid och går så blir det lättare och lättare för varje gång.
Du skapar då nya övertygelser hos hästen som blir ihopkopplade till bra känslor, vilket i sin tur gör det lätt för hästen att gå när du ber den.
 
steg 4: titta in, När hästen helt utan besvär går över lämmen åt båda håll är  det dags för nästa moment: att börja be den  att gå in i transporten. Det gr du genom att vända hästen så att den kan titta in i transporten.
 
steg 5: Ett steg i taget, Ta ett steg i taget, växelvis framåt och bakåt. Börja med frambenen  på lämmen-backa av, upprepa tills det går lätt. Även bakbenen på lämmen - backa av, upprepa. Frambenen inne i transporten- backa, dock inte helt av. Sedan hela hästen inne i transporten - backa bit för bit  långsamt, upprepa tills hästen känns trygg och säker och det går lätt.
 
steg 6: helt inne, Om det finns tillräckligt med urtymme kan du nu be hästen vända inne i transporten.
Detta är särskilt lämpligt att göra med hästar som upplever starkt obehag då luckan stängs bakom dem och hästar som slänger sig ut ur transporten. Tänk på hur du står i förhållande till hästen då du vänder den så att du inte blir trängd i vändningen. Lämpligt är att be hästen böja sig före vändningen och att du går före hästen då den vänder.
Det är dock viktigt att man vänder fram och tillbaka åt båda håll tills hästen känns lugn och trygg med detta moment. Fördelen med att vända i transporten är att hästen får en helt ny upplevelse i transporten och den är oftast kopplad til en känsla av obehag. De flesta hästar som vänder i den blir helt annorlunda att sedan lasta.
Du kan med fördel köra mindre hästar och ponnyer lösa i trasporten då de har detta utrymme att vara på.
 
En del  hästarr har så starkt negativa känslor kopplade till att åka transport på "vanligt vis" med mellanvägg att det tar oerhört lång tid att ändra den känslan. Då är detta absokut en bra lösning för att vända ett negativt mönster till en positiv upplevelse.
 
steg 7: i transporten, När hästen är lugn och trygg medd att gå in och ut samt vända i transporten, kan du nu börja stänga baklämmen då hästen är vänd utåt så att den ser luckan. Upprepa att stänga och öppna tills hästen känns trygg och säker , då kan du börja lämna hästen i transporten. Ge den gärna lite hö att tugga på. Bra att tänka på då du har hästen lös i transporten är att då låta den var utan grimma så den inte kan fastna.
Tänk också på att du vänder hästen så att du är närmast dörren innan du släpper hästen lös. Om du väljer att köra den lös är det lämpligt att du har bommen på fram i transporten. Om det är så att du blir tvungen att nödbromsa så stoppar den hästen att slå emot frontdelen av transporten.

Så det var det, det är alltså taget ur hästmagazinet. Personligen tycker jag texten är lite rörig och upprepande. Men övningarna är säkert bra!
 
Vad tycker du?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0